Kilometervergoeding

Uw werkgever mag een vergoeding geven voor de kilometers die u zakelijk reist. De belastingvrije vergoeding is maximaal 23 cent per kilometer. Bij het reizen met het openbaar vervoer is er een uitzondering; de werkelijk gemaakte reiskosten mag uw werkgever volledig belastingvrij vergoeden. Onderwerpen in dit artikel:

Kilometervergoeding

De hoogte van de kilometervergoeding

Wanneer u met uw eigen vervoer naar uw werk reist, dan kan uw werkgever u hiervoor een kilometervergoeding geven. Uw werkgever mag een belastingvrije kilometervergoeding hanteren van €0,23 per kilometer. Is uw vergoeding hoger, dan betaalt u over dat deel de normale inkomstenbelasting. Voor de belastingvrije vergoeding per kilometer maakt het niet uit met welk vervoer u reist of hoe u reist. U kunt dus ook met de fiets of trein reizen en hiervoor een kilometervergoeding ontvangen. Kilometervergoeding berekenen? Gebruik onze calculator!

Let op: Vanaf 1 januari 2023 is de onbelaste vergoeding gestegen naar 23 cent per kilometer

Lees hier meer over de stijging >>>


Automatisch Rittenregistratie Bijhouden?

Met rittenregistratie van FleetGO heeft u altijd een geldig bewijsmiddel richten de fiscus. Zo voorkomt u hoge boetes en naheffingen.

Voorkom boetes en naheffingen!

  • 100% Belastingproof!
  • Ruim 8.000 tevreden klanten gingen u voor
  • Maandelijks opzegbaar, u zit nergens aan vast
  • Nieuwste generatie hardware
  • Professionele installatie op locatie
  • Keurmerk Ritregistratiesystemen
  • 3 jaar garantie op locatie
  • Inclusief gratis App (IOS & Android)
  • Vanaf € 7,00 per maand!

Met carpoolen ook een vergoeding

Carpoolt u met één van uw collega’s, dan kunt u zelfs beiden een kilometervergoeding ontvangen, mits dit op eigen initiatief is. Initieert de werkgever het carpoolen, dan ontvangt alleen de chauffeur een vergoeding!

Reiskosten openbaar vervoer

Wanneer u met het openbaar vervoer reist heeft u werkgever zelfs 2 opties. Vaste kilometervergoeding (tot €0,23 belastingvrij) of  een vergoeding van de werkelijk gemaakte reiskosten (volledig belastingvrij).

Rekenvoorbeeld Kilometervergoeding

Benieuwd of u genoeg reiskostenvergoeding krijgt om de werkelijke reiskosten te dekken? Met dit handige rekenvoorbeeld weet u het direct. De formule houdt rekening met woon-werkverkeer en andere zakelijk gereden kilometers. Download rekenvoorbeeld (Excel)

Reiskostenaftrek

De kilometervergoeding die u van uw werkgever ontvangt dient niet verward te worden met de reiskostenaftrek. Wanneer u meer dan 10 kilometer moet reizen om op uw werk te komen, kunt een een vast bedrag van uw inkomen aftrekken. Bereken hieronder hoeveel u mag aftrekken:

Afstand enkele reisU reist per week
meer danniet meer dan4 dagen of meer3 dagen2 dagen1 dag
0 km10 km€ 0€ 0€ 0€ 0
10 km15 km€ 558€ 419€ 279€ 140
15 km20 km€ 741€ 556€ 374€ 186
20 km30 km€ 1.233€ 925€ 617€ 309
30 km40 km€ 1.529€ 1147€ 765€ 383
40 km50 km€ 1.992€ 1.494€ 996€ 498
50 km60 km€ 2.217€ 1.663€ 1.109€ 555
60 km70 km€ 2.458€ 1.844€ 1.229€ 651
70 km80 km€ 2.543€ 1.908€ 1.272€ 363
80 km90 km€ 2.578€ 1.934€ 1.289€ 645
90 km€ 2.578= maximale reisaftrek

Bron: Belastingdienst

Let op: wanneer u een kilometervergoeding van uw werkgever ontvangt, dient u dit totale bedrag af te trekken van de totale aftrekpost.

Kilometervergoeding vs. het mobiliteitsbudget

Naast een kilometervergoeding kan een werkgever er ook voor kiezen om een mobiliteitsbudget in te stellen. Dit is een bruto bedrag wat aan de werknemer ter beschikking wordt gesteld waarvoor vervoer ‘ingekocht’ kan worden. Blijft er aan het eind van het jaar geld over, dan kan de werkgever dit bedrag aan de werknemer overmaken. Dit bedrag wordt dan gezien als belastbaar inkomen. Het voordeel is wel, dat wanneer een werknemer geen leaseauto nodig heeft, er ook geen bijtelling wordt berekend.

De werkgever kan daarbij ook diverse vervoersmiddelen ter beschikking stellen zoals (elektrische) fietsen, brommers of poolauto’s.

Automatisch declareren?

Wanneer u uw eigen auto gebruikt voor uw zakelijke kilometers (dus ook uw woon-werkverkeer) moet u uiteraard wel een declaratie van de gemaakte kilometers overleggen. Dit kunt u natuurlijk handmatig bijhouden, maar u kunt er ook voor kiezen om dit automatisch te doen met een systeem van FleetGO. Via de slimme black box houdt u namelijk volledig automatisch een kilometerregistratie bij!

Let op: elke situatie is weer anders. Overleg altijd met de administratie om te achterhalen welke richtlijnen op uw situatie van toepassing zijn.

De kilometervergoeding voor ZZP’ers

Als ZZP’er bent u regelmatig onderweg. Misschien met uw eigen auto, motor of fiets. De kilometers die u aflegt kosten uiteraard geld. Denk aan brandstof, onderhoud en afschrijving. Gelukkig kunt u een vergoeding voor krijgen de kilometers die u rijdt met uw privévervoersmiddelen. Op deze pagina leest u meer over de kilometervergoeding zzp voor het vervoer met de auto.

Gebruikt u een privéauto voor zakelijke ritten, dan mag u zichzelf 23 cent per kilometer belastingvrij vergoeden. Dit is wettelijk geregeld in Nederland en dit betekent dat u als ZZP’er ook een kilometervergoeding van 23 cent per gereden kilometer kunt krijgen.

Goed om te weten: U mag ook een hogere kilometervergoeding hanteren, bijvoorbeeld van 20, 25 of 30 cent per kilometer. Wel moet belasting betaald worden over de kilometervergoeding voor zover die de grens van 23 cent per kilometer overschrijdt. Hanteert u bijvoorbeeld een kilometervergoeding van 22 cent per kilometer, dan wordt de vergoeding boven de 23 cent bij het loon opgeteld (3 cent per kilometer). Hier betaalt u vervolgens inkomstenbelasting over. Dit is in veel gevallen belastingtechnisch niet interessant.

Download rekenvoorbeeld (Excel)Prijsopgave automatische kilometerregistratie

Gereden kilometers bijhouden

U moet zelf de zakelijk gereden kilometers bijhouden. Over dit aantal kunt u vervolgens uitrekenen hoeveel kilometervergoeding u kunt krijgen. Dit kan door het aantal gereden kilometers te vermenigvuldigen met de vergoeding van 23 cent per kilometer.

Let op: Bij controle moet u aan de Belastingdienst kunnen aantonen dat het gaat om zakelijk gereden kilometers. Bewaar daarom altijd uw kilometeradministratie.