Bijtelling privégebruik auto

In een zakelijke auto mag u ook privé rijden. Maar ‘dubbel’ gebruik kan leiden tot meer kosten: bijtellingskosten. Tenzij u met een sluitende rittenregistratie aantoont dat u niet meer dan 500 kilometer privé rijdt met uw auto. Wat er nog meer bij komt kijken? U leest het hieronder.

Bijtelling privegebruik auto

Auto van de zaak privé gebruiken

Gebruikt u of uw werknemer de zakelijke auto ook voor privédoeleinden? En rijdt de bestuurder meer dan 500 privékilometers? Dan moet u voor dit privégebruik een bijtelling betaald worden. De Belastingdienst ziet privégebruik van een zakelijke auto namelijk als een vorm van arbeidsloon. Om aan te tonen dat er niet meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt met de zakelijke auto, heeft u een sluitende rittenregistratie nodig.


Automatisch Rittenregistratie Bijhouden?

Met rittenregistratie van FleetGO heeft u altijd een geldig bewijsmiddel richten de fiscus. Zo voorkomt u hoge boetes en naheffingen.

Voorkom boetes en naheffingen!

 • 100% Belastingproof!
 • Ruim 8.000 tevreden klanten gingen u voor
 • Maandelijks opzegbaar, u zit nergens aan vast
 • Nieuwste generatie hardware
 • Professionele installatie op locatie
 • Keurmerk Ritregistratiesystemen
 • 3 jaar garantie op locatie
 • Inclusief gratis App (IOS & Android)
 • Vanaf € 7,00 per maand!

Cataloguswaarde, uitgiftedatum kenteken en CO2-uitstoot

Niet alleen het aantal gereden privékilometers per jaar heeft invloed op uw bijtelling. Ook de cataloguswaarde van uw zakelijke auto, de uitgiftedatum van uw kenteken en de hoeveelheid CO2-uitstoot spelen een rol. Ieder jaar stelt de overheid de uitstootgrenzen voor de bijtelling vast. Voor Bijtelling 2018 geldt:

 • als u in een volledig elektrische auto rijdt (die dus geen CO2 uitstoot), betaalt u momenteel jaarlijks 8% van de cataloguswaarde;
 • als u in een auto rijdt die wel CO2 uitstoot, betaalt u jaarlijks 22% van de cataloguswaarde.

Lees ook over bijtelling 2019bijtelling 2020 en bijtelling 2021.

Bijtellingspercentage (tabel)

Hieronder de bijtellingspercentages voor elektrische auto’s (EV). Voor normale auto’s is het standaard bijtellingstarief van 22% van kracht.

Bijtelling EV201820192020202120222023202420252026
Bijtelling percentage4%4%8%12%16%16%16%17%22%
Bijtelling cap*Geen50.00045.00040.00035.00030.00030.00030.000n.v.t.

*Boven dit bedrag is het bijtellingstarief van 22% van kracht.
* Dit percentage geldt voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot 50.000 euro. Is de cataloguswaarde hoger dan 45.000 euro, dan is het bijtellingspercentage 22%.

Bijtelling berekenen

Eva is een onderneemster die ook privé gebruikmaakt van haar zakelijke auto die in 2020 op naam is gezet. Deze auto heeft een cataloguswaarde van €40.000. Eva rijdt meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden met deze auto. Eva moet dus bijtelling betalen. Eva’s auto is een elektrisch voertuig. Dat betekent dat Eva 8% bijtelling betaalt (woon-werkverkeer wordt aangemerkt als zakelijk gebruik). De bijtelling die Eva betaalt is dan: 8% van € 40.000 = € 3.200 per jaar. Over dit extra bedrag moet zij dus ook belasting betalen. Als Eva hierover 37,35% belasting (schijf 3) betaalt, zijn de netto jaarlasten voor het privégebruik van haar zakelijke auto 37,35% van € 1.600 = € 597,60.

Bereken uw bijtelling eenvoudig met onze calculator

Benieuwd naar hoeveel bijtelling u moet betalen? We hebben een calculator ontwikkeld waarmee u aan de hand van uw kenteken de bijtelling kan berekenen.

Bijtelling ondernemer versus bijtelling werknemer

Bijtelling; voor ondernemers ziet dit er anders uit dan voor werknemers. Bent u ondernemer? Dan kan het aantrekkelijk zijn om uw auto op de zaak te zetten. De kosten van de auto van de zaak mag u namelijk aftrekken van uw winst. Daardoor betaalt u minder belasting. Privégebruik van uw auto boven de 500 kilometer per jaar is niet aftrekbaar. Met de fiscale bijtelling corrigeert u hiermee de autokosten die u van de winst hebt afgetrokken.
Bent u werknemer? Dan betaald u mogelijk bijtelling. Als u meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden maakt, ziet de Belastingdienst dit gebruik als loon waarover belasting moet worden betaald. Let op: de berekening van de bijtelling is in beide situaties hetzelfde!

Verklaring geen privégebruik auto

Rijdt uw werknemer minder dan 500 privékilometers per kalenderjaar in de zakelijke auto? Dan hoeft er geen bijtelling van het salaris te worden ingehouden. Via het formulier ‘Verklaring geen privégebruik auto’ kunt u de Belastingdienst laten weten dat uw werknemer minder dan geen privékilometers rijdt. Uw werknemers hoeven dan geen bijtelling te betalen.

Let op: Ondanks de verklaring geen privégebruik, moet je werknemer tijdens of na afloop van een kalenderjaar overtuigend kunnen bewijzen dat hij maximaal 500 kilometer per kalenderjaar privé rijdt of heeft gereden. Belangrijk, zeker omdat de fiscus daar scherp op controleert.

Dat betekent in de meeste gevallen dat er alsnog een rittenregistratie moet worden bijgehouden.

Lees meer over de ‘Verklaring privégebruik auto’.

Privégebruik auto ouder dan vijftien jaar

Is uw zakelijke auto tussen de 15 en 25 jaar oud? Dan betaalt u voor uw youngtimer weliswaar een hoger bijtellingspercentage, maar heeft u toch beduidend minder maandlasten. Want waar bij een nieuwe auto voor de bijtelling uitgegaan wordt van de cataloguswaarde, geldt voor een youngtimer de dagwaarde (Waarde Economisch Verkeer, WEV). Of het nu om een Nederlandse of een geïmporteerde buitenlandse auto gaat. De relatief lage dagwaarde compenseert ruimschoots het relatief hoge bijtellingspercentage van 35 procent voor youngtimers. Bovendien zijn de kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, parkeren en brandstof zijn aftrekbaar. ‘Young’ zijn heeft dus zo z’n voordelen!

Eigen auto zakelijk gebruiken (kilometervergoeding)

Bent u werknemer en reist u met eigen vervoer naar uw werk? Of wilt u uw privé auto zakelijk rijden als zzp’er? Dan geeft uw werkgever of opdrachtgever u mogelijk een vergoeding van € 0,23 per kilometer. Deze kilometervergoeding is belastingvrij. Zowel voor werkgevers als voor zzp’ers. Krijgt u per kilometer een hogere vergoeding van uw werkgever? Dan betaalt u over dat deel de normale inkomstenbelasting. U moet dan wel aantonen hoeveel kilometers u maakt voor woon-werkverkeer of ritten naar klanten. Bijvoorbeeld met de rittenregistratie van FleetGO. Als u met het openbaar vervoer reist of met de fiets naar uw werk gaat, mag uw werkgever de gemaakte reiskosten volledig belastingvrij vergoeden. Dat is pas meters maken!

Update: februari 2024. Aan de teksten kunnen geen rechten worden ontleend, laat u daarom altijd adviseren door een financieel specialist.