5G netwerk

Mobiel internet met het 5G netwerk is anno 2023 nog niet volledig ingeburgerd. Dit komt omdat 5G in Nederland pas in 2020 voor het eerst is geïntroduceerd als opvolger van 4G. Momenteel bieden de meeste operators 4G aan en zijn ook alle smartphones geschikt voor 4G. Het zal niet al te lang meer duren, voordat 5G grootschaliger geaccepteerd wordt. Er is een groot verschil 4G en 5G, waarbij 5G veel meer mogelijkheden biedt qua snelheid.

5G Netwerk

<<< Terug naar glossary

Wat is 5G?

Wat betekent 5G en hoe werkt 5G? Hoewel 4G momenteel wereldwijd de standaard is voor mobiel internet, komt 5G er snel aan. Met 3G was het in 2002 mogelijk om voor het eerst mobiel internet te ontvangen. 3G staat dan ook aan de basis van de huidige smartphone. 4G zorgt voor snel internet. Streamen en downloaden van filmpjes zijn met 4G geen probleem meer. 5G is nog beter dan 4G, met waanzinnige snelheden en waardoor nieuwe digitale mogelijkheden de kans krijgen, zoals virtual en augmented reality.

Waar staat 5G voor?

Met 5G is het mogelijk om meerdere mobiele apparaten/sensoren voortdurend met elkaar te laten communiceren. Het 5G netwerk biedt antwoord op talloze zakelijke en industriële toepassingen, waarbij niets meer onmogelijk hoeft te zijn. Ook de medische wereld kan veel baat hebben bij 5G, waarbij telechirugie zich nu volledig kan ontwikkelen. Virtual reality kan op tal van zaken mensen hulp bieden, maar vereist veel bandbreedte. Dit wordt met 5G werkelijkheid. Zodra 5G de nieuwe standaard wordt, zal het internet nog meer en beter in het leven van mensen geïntegreerd worden.

Waar staat de G voor in 5G?

De weg die het mobiele internet heeft afgelegd, gaat in fases, met iedere keer een nieuwe en verbeterende fase oftewel een nieuwe generatie. Vandaar ook de algemeen bekende benaming 3G, 4G en 5G. De G in 5G staat dan ook voor ‘generation’.

Hoe snel is 5G?

In vergelijking met de vorige generaties mobiel internet, overtreft 5G alle verwachtingen. 5G biedt dan ook voor het eerst een snelheid in Gb per seconde aan, waar dit bij 4G nog in Mb per seconde is. Snelheden van een 5G netwerk kunnen in het meest gunstige geval oplopen tot wel 10 Gb. In de praktijk zal dit doorgaans wat minder zijn, maar het blijft nog steeds razendsnel.

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Als opvolger van het 4G netwerk, zorgt het 5G netwerk voor flink wat verbetering op het vlak van mobiel internet. Het belangrijkste verschil 4G en 5G zijn natuurlijk de snelheden. Een 4G netwerk heeft een verbinding van gemiddeld 100 tot 150 Mb. Dit is bij 5G een stuk sneller, namelijk tot wel 10 Gb. Streamen en downloaden van video’s is met 4G al razendsnel en zonder wachttijden, 5G heeft dan ook niet specifiek het doel om dit te verbeteren. 5G zal uiteraard voor nog snellere streaming en downloads zorgen, maar vormt ook de basis voor nieuwe technische en digitale ontwikkelingen. Daarnaast maakt 5G gebruik van hogere frequenties dan 4G. Het netwerk wordt hierdoor minder belast en is energiezuiniger.

5G dekking in Nederland

De introductie van een nieuwe generatie mobiel internet duurt altijd enkele jaren voordat het netwerk volledig is ingeburgerd. Rond 2020/2021 werd het 5G netwerk in Nederland uitgerold. Inmiddels is het mogelijk om bij vrijwel alle grote aanbieders in Nederland gebruik te maken van het 5G netwerk. Toch kan niet iedereen dit, omdat ook de smartphonemarkt zich nog moet aanpassen. De meeste mensen maken nog gebruik van smartphones die geschikt zijn voor 3G en 4G, maar de smartphones voor 5G komen steeds meer in beeld. Binnen enkele jaren is 5G de standaard en zal ongetwijfeld volgende generatie mobiel internet zijn opwachting maken.