2G netwerk

Jaren geleden had iedereen 2G netwerk. Nu wordt 2G in principe niet meer gebruikt. Gebruikers van mobiel internet profiteren nu van het snellere 4G of 5G netwerk. 2G verdwijnt langzaam maar zeker uit beeld. Waarom sterft 2G uit en wat betekent dit voor bedrijven die nog gebruikmaken van dit type netwerk? FleetGO vertelt meer.

2G Netwerk

<<< Terug naar glossary

Wat is 2G netwerk?

Wat betekent 2G netwerk? 2G staat voor second-generation cellular network. Het werd voor het eerst gelanceerd in Finland in 1991. Deze mobiele datastandaard biedt verschillende diensten aan, waaronder SMS, mobiele telefonie en datadiensten. Men moet rekening houden met een snelheid van 10 kb/s. Voor hedendaagse normen is dit traag. 2G is de oudste en traagste datastandaard.

Andere netwerken in het kort

3G is al wat sneller. Een datasnelheid van 1Mbps is mogelijk. 3G werd getest in 2001 en was nodig, omdat steeds meer mensen gebruik gingen maken van smartphones. 4G biedt datasnelheden die tien keer zo snel zijn als die van 3G. Met de komst van 4G werd videostreaming een prettigere ervaring. 5G biedt voor VR-toepassingen snelheden tot maar liefst 1Gbps. Met 5G kunt u vrijwel alles met uw telefoon. Geen uitdaging is te groot voor dit netwerk.

Waarom stopt het 2G netwerk?

Het 2G netwerk is het oudste type netwerk. Het is dan ook niet vreemd dat het sterk verouderd is. Dit maakt het lastig voor providers om 2G efficiënt te onderhouden. Bovendien bieden nieuwere netwerken alle voordelen van het 2G netwerk en meer. Met 4G geniet men bijvoorbeeld van een veel snellere internetverbinding, waardoor men op de smartphone in principe alles op internet kan doen als op de laptop. Het heeft dan ook geen voordelen voor providers om 2G in de lucht te houden.

2G netwerk tot wanneer?

Wanneer stopt het 2G netwerk? Dit verschilt per land, maar ook per provider. Veel providers zijn al gestopt met het aanbieden en ondersteunen van 2G. Zo stopte Tele2 al in juni 2021 met het ondersteunen van het netwerk. T-Mobile stopte in juni 2023. Momenteel kan men voor het 2G netwerk in Nederland nog terecht bij Vodafone en KPN. Vodafone zegt 2G in ieder geval tot eind 2024 beschikbaar te stellen. KPN verzekert Nederland 2G tot april 2025 in de lucht te houden.

2G stopt – wat betekent dit voor organisaties?

Gebruikt uw organisatie nog 2G? Wat het stoppen van dit netwerk betekent voor uw organisatie hangt af van de apparaten die u gebruikt. Als apparaten enkel 2G ondersteunen, zullen deze gadgets geen nut meer hebben na 2025. Ondersteunen uw apparaten ook andere netwerken, zoals 4G of 5G? Dan zullen ze automatisch een ander netwerk gaan gebruiken zodra 2G uit de lucht is. De apparaten zullen dus blijven werken.