Leaseauto alleen zakelijk rijden

Leasen én bijtellen? Een dure grap, weten leaserijders die meer dan 500 kilometer per kalenderjaar privé rijden. En dat zijn er nogal wat; ruim tachtig procent van de leaserijders betaalt bijtelling. Weinig mensen weten dat er betere alternatieven zijn. Benieuwd welke? Lees het hieronder.

Stoppen met bijtellen

Even terug naar de basis; wanneer betaalt u ook alweer bijtelling? De hoofdregel is; als u meer dan 500 privékilometer per kalenderjaar in een zakelijke auto rijdt, betaalt u bijtelling. De hoogte is afhankelijk van een aantal factoren. Een daarvan is de catalogusprijs van de auto. En juist leaseauto’s zijn vaak kostbaar. De bijtelling dus ook. De oplossing om de kosten te drukken? Stop het bijtellen en rijd dus geen privékilometers meer in uw zakelijke auto. Rijdt u in een luxe leaseauto en wilt u uw privékilometers echt met de auto blijven maken? Overweeg dan gebruik te maken van een andere private leaseauto of koop een occasion. Van een deel van het bedrag dat u bespaart doordat de bijtelling wegvalt, kunt u een (goedkopere) privéauto rijden. Gebruik onze handige bijtelling-break-even-point tool.

Let op: Overstap van géén bijtelling naar wel bijtelling en andersom is gedurende het jaar in principe niet mogelijk. U mag niet zomaar besluiten te stoppen met bijtelling of er (tijdelijk) voor te kiezen de auto wel privé te gebruiken. Lees meer over het stoppen van bijtelling.

Bijtelling berekenen? <<< Gebruik de FleetGO bijtelling calculator!

Voordelen

Wat zijn de voordelen als u stopt met de bijtelling van een zakelijke leaseauto? U bespaart dan vanzelfsprekend de bijtellingskosten. En dat zijn er doorgaans nogal wat! Daarnaast kunt u uw autokosten, waaronder brandstof, onderhoud en verzekering, volledig ‘zakelijk’ afschrijven.

Verklaring geen privégebruik auto

Gefeliciteerd! U hebt geen bijtellingskosten omdat u geen privékilometers (meer) rijdt in uw zakelijke leaseauto. Om bij de Belastingdienst kenbaar te maken dat u alleen nog zakelijke kilometers maakt, moet u de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ indienen. Om de Belastingdienst te bewijzen dat u niet maximaal 500 privékilometer per kalenderjaar in uw zakelijke auto rijdt, moet u daarnaast een kilometerregistratie bijhouden. Automatische rittenregistratie is hiervoor dé oplossing; zo’n kilometeradministratie is volledig, sluitend en dus fiscusproof.

Rittenregistratie

Rittenregistratie

Wilt u geen bijtelling betalen? Dan moet u aantonen dat u maximaal 500 privékilometers per jaar rijdt in uw zakelijke auto. Automatische ritregistratie is dé manier om dit bewijs te leveren. Het rittenregistratiesysteem van FleetGO® is sluitend en fiscusproof. De GPS black box registreert automatisch al uw gereden kilometers. Onder de streep blijft er pure winst over: geen onnodige bijtelling en optimaal zicht op uw wagenpark en rittenadministratie. U heeft altijd toegang tot uw rittenregistratie via uw desktop of mac, daarnaast kunt u gratis onze mobiele apps gebruiken.

Hoe controleert Belastingdienst?

De Belastingdienst controleert op verschillende manieren rittenregistraties. Vooral zakelijke auto’s zonder bijtelling worden steekproefsgewijs of door middel van het scannen van kentekens gecontroleerd. Daarom is het van belang om een sluitende rittenregistratie bij te houden. Een rittenregistratie die achteraf is opgesteld, wordt doorgaans niet geaccepteerd door de ficus.

Steekproefsgewijs

Een vorm van algemene controle is steekproefsgewijze screening van de rittenregistraties. De fiscus  controleert bijvoorbeeld of de registratie compleet is en of deze op tijd is ingediend. Mogelijk vraagt de fiscus u ook om inzage te geven in uw agenda en/of e-mail, om zo vast te kunnen stellen of de weergave van de zakelijke ritten klopt. Ook kan de fiscus via de RDW (Dienst Wegverkeer) uw kilometerstanden controleren. Als er twijfel bestaat over de correctheid van uw rittenregistratie, kan de fiscus ook via uw tankpas gegevens als locatie en brandstofverbruik controleren. Ten slotte kan de fiscus eventueel informatie opvragen bij het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau).

Controle op standaard afwijkingen

Als een rit als zakelijk wordt getypeerd, maar er steevast een kinderdagverblijf of sportschool op de afgelegde route ligt, valt dat op. Dergelijke kilometers moeten dan wel als omrijkilometers worden opgegeven. Als dat niet is gedaan, is dat verdacht. Voor de fiscus kan dit reden zijn om de rittenregistratie onder de loep te leggen.

Scannen van kentekens

Met name op plaatsen waar veel mensen komen, bijvoorbeeld pretparken of grensovergangen, scant de Belastingdienst regelmatig de kentekens, om vervolgens na te gaan of de rit hiernaartoe zakelijk of privé is. Hieruit kan worden afgeleid of er terecht of ten onrechte geen bijtelling wordt betaald.

Update: januari 2020. Aan de teksten kunnen geen rechten worden ontleend, laat u daarom altijd adviseren door een financieel specialist.