Downloadkey tachograaf

In Europa bent u wettelijk verplicht de gegevens van de digitale tachograaf uit te lezen binnen vastgestelde termijn. Eens per 28 dagen geldt als uitleestermijn voor de chauffeurspas, en eens per 90 dagen geldt voor het intern-/massageheugen (Uitzondering hierop vormt Ierland waar een uitleestermijn geldt van de chauffeurspas van 21 dagen). U dient de data te downloaden en conform de bewaarplicht te archiveren voor de duur van 12 maanden. Er zijn verschillende manieren op een tachograaf uit te lezen waaronder het gebruik van een downloadkey.

Downloadkey Tachograaf

Let op: met een downloadkey voldoet u niet automatisch aan de wettelijke eisen!  Naast het uitlezen en archiveren van uw tachograafdata, dient u namelijk alle data ook op compleetheid en overtredingen te controleren. Dit doet een downloadkey niet! Ook moet u nog steeds zelf, handmatig alle data uitlezen.

Wat is een Downloadkey?

Een downloadkey is een apparaat waarmee je handmatig de gegevens, de zogenaamde .ddd-files, van een digitale tachograaf kunt uitlezen (downloaden). Men moet hiervoor dus naar het voertuig toe gaan om de data uit te lezen. Het uitlezen van de chauffeurskaart is vaak ook mogelijk met diezelfde downloadkey, maar in sommige gevallen gebruikt men hiervoor een aparte kaartlezer. De downloadkey heeft een speciale uitgang om aan te sluiten op de tachograaf.

Praktisch kopieert de downloadkey de data van het intern (massa-) geheugen van de tachograaf als ook de data van de bestuurderskaarten die zich op de tachograaf bevinden. Vanaf de downloadkey kunnen de data via de USB-uitgang rechtstreeks op een computer worden opgeslagen, of op een daarvoor geïntegreerde SD-kaart. Elke tachograaffabrikant voert heeft zijn eigen downloadkey-oplossing. Hieronder behandelen we er drie.

Nooit meer handmatig uw bestanden downloaden

Start nu met het op afstand downloaden van uw tachograaf bestanden met de tachograaf uitleestool van FleetGO. Zo hoeft u niet meer fysiek uw bestanden te downloaden.

Wacht niet langer, besteed uw tijd nuttig!

Alternatief voor Downloadkey

Het alternatief voor de downloadkey is de Remote Tacho Download (RTD). Dit maakt het mogelijk om de tachograaf en bestuurders bestanden automatisch en op afstand uit te lezen. De downloadkey is dan overbodig. De prijs voor de RTD is afhankelijk van het aantal voertuigen, vraag een prijsopgave aan.

Tachograaf boetes 

Boete tachograaf: Let er ook dat als u te lang wacht met uitlezen niet alleen een boete (€100-€4400 per overtreding per tachograaf) riskeert, maar ook het risico loopt dat oude data overschreven worden door nieuwe data in het geval dat de opslaglimiet van de het intern geheugen is bereikt.

Soorten Downloadkey

Commercieel gezien zijn er twee soorten Downloadkeys: a. De fabrikantgebonden variant – elke fabrikant voert zijn eigen downloadkey – en de fabrikantonafhankelijke variant. Op de key kopieer je de .ddd files, om vervolgens op een veilige plek te archiveren, beschikbaar voor analyse en/of controle.

Alle keys werken volgens het principe van de USB-stick. Via een standaard serial 6-PIN interface verbind je de key aan de tachograaf, en via een USB-uitgang kan je de data verder verwerken. We behandelen hier enkele varianten downloadkeys.

  1. DAKO-sleutel
  2. VDO DLK Downloadkey (2GB)
  3. GloboFleet Downloadkey II
  4. Stoneridge downloadkey ‘DigiVu’

Let op: vanaf 15 juni 2019 is de slimme tachograaf verplicht. Controleer of de downloadkey ook geschikt is voor het uitlezen van de nieuwe slimme tachograaf.

1: DAKO-sleutel voor het lezen van digitale tachografen

Een DAKO-sleutel is een van de meest gebruikte downloadsleutels voor digitale tachografen in Denemarken. Het is in de eerste plaats ontworpen om bestuurderskaartgegevens in de auto te lezen en kan vervolgens via een leesstation of kantoor naar een computer worden overgedragen. Een DAKO-sleutel is eenvoudig te gebruiken en is een van de goedkoopste beschikbare downloadsleutels.

Specificaties
Opslagcapaciteit2 GB
Grootteca. 110 x 40 x 20 mm
GewichtOngeveer40 gram
KleurZwart/blauw
VerbindingUSB / Seriell
Prijs (circa)€190,-

2: VDO DLK Downloadkey (2GB)

De DLK Pro Downloadkey van VDO is bedoeld voor transporteurs, werkplaatsen en autoriteiten om de gegevens van bestuurderskaarten en tachograaf handmatig te downloaden. Een geïntegreerde chipkaartlezer maakt het mogelijk om direct de bestuurderskaart te downloaden. Voor het eerste gebruik wordt de chipkaartlezer geactiveerd met een licentiekaart. Alternatief kan de bestuurderskaart via de 6-PIN interface gedownload worden. De key heeft een highspeed USB-aansluiting en een geintegreerde SD-kaart met 2GB opslag.

Specificaties
Opslagcapaciteit2 GB
Afmetingenongeveerongeveer  125 x 50 x 28 mm
Gewichtongeveerongeveer  50 g
Kleur van de behuizingZwart
AansluitingUSB / SerieII
Prijs circa€259,-

3: GloboFleet Downloadkey II

Met de 8GB GloboFleet Downloadkey II kunnen digitale tachograven en bestuurderskaarten uitgelezen worden en tot 32.000 downloads opgeslagen worden dankzij 8GB geheugen. Goed zichtbare statusindicatoren geven overzicht van de actuele downloadstatus.

Specificaties
Opslagcapaciteit8GB
Afmetingenongeveerongeveer 118 x 35 x 20 mm
Gewichtongeveerongeveer 36 g
Kleur van de behuizingZwart
AansluitingUSB / SerieII
Prijs circa€319,-

4: Stoneridge downloadkey ‘DigiVu’

De downloadkid van stonegridge is bekend onder de naam DigiVu. Dit downloadapparaat wordt door de tachograaf van voeding voorzien. De DigiVu ook leverbaar als set met de DigiVu+ kaartlezer. In deze kaartlezer zijn 4 AAA batterijen aanwezig om de DigiVu buiten de tachograaf van voeding te voorzien. Zodra u de DigiVu koppelt aan de DigiVu+ is deze geschikt voor het uitlezen van bestuurderskaarten.

Specificaties
Opslagcapaciteitonbekend
Afmetingenongeveerongeveer 120 x 35 x 20 mm
Gewichtongeveerongeveer 30 g
Kleur van de behuizingZwart
AansluitingUSB / SerieII
Prijs circa€169,- (uitbreiding + €239)

Tachograaf data veilig opgeslagen
Gedownloade data wil je veilig opslaan. Immers, de gegevens die van de voertuigunit en de bestuurderskaart worden overgebracht moeten tot ten minste twaalf maanden na de registratie ervan worden bewaard. De gegevens moeten op verzoek van de inspecteur in de vestigingen van de onderneming rechtstreeks of op afstand toegankelijk zijn. De beste manier van opslag is online. De risico’s van opslag op de harde schijf van een computer of zelfs een lokale server zijn veel malen groter dan professionale online opslagservices. Ook bieden aanbieders vaak een extra alert service als downloads niet compleet zijn. Hoe zeker kun je zijn?  Lees hoe FleetGO omgaat met de opslag van tachograafdata.

BELANGRIJK: Dit is slechts een korte handleiding en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke chauffeur of onderneming moet altijd vertrouwen op het volledige wettelijke document dat hier te vinden is: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2006/561/oj?locale=nl

Dit artikel is op 06-12-2019 voor het laatst bijgewerkt.