Vendor managed inventory

Een soepel inkoopproces is voordelig voor ieder bedrijf. Administratie bijhouden om op tijd inkopen te doen, kost tijd en is niet altijd even eenvoudig. In sommige periodes heeft een bedrijf het drukker dan in andere, waardoor benodigdheden variëren. Sommige managers kiezen er daarom voor om het beheer van hun inkopen uit te besteden. Dit is in een notendop wat het Vendor Managed Inventory System inhoudt. Wat mag een manager van VMI verwachten en wat zijn de voor- en nadelen van dit systeem?

Vendor managed inventory

<<< Terug naar glossary

Wat is vendor managed inventory?

Wat is de VMI betekenis? VMI is de afkorting van vendor managed inventory. Wat houdt dit systeem in? De vendor managed inventory betekenis is: door de leverancier beheerde voorraad. De manager beheert dus niet meer zijn eigen voorraad. Dit werk leent hij uit aan de leverancier. De leverancier krijgt de verantwoordelijkheid om onderdelen aan te leveren op het juiste moment en op de juiste plaats. Een VMI supply chain maakt inkopen doen voor een manager eenvoudig. Alles wordt immers geregeld door de leverancier.

Hoe werkt VMI vendor managed inventory?

Hoe zorgt de leverancier er te allen tijde voor dat de koper niet zonder voorraad komt te zitten? Hiervoor zijn transparante voorraden nodig. De leverancier heeft inzicht in de voorraden van zijn koper, waardoor hij tijdig de juiste bestellingen plaatst. Doordat er eerst naar de benodigdheden van de koper wordt gekeken, zijn bestellingen nauwkeurig en stipt. De koper krijgt altijd precies wat hij nodig heeft, wanneer hij het nodig heeft.

De leverancier neemt de beslissingen omtrent bestellingen. Hierbij houdt hij niet enkel rekening met de voorraad van zijn klant, maar ook met zijn eigen voorraad. Doordat hij inzicht heeft in beide voorraden is de kans kleiner dat hij of zijn klant een voorraadtekort krijgt.

Welke producten zijn geschikt voor de VMI supply chain?

Vendor managed inventory wordt voornamelijk toegepast voor producten die een hoog verbruik, maar per stuk een lage waarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan bevestigingsmaterialen, gereedschappen, beschermingsmaterialen en andere bulkmaterialen.

De voor- en nadelen van VMI

De voordelen

VMI maakt het inkopen van onderdelen efficiënter. Alles wordt geregeld door de leverancier die gebruikmaakt van geautomatiseerde processen. Het aanvullen van voorraden is hierdoor veel eenvoudiger voor managers.

Het vendor managed inventory system maakt inkopen doen in de regel tevens goedkoper. Door het goede inzicht dat de leverancier in de voorraad van de koper heeft, zijn minder leveringen nodig. Het koopproces stabiliseert en de kans dat de koper achterblijft met verouderde producten is kleiner.

Doordat er een beter inzicht is in de voorraad van een bedrijf met behulp van VMI is de kans op een voorraadtekort minimaal. Hierdoor hoeft een manager minder vaak of helemaal geen ‘nee’ te verkopen. Hierdoor verkrijgt hij een nog betere reputatie bij zijn verkopers.

De nadelen

VMI werkt alleen wanneer de leverancier een compleet inzicht heeft in de voorraad van zijn klanten. Het is dus noodzakelijk voor een bedrijf om gegevens met zijn leverancier te delen om dit systeem te implementeren. Hierdoor wordt een deel van de controle uit handen gegeven.

Een bedrijf heeft voldoende opslagruimte nodig, zodat de voorraden die door de leverancier worden aangeleverd altijd opgeslagen kunnen worden. Hoeveel opslagruimte nodig is, is afhankelijk van het type en het succes van een bedrijf.