CAN-bus

Beheert u een vloot? Dan is een CAN-bus systeem wellicht iets voor u. Dit systeem is eenvoudig, flexibel en geeft alle voertuiginformatie die nodig is. Hebben uw voertuigen nog geen CAN-bus, maar overweegt u dit systeem aan te schaffen?

CAN Bus

<<< Terug naar glossary

Wat is een CAN-bus?

Wat is een CAN-bus systeem? CAN staat voor Controller Area Network. De bus, of databus, transporteert alle digitale data uit een voertuig. Een CAN-bus maakt het mogelijk om alle voertuigdata te verzamelen en deze te communiceren tussen verschillende netwerken in het CAN-bus systeem. Zo meet het CAN-bus systeem onder andere de snelheid van het voertuig en deelt informatie met andere onderdelen, zoals het antiblokkeersysteem en de transmissie, om de veiligheid en het rijgedrag te verbeteren.

Wie communiceren er over het CAN-bus netwerk?

In een auto bevinden zich meerdere systemen. Voor ieder systeem werden vroeger verschillende bedradingen gebruikt. Nu kunnen de systemen aangesloten worden op de CAN-bus. Denk hierbij aan het airbagsysteem, het anti blokkeer systeem (ABS), motormanagement, etc. Daarnaast is er een CAN-bus systeem voor de trekhaak, zodat ook de verlichting van aanhangwagens aangesloten kan worden op de CAN-bus bedrading.

Het CAN-bus protocol

Het CAN-bus protocol regelt welke aangesloten systemen voorrang krijgen. Er wordt gebruikgemaakt van drie CAN snelheden.

Klasse A

De communicatiesnelheid van klasse A is het traagst, namelijk 10 Kb/s. Dit is een prima snelheid voor bijvoorbeeld de CAN-bus aansluiting met de spiegelbediening.

Klasse B

De iets snellere CAN-bus aansluiting is klasse B. De communicatiesnelheid ligt tussen de 10 en 125 Kb/s in. Klasse B is geschikt voor de verbinding tussen regeleenheden. Ook de dashboardaansturing valt onder klasse B.

Klasse C

Klasse C heeft de snelste communicatie – tot wel 1 Mb/s. Deze klasse is nodig voor systemen, waarbij snelle communicatie noodzakelijk is. Denk aan het ABS.

Gegevens verzamelen met de CAN-bus interface

Met een CAN-bus aansluiting kunnen verschillende autosystemen soepel met elkaar communiceren. Het systeem is ook te gebruiken om gegevens te verzamelen middels iedere CAN-bus connector. Dit maakt het systeem extra aantrekkelijk voor fleet managers. Met een CAN-bus systeem kunt u veel te weten komen. Denk hierbij aan:

  • De temperatuur van de motor
  • De motorbelasting
  • Brandstofniveaus
  • Het brandstofverbruik
  • De RPM-meter (geeft weer hoeveel toeren je rijdt)
  • De gaspedaalpositie

Waarom u er goed aan doet om een CAN-bus systeem te nemen

Het nemen van een CAN-bus systeem biedt aanzienlijke voordelen. Door de verzamelde gegevens wordt het mogelijk om brandstofkosten te verlagen en de algehele efficiëntie van een wagenpark te verbeteren. Dit maakt het systeem bijzonder waardevol voor fleet managers. Een CAN-bus biedt bovendien veel andere voordelen:

  • Een CAN-bus aansluiting is zeer eenvoudig. Er zijn maar twee kabels nodig voor de communicatie tussen meerdere systemen. Complexe bedrading is verleden tijd.
  • Met een CAN-bus aansluiting kunt u het rijgedrag van bestuurders verbeteren door bestuurders feedback te geven op rijgedrag.
  • Doordat communicatie binnen een netwerk plaatsvindt, is alles gecentraliseerd.
  • Gegevens worden geprioriteerd en gegevensoverdracht gaat snel.
  • CAN-bus systemen zijn voordelig, doordat ze eenvoudig te installeren zijn en er minder bekabeling voor nodig is.

CAN-bus voor een overzichtelijk systeem

Met een CAN-bus systeem verloopt communicatie tussen verschillende systemen soepel. Het geheel is overzichtelijk en efficiënt. Met een CAN-bus kan bovendien nuttige informatie verzameld worden door fleet managers, waardoor een wagenpark nog efficiënter beheerd wordt.