Wegenbelasting zakelijk

Eigenaren van een personenauto, een bestelauto, bus of een vrachtauto, betalen motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd. Dit geldt zowel voor auto’s voor privégebruik als zakelijke voertuigen. Ondernemers moeten de fiscale regels rondom hun wagenpark goed kennen, want naast zakelijk wegenbelasting, krijgt men ook van doen met de bijtelling. Wat moeten ondernemers weten over wegenbelasting voor zakelijk vervoer?

Wegenbelasting zakelijk

<<< Terug naar glossary

Over de wegenbelasting

Iedere Nederlander die een motorvoertuig op zijn/haar naam laat registreren, ontvangt van de Belastingdienst een aanslag voor wegenbelasting. In principe maakt het niet uit of een auto zakelijk of privé wordt gereden. Wel zijn er wat fiscale voordelen, bijvoorbeeld voor een bestelauto voor zakelijke rijders. Het tarief voor de wegenbelasting, is onder meer afhankelijk van de volgende factoren:
 • Soort brandstof
 • Emissie-uitstoot (CO2 en fijnstof)
 • Het gewicht

Toeslag voor provinciale opcenten

Bovenstaande factoren vormen de hoofdsom voor de wegenbelasting. Hierover worden de provinciale opcenten berekend. Dit is een provinciale belasting die per provincie wordt vastgesteld. Deze belasting gaat naar de provincies, die het vrij kunnen besteden. De percentages voor provinciale opcenten kunnen per provincie veel afwijken.

Wegenbelasting zakelijk berekenen

Om de wegenbelasting zakelijk te berekenen, is de vaststelling van het soort voertuig van belang. Hoe hoog de wegenbelasting zakelijk is voor een voertuig, is eenvoudig na te gaan op de website van de Belastingdienst.

Wegenbelasting bedrijfsauto

Bij de wegenbelasting voor een bedrijfsauto, gaat het vaak om een personenauto. Enkele eisen zijn, dat het een voertuig is met minimaal 3 of meer wielen en dat vervoer van maximaal 8 personen mogelijk is. Voor normale personenauto’s wordt er geen onderscheid gemaakt tussen privégebruik of zakelijk gebruik. Wel wordt er naar de CO2 uitstoot gekeken. Is deze 0, zoals een elektrische bedrijfsauto of een auto op waterstof? dan is de auto vrijgesteld van wegenbelasting. Is de uitstoot 1 tot 50 gram? Dan geldt er een korting van 50%.

Wegenbelasting bestelauto

Voor de wegenbelasting bestelauto moet vaststaan dat het daadwerkelijk om een bestelauto gaat:
 • Ingericht voor het vervoer van goederen.
 • Een vaste en vlakke laadvloer over de gehele lengte en breedte van de laadruimte.
 • Geen zitplaatsen in de laadruimte.
 • Toegestane maximum massa is 3.500 kilogram.

Voor de wegenbelasting voor een bestelauto voor zakelijk gebruik geldt een verlaagt tarief. Voorwaarde is dat de ondernemer een btw-nummer heeft, de bestelauto op naam van de ondernemer staat en meer dan 10% van de jaarlijks gemaakte kilometers is voor zakelijk gebruik. De Belastingdienst past het verlaagde tarief automatisch toe voor ondernemers met een btw-nummer. Daarnaast geldt er nog een gewichtscorrectie voor hybride bestelauto´s en dus nog meer korting op de wegenbelasting bestelauto.

Wegenbelasting vrachtwagen

Er gelden voor de wegenbelasting voor een vrachtwagen flink wat factoren waar rekening mee gehouden wordt:
 • Is de vrachtwagen voorzien van een koppelinrichting?
 • Wat is de toegestane maximum massa van de vrachtwagen?
 • Welke soort vering heeft de vrachtwagen?
 • Hoeveel assen heeft de vrachtwagen?
 • Is er om welke reden ook recht op een vrijstelling?
 • Het euroniveau van de vrachtwagen.

Gaat het om een elektrische vrachtwagen of een vrachtwagen op waterstof? Dan is deze vrijgesteld van wegenbelasting. Afhankelijk van de euroklasse van de vrachtwagen, kan het zijn dat de Belastingdienst de wegenbelasting verhoogt met een percentage. Hoe milieuvriendelijker, des de lager is de verhoging. Verder kan het nodig zijn dat de ondernemer naast de wegenbelasting vrachtwagen, ook een belasting zware motorrijtuigen (bzm) moet betalen. Ondernemers die een vrachtwagen zakelijk rijden, doen er goed aan om de website van de Belastingdienst door te nemen. Het is gemakkelijk om door alle voorwaarden en eisen, bepaalde punten over het hoofd te zien. Op de website van de Belastingdienst staat veel informatie en het berekenen van de wegenbelasting vrachtwagen is hier vrij eenvoudig.

Wegenbelasting lease auto voor zakelijk gebruik

Veel ondernemers leasen hun bedrijfsauto’s voor zakelijk gebruik. Er wordt dan een leasecontract ondertekend, waarin onder andere staat waaruit de maandelijkse leaseprijs bestaat. In alle gevallen is het zo dat de wegenbelasting in de leaseprijs is opgenomen. Omdat de leaseauto op naam van het leasebedrijf staat, ontvangen en betalen zij de wegenbelasting. Dit is immers ook één van de voordelen van het leasen van een bedrijfsauto, de ondernemer heeft zelf niets van doen met de wegenbelasting, autoverzekering e.d.

Privé auto zakelijk rijden en wegenbelasting

Vooral voor kleine zelfstandig ondernemers, zoals ZZP’ers, geldt dat zij hun privé auto voor zakelijke ritten gebruiken. Betreffende een privé auto zakelijk rijden en de wegenbelasting gelden er geen specifieke regels of fiscale kortingen. De ondernemer betaalt gewoon de wegenbelasting voor een privéauto. Maar omdat deze ook zakelijk wordt gebruikt, mag de ondernemer een bedrag per kilometer van de opbrengst aftrekken.

Wegenbelasting youngtimer voor zakelijk gebruik

Ondernemers die een youngtimer rijden (auto’s vanaf 15 jaar) profiteren van een flink lagere bijtelling voor privékilometers. Betreffende de wegenbelasting youngtimer voor zakelijk gebruik, is er eventueel ook een korting. Dit betreft namelijk de overgangsregeling. In het verleden gold dat auto’s van 25 jaar en ouder vrijgesteld waren van wegenbelasting. Zij vielen onder de categorie oldtimers. Dit heeft de overheid opgetrokken naar 40 jaar, dus veel eigenaren van een toen oldtimer moesten ineens wegenbelasting betalen. De overgangsregeling voorziet in een fikse korting op de wegenbelasting. Om voor de overgangsregeling in aanmerking te komen, gelden enkele strenge voorwaarden:
 • Mag alleen op naam van een particulier geregistreerd staan, dus zakelijk rijden met een privéauto.
 • De youngtimer moet op benzine rijden. Youngtimers op LPG of diesel vallen buiten de overgangsregeling.
 • De youngtimer is in gebruik genomen voor 1 januari 1988.
 • Tijdens de maanden december, januari en februari mag de youngtimer niet de weg op.

Het kan voor ondernemers lastig zijn om aan deze voorwaarden te voldoen. De ondernemer kan ervoor kiezen om geen gebruik van de overgangsregeling te maken en gewoon de wegenbelasting youngtimer voor zakelijk gebruik betalen.