IoT

Internet of Things (IoT) is een begrip dat steeds vaker te horen is en langzamerhand gemeengoed wordt in de maatschappij. Maar wat houdt IoT precies in? De betekenis van Internet of Things staat voor het internet der dingen. Het is een onmisbaar gegeven in de huidige maatschappij. Het overgrote deel van de wereldbevolking maakt gebruik van het internet. Maar er is nog een groep gebruikers van het internet en dat is de daadwerkelijke Internet of Things betekenis. Deze groep bestaat uit miljarden apparaten die met het internet zijn verbonden.

IoT

<<< Terug naar glossary

Wat is Internet of Things?

IoT kan simpelweg worden uitgelegd als alle internetverbindingen tussen al die miljarden apparaten en het internet. Doordat een apparaat met het internet verbonden is, worden er voortdurend gegevens uitgewisseld. Daarnaast kan er ook een internetverbinding bestaan tussen apparaten onderling of tussen een apparaat en een mens. Een ruwe schatting is dat er momenteel al ongeveer 10 miljard apparaten met het internet verbonden zijn en dus onderdeel zijn van IoT. Dit aantal zal de komende jaren explosief groeien, omdat hiermee veel voordelen te behalen zijn. Het uiteindelijke doel van Internet of Things, is dat zoveel mogelijk processen worden geautomatiseerd en hierdoor het dagelijkse leven gemakkelijker wordt.

Wat zijn IoT apparaten?

Om gebruik te maken van Internet of Things, moet het apparaat hiervoor geschikt zijn en dus een zogenaamd ´IoT apparaat´ zijn. Maar wat is een IoT apparaat? Dit zijn alle apparaten die de mogelijkheid hebben om verbinding te maken met het internet. De klassieke deurbel die ringelt als er aan een touw wordt getrokken, is geen IoT apparaat. De hypermoderne deurbel met camera is dit wel. De camerabeelden worden via het internet naar een opslag gezonden, zodat woningeigenaren en bedrijven met andere IoT apparaten, zoals een smartphone of tablet, de beelden kunnen bekijken. Het aanbod IoT apparaten is zeer divers. Een kleine selectie:

 • Zakelijke IoT apparaten: computer, smartphone, printer, track & trace systeem wagenpark

 • Thuistoepassingen: slimme koelkast, oven, televisie, garagedeur, elektrische kachel

 • Industriële toepassingen: fabrieksmachines, robots

Dit is nog maar een zeer beperkt lijstje, het overzicht IoT devices kan oneindig lang zijn. Doordat steeds meer apparatuur van een internetverbinding voorzien wordt, zal dit alleen maar uitgebreider worden.

De voordelen van Internet of Things voor bedrijven

Het bedrijfsleven kan veel baat hebben bij IoT. Bedrijven profiteren hierbij van diverse voordelen:

 • Door verbinding met het internet, worden veel apparaten geautomatiseerd tot IoT devices en dit verbetert de productiviteit aanzienlijk.

 • Een belangrijk voordeel van IoT is monitoring. Met geplaatste IoT sensors krijgt een bedrijf realtime informatie over bepaalde bedrijfsprocessen.

 • Met IoT kunnen klanten veel beter bediend worden. Dit zorgt weer voor een betere klanttevredenheid.

 • Duurzaamheid is een belangrijk thema in het bedrijfsleven. Menig bedrijf kan zonder IoT nooit optimaal duurzaam zijn. Zo kunnen IoT sensors hun werk doen bij energiebesparing of op bepaalde gevaren wijzen.

Internet of Things voorbeelden

Een van de meeste bekende Internet of Things voorbeelden is het gebruik van de slimme energiemeter. Deze energiemeter is zeer efficiënt in gebruik voor zowel het bedrijfsleven als huishoudens. Meterstanden worden centraal uitgelezen en het is mogelijk om zelf het energieverbruik bij te houden.

Voor bedrijven die een wagenpark beheren, is IoT bij uitstek ideaal. Alle voertuigen zijn desgewenst realtime te volgen met GPS. De rittenadministratie wordt automatisch bijgehouden en bedrijven besparen met goed brandstofbeheer op brandstoffen. Internet of Things brengt de wagenparkkosten systematisch naar beneden.

Ook thuis zijn veel processen met IoT te automatiseren. Een voorbeeld hiervan zijn bewegingssensoren, waardoor het licht automatisch aan gaat, een deur wordt geopend, het koffiezetapparaat aangezet of de rolluiken geopend. IoT kan een huishouden tot in detail automatiseren.