Bijtelling grijs kenteken

Voordeel krijgt u niet zomaar. Een grijs kenteken dus ook niet. Zo moet uw auto door de Belastingdienst worden aangemerkt als een bestelauto. Dat gebeurt als uw auto voldoet aan een aantal eisen voor bijvoorbeeld de inrichting en het gewicht. Voldoet u daarnaast als ondernemer ook aan bepaalde voorwaarden? Dan is de kans groot dat u groen licht krijgt voor het gebruik van een grijs kenteken.

Bijtelling Grijs Kenteken

Wat zijn aanvullende voorwaarden voor een grijs kenteken?

Om een grijs kenteken te krijgen, moet de Belastingdienst uw auto dus aanmerken als een bestelauto. Daarnaast moet u ook als ondernemer aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • u beschikt als ondernemer over een btw-nummer;
 • de (bestel)auto staat op uw naam en u bent dezelfde (rechts)persoon aan wie dit btw-nummer is toegekend;
 • u rijdt meer dan 10% van uw totaal aantal per jaar gereden kilometers voor uw onderneming.

Waarom is bijtelling meer dan bijzaak?

Rijdt u ook privé in uw zakelijke auto met grijs kenteken? Bijvoorbeeld voor uw boodschappen of voor een vakantie? En is dat meer dan 500 kilometer per jaar? Dan moet u over deze privékilometers belasting betalen; ook wel ‘bijtelling’ genoemd. Privégebruik van een zakelijke auto ziet de Belastingdienst namelijk als een vorm van arbeidsloon. Dat betekent dat u een bedrag bij uw winst moet optellen, waarover u vervolgens inkomstenbelasting betaalt. Als u kunt aantonen dat u maximaal 500 kilometer per jaar privé rijdt, betaalt u geen bijtelling. 

Bereken zelf uw bijtelling

Naast het aantal gereden privékilometers per jaar, hebben de hoeveelheid CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van uw zakelijke auto invloed op de hoogte van uw bijtelling. De overheid stelt ieder jaar de uitstootgrenzen voor bijtelling vast. Wat u aan bijtelling moet betalen is eenvoudig te berekenen.

Bereken uw bijtelling eenvoudig met onze calculator

Benieuwd naar hoeveel bijtelling u moet betalen? We hebben een calculator ontwikkeld waarmee u aan de hand van uw kenteken de bijtelling kan berekenen.

Hoe ziet het overzicht percentage bijtelling eruit?

Bijtelling emissieloze auto’s20192020202120222023202420252026
Bijtelling percentage4%8%12%16%16%16%17%22%
Bijtelling cap50.00045.00040.00035.00030.00030.00030.000n.v.t.

Bron: Klimaatakkoord 2019

Bijtelling auto’s met uitsoot20192020202120222023202420252026
Bijtelling percentage22%22%22%22%22%22%22%22%

Voorbeeldberekening bijtelling

Sander is een ondernemer die ook privé gebruikmaakt van zijn bestelauto. Deze bestelauto heeft een cataloguswaarde van € 33.000. Sander rijdt meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden met deze bestelauto. Hij moet dus bijtelling betalen. De bestelauto is geen elektrisch voertuig. Dat betekent dat Sander 22% bijtelling betaalt (woon-werkverkeer wordt aangemerkt als zakelijk gebruik). De bijtelling die Sander betaalt is dan: 22% van € 33.000 = € 7.260 per jaar, wat neerkomt op € 605 per maand. Per maand telt Sander een bedrag van € 605,- op bij zijn inkomen. Over dit extra bedrag moet hij dus ook belasting betalen. Als Sander hierover 38,10% belasting moet betalen, zijn de netto maandlasten voor zijn bestelauto 38,10% van € 605 = € 230,51. Dit betekent dat Sander per jaar een bedrag van € 2.766 (12 x € 230,51) betaalt voor zijn bestelauto.


Automatisch Rittenregistratie Bijhouden?

Met rittenregistratie van FleetGO heeft u altijd een geldig bewijsmiddel richten de fiscus. Zo voorkomt u hoge boetes en naheffingen.

Voorkom boetes en naheffingen!

 • 100% Belastingproof!
 • Ruim 8.000 tevreden klanten gingen u voor
 • Maandelijks opzegbaar, u zit nergens aan vast
 • Nieuwste generatie hardware
 • Professionele installatie op locatie
 • Keurmerk Ritregistratiesystemen
 • 3 jaar garantie op locatie
 • Inclusief gratis App (IOS & Android)
 • Vanaf € 7,00 per maand!

Wat is eindheffingsregeling bestelauto bij wisselende gebruikers?

Er zijn situaties waarin de regeling voor privégebruik van uw zakelijke auto moeilijk toe te passen zijn. Bijvoorbeeld als uzelf en meerdere van uw werknemers uw bestelauto doorlopend of wisselend gebruiken. Dan ontstaat er een grijs gebied. In zo’n situatie betaalt u jaarlijks een eindheffing over de ‘bijtelling privégebruik’ van uw auto. Dit is een bedrag van € 300 per auto per jaar.

Aanvullende voorwaarden zijn:

 • De gebruikte bestelbus mag niet door één vaste berijder gebruikt worden voor woon-werkverkeer.
 • Privégebruik mag; maar is wel beperkt. Het voertuig wordt namelijk niet door één vaste werknemer gebruikt.
 • De wisseling van het voertuig moet opgeroepen worden door het aard van het werk. Werknemers mogen niet ‘zo maar’ dagelijks van voertuig ruilen.

Het advies is om altijd een rittenregistratie bij te houden. Hierdoor voorkomt u achteraf problemen met de Belastingdienst.

Waarom geen bijtelling voor bedrijfsvoertuig met grijs kenteken?

Gebruikt u geen ‘normale’ auto als voertuig voor uw onderneming, maar een bestelauto? En gebruikt u deze bestelauto alleen zakelijk? Dan betaalt u geen bijtelling. Wel moet u voor de fiscus de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’s’ hebben ingevuld. Hoewel het niet verplicht is om een rittenregistratie bij te houden, is het wel verstandig dit te doen. Alle relevante gegevens zijn dan namelijk vastgelegd in een ‘black box’. Als de Belastingdienst u vraagt om het zakelijke karakter van een bepaalde rit aan te tonen, kunt u dat zonder problemen doen. Zo veelkleurig kan een grijs kenteken zijn!

Update: februari 2024. Aan de teksten kunnen geen rechten worden ontleend, laat u daarom altijd adviseren door een financieel specialist.