4G netwerk

Iedereen met een moderne smartphone heeft tegenwoordig toegang tot minimaal een 4G netwerk. De voorloper hiervan is het 3G netwerk, wat in 2002 revolutionair was. Voor het eerst was het mogelijk om mobiel internet te krijgen en hierdoor staat 3G aan de basis van de huidige smartphones. Het 4G netwerk is als opvolger een flinke verbetering van 3G.

4G Netwerk

<<< Terug naar glossary

Wat is 4G?

Het mobiele netwerk van een 4G netwerk heet Long Term Evolution (LTE). Het 3G netwerk maakte gebruik van een andere standaard, namelijk UMTS. Voor een 4G dekking in Nederland zijn in 2012 de frequenties geveild onder de verschillende operators, waarna 4G officieel van start ging als opvolger van 3G. Inmiddels waren ook de eerste smartphones verschenen die het 4G netwerk ondersteunden. Inmiddels is ook 4G in het buitenland volledig ingevoerd en ook 4G buiten Europa, zodat wereldwijd iedereen van snel mobiel internet gebruik kan maken. Inmiddels is sinds 2020 ook 5G actief. Hoewel het 4G netwerk nog steeds de standaard is, zal 5G dit langzamerhand overnemen.

Hoe is de 4G snelheid?

De 4G snelheid is in vergelijking met zijn voorganger 3G aanzienlijk sneller. Had 3G nog een snelheid van gemiddeld 7 Mb per seconde, de gemiddelde 4G snelheid ligt al boven de 100 Mb per seconde. Met een 3G netwerk is het lastig om te streamen en video´s op volle snelheid te bekijken. Dit is het belangrijkste voordeel van 4G. Binnen enkele seconden een film downloaden en het streamen van muziek en video´s is geen enkel probleem. Ook is er een veel beter bereik mogelijk, zowel binnen als buiten.

Wat is 4G+?

Omdat de ontwikkeling van mobiel internet niet stilstaat, zijn er in de loop van de tijd verbeteringen aan het LTE netwerk gebracht. Hierdoor werd LTE-Advance uitgebracht, in de volksmond 4G+ genoemd. Het is niet zo dat het verschil 4G en 4G+ dusdanig is dat dit 5G onnodig maakt. Het is een tussenstap dat sneller is dan 4G en als voorloper van 5G dient.

Wat is het verschil 4G en 4G+?

De 4G snelheid is vanaf 100 Mb per seconde en kan uiteindelijk oplopen tot ongeveer 150 Mb per seconde. Met 4G+ is de snelheid aanzienlijk opgeschroefd. Met een 4G+ netwerk is een minimale snelheid van 225 Mb per seconde te halen en sommige providers weten de snelheid nog verder op te schroeven tot 350 Mb per seconde. Op dit moment is dit voor veel mensen een gedroomde snelheid, maar inmiddels is ook 5G geïntroduceerd. Een 5G netwerk laat de snelheden van 4G+ ver achter zich.

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Hoewel de 4G dekking in Nederland nog steeds de standaard is voor mobiel internet, gaat ook hier een keer een einde aan komen. Vooral ook omdat in 2020 5G is geïntroduceerd. Voordat 5G definitief de standaard wordt, gaat er nog wel enkele jaren overheen. Niet alle providers bieden 5G aan en veel smartphones zijn hier nog niet geschikt voor. Maar wat is het verschil 4G en 5G? Het belangrijkste verschil zit hem in de snelheid. Een gemiddelde 4G verbinding haalt een snelheid van minimaal 100 Mb per seconde tot wel meer dan 200 Mb met een 4G+ verbinding. Voor alledaags gebruik is dit meer dan voldoende. Gamen, video´s downloaden en streamen is hiermee mogelijk. Met 5G is nog meer mogelijk. De gemiddelde snelheid bedraagt zo´n 10 Gb per seconde. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor particulieren en het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld op het gebied van het Internet of Things (IoT). Slimme apparaten die met elkaar of hun gebruiker in verbinding staan en zo veel gemak bieden.