3G netwerk

Het mobiele internet is niet meer weg te denken uit de samenleving en het 3G netwerk is hiervoor zeer belangrijk geweest. Sterker nog, zonder het 3G netwerk, zouden we niet de smartphones kennen zoals die vandaag de dag in ieders hand liggen. Hoewel het einde van het 3G netwerk in zicht is, heeft het de basis gelegd voor razendsnel mobiel internet voor de opvolgende netwerken, zoals het 4G en het 5G netwerk.

3G Netwerk

<<< Terug naar glossary

Wat betekent een 3G netwerk?

In de volksmond is 3G en 4G volledig ingeburgerd als het gaat om het mobiele netwerk. Technisch gezien gaat het om een hele andere benaming. De officiële benaming voor het mobiele netwerk, is Universal Mobile Telecommunications System (UMTS). Vrij vertaalt dus een universeel mobiel telecommunicatiesysteem. Maar wat betekent een 3G netwerk? 3G is het UMTS netwerk, waarvan de eerste versie 1G werd genoemd, met de daaropvolgende opvolger 2G. 3G is dus de derde versie van het UMTS netwerk.

Mogelijkheden met een 3G netwerk

De mogelijkheden met een 3G netwerk waren tijdens het uitrollen hiervan in 2002, ongekend. Voor het eerst was het mogelijk om internet op een mobiele telefoon te ontvangen. 3G is zeker ook de oorzaak geweest dat de ontwikkeling van mobiele telefoons in een stroomversnelling terechtkwam. Dit leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de nu overbekende smartphone. Een kleine tijdlijn hoe het uiteindelijk tot een 3G netwerk is gekomen:
 • 1980: 1G voor het eerst een mobiel netwerk op basis van analoge radiosignalen.
 • 1991: 2G mobiel netwerk met digitale signalen. Naast bellen ook sms’en.
 • 2002: 3G snel mobiel netwerk waarbij ook internet mobiel te ontvangen is.

Inmiddels (anno 2023) is het 3G netwerk in Nederland vrijwel niet meer actief. 3G is in 2010 opgevolgd door 4G en ook 4G heeft in 2020 een opvolger gekregen met 5G.

Wat is het verschil tussen een 3G en 4G netwerk?

De meeste mensen zijn inmiddels overgeschakeld op een 4G netwerk. Meestal verloopt dit automatisch, door bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe smartphone of de overstap naar een nieuwe mobiele provider die geen 3G meer aanbiedt. Het belangrijkste verschil tussen een 3G en 4G netwerk, zit hem in de snelheid. De snelheid van 3G ligt op ongeveer 7 Mb per seconde. Bij een 4G netwerk is dit aanzienlijk meer, namelijk meer dan 100 Mb per seconde. In de praktijk houdt dit in dat met een 3G netwerk prima is te internetten, te e-mailen en ook foto´s doorsturen is geen enkel probleem. Het wordt anders met video’s of streamen van bijvoorbeeld muziek. Het zal in sommige gevallen lukken, maar met vertragingen en haperingen. Een 4G netwerk is juist ontstaan omdat er veel behoefte was aan het streamen van muziek en video’s. Een 4G netwerk heeft daarom geen probleem met videobeelden, terwijl een 3G hier eigenlijk niet voor geschikt is.

Wanneer stopt het 3G netwerk?

Een 3G netwerk in Nederland wordt nauwelijks nog gebruikt. Vrijwel alle grote providers zijn met 3G gestopt. In Nederland is er nog één grote provider die 3G aanbiedt. Dat kan handig zijn voor diegenen die nog een verouderde smartphone gebruiken en geen gebruik kunnen maken van de nieuwe 4G of 5G netwerken. Het einde van het 3G netwerk is ook goed nieuws, want dit levert meer ruimte op voor het 4G en 5G netwerk. Deze nieuwe mobiele netwerken vragen behoorlijk meer bandbreedte en hoe minder ruimte er is voor 3G, des te meer voor deze snelle netwerken.