Wagenpark

Een wagenpark is het totaal van voertuigen van een organisatie of binnen een bepaald gebied. Voertuigen kan hier betrekking hebben op personenauto’s, bussen, vrachtwagens of weer andere voertuigen. In bedrijfstaal is de wagenpark betekenis: het aantal voertuigen dat bij een onderneming hoort.

Wagenpark

<<< Terug naar glossary

Wagenpark verduurzamen

Veel bedrijven zien de noodzaak om hun grijze wagenpark te vervangen door een duurzaam wagenpark. Niet alleen omdat dit beter is voor het milieu, maar ook om te voorkomen dat ze beperkingen worden opgelegd. Zo werd in het klimaatakkoord van 2019 aangegeven dat vanaf 2025, 40 grote steden de toegang voor bestelauto’s en vrachtverkeer die op fossiele brandstof rijden, moeten weigeren. Voor veel bedrijven betekent dit dat overschakelen op een duurzaam wagenpark een absolute noodzaak is.

Waar rekening mee houden?

Als u overweegt uw wagenpark te verduurzamen, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee wilt houden. Zo zal een elektrisch wagenpark wellicht om een iets andere logistieke planning vragen. U moet bijvoorbeeld rekening houden met de actieradius van de voertuigen en de oplaadtijden. Wanneer kunnen voertuigen opgeladen worden? Kan dit buiten hun inzettijden bij het bedrijf zelf? Of moet er geschoven worden met pauzes van chauffeurs, zodat de wagens voldoende tijd krijgen om op te laden? Dit zijn zaken waar een ondernemer over na moet denken.

Daarnaast is het nodig een laadinfrastructuur aan te leggen die bij de laadbehoeftes van de voertuigen past.

Ook het financieringsmodel is een overweging. Deze zit wellicht iets anders in elkaar. Hou rekening met een hogere aanschafprijs per wagen, subsidies die misschien van toepassing zijn en afschrijftermijnen van de accu’s van auto’s. Het groen maken van uw wagenpark raakt meerdere vlakken van uw bedrijfsvoering. Verken daarom eerst goed de mogelijkheden en de noodzakelijke veranderingen voor u de overstap maakt.

Wagenpark beheer

Wagenpark beheer wordt ook wel fleet management genoemd. De wagenparkbeheerder (of fleet manager) handelt alle zaken af die met het wagenpark te maken hebben. Wagenparkbeheerders kunnen voertuigen beheren die aangeschaft zijn door een bedrijf. Leasemaatschappijen kunnen echter ook wagenparken beheren. Ze leasen dan voertuigen aan een onderneming en bieden tegelijkertijd wagenpark beheer voor deze voertuigen aan.

Wagenparkbeheerders organiseren en onderhouden wagenparken. Ze stellen het beschikbare budget vast, bepalen de mobiliteitsbenodigdheden en zorgen ervoor dat de voertuigen onderhouden worden.

Wagenpark en technologie

Fleet managers maken gebruik van verschillende technologieën die het beheren van het wagenpark efficiënter maken. Denk hierbij aan:

  • GPS-autotrackers
  • Rittenregistraties
  • Rijgedraganalysetools

GPS-autotracker

Met GPS-autotrackers kan de fleet manager voertuigen live volgen. Op deze manier helpt de gadget met routes en gereden kilometers registreren. Fleet managers monitoren met behulp van de tracker ook het rijgedrag van chauffeurs. Is er een auto gestolen? Met een tracker is de wagen snel weer terug te vinden.

GPS Tracker van FleetGO

Start met het live volgen van uw voertuigen met de GPS Tracker van FleetGO. Krijg 24/7 inzicht in informatie zoals de locatie, bestuurder en status van uw voertuigen.

Verlies uw vloot nooit meer uit het oog!

Rittenregistratie

Met rittenregistratie zijn kilometervergoedingen nauwkeurig uit te keren en de documentatie is eenvoudig bij te houden. Met automatische rittenregistratie besparen fleet managers een hoop tijd en administratieve kosten. Zo wordt het berekenen van de bijtelling een stuk eenvoudiger.

Automatisch Rittenregistratie Bijhouden?

Met rittenregistratie van FleetGO heeft u altijd een geldig bewijsmiddel richten de fiscus. Heb nooit meer omkijken naar uw rittenregistratie.

Voorkom boetes en naheffingen!

Rijgedraganalysetool

Met een rijgedraganalysetool krijgt een fleet manager een goed overzicht van de verzamelde informatie die hem meer vertelt over het rijgedrag van chauffeurs. Dankzij dit verkregen inzicht kan hij chauffeurs helpen beter te rijden. Van (te) snel rijden, tot laat remmen of abrupt accelereren. Met informatie over het rijgedrag kan gestuurd worden op beter rijgedrag wat de onderhoudslasten van het wagenpark vermindert.

Waarom goed wagenparkbeheer?

Goed wagenparkbeheer met behulp van technologie brengt veel voordelen met zich mee. Er wordt meer data verzameld in minder tijd. Het is dus veel efficiënter. Ook kan informatie makkelijk aan andere partijen, zoals de verzekeringsmaatschappij of de Belastingdienst, worden doorgegeven.

Het organiseren van het wagenpark is eenvoudiger. De fleet manager ziet in een oogopslag wie welke auto’s wanneer gebruikt. Dit maakt het makkelijker om bijvoorbeeld onderhoudsbeurten in te plannen.

Dankzij een beter inzicht in het rijgedrag van chauffeurs, bespaart de onderneming op onderhoudskosten en brandstofkosten. Wanneer chauffeurs veilig rijden, is de kans op schade ook lager, waardoor er minder verzekeringsuitgaven zijn.

Wagenpark in het kort

Een wagenpark omvat alle voertuigen die een onderneming bezit of least. Ondernemers stappen over op een elektrisch wagenpark om te verduurzamen en om beperkingen te voorkomen die in de toekomst kunnen worden opgelegd. Bij een groot wagenpark wordt vaak een fleet manager ingehuurd om de voertuigen te organiseren en te onderhouden. Modern fleet management maakt het mogelijk data snel te verzamelen en in te zetten.

Bronnen: