Laadpas voor elektrisch wagenpark

Heeft u een elektrisch wagenpark? Als de chauffeurs lange afstanden afleggen, kan het zijn dat een zakelijke laadpas nodig is, zodat de wagens ook aan publieke laadpalen kunnen laden. Bent u op zoek naar een laadpas voor particulieren of een zakelijke pas voor de elektrische auto en vraagt u zich af hoe laden met zo’n pas in zijn werk gaat? Hier leest u alles over de laadpas en de mogelijkheden.

Laadpas

<<< Terug naar glossary

Met een laadpas is het mogelijk om bij openbare laadpunten elektrische auto’s op te laden. De meeste laadpassen werken ook in het buitenland. Dankzij de laadpas is onderweg een EV laden heel eenvoudig.

Wat is een laadpas?

Voordelen van een laadpas

Met een laadpas laadt u eenvoudig uw auto op, ook in het buitenland. Hierdoor zijn ritten niet gelimiteerd aan de actieradius van de auto. Met een laadpas betaalt u niet per laadsessie. Aan het eind van de maand krijgt u een factuur. Dit is een stuk overzichtelijker dan het krijgen van verschillende losse bonnetjes. Het is vooral een groot voordeel voor wagenparkmanagers.

Laden zonder laadpas

Heeft u per se een fysieke laadpas nodig om onderweg uw auto op te kunnen laden? Nee, ook een digitale laadpas behoort tot de mogelijkheden. Met zo’n laadpas op de telefoon betaalt u zonder een fysieke pas. Hiervoor is een mobiele app nodig.

Laadpas aanvragen

Elektrische laadpas kopen? Deze zijn eenvoudig te bestellen. Er zijn verschillende bedrijven die passen aanbieden. Deze passen zijn te gebruiken voor iedere paal en voor iedere auto. U kunt dus in principe voor iedere elektrische laadpas kiezen, ongeacht of u nou specifiek op zoek bent naar een Tesla laadpas of een Nissan pas.

Wat zijn de kosten van een laadpas?

Een laadpas kopen? Welke laadpas kiest u dan? Grofweg kunnen we de passen in twee categorieën onderverdelen. De ‘gratis’ elektrische laadpas en de abonnementlaadpas. Voor de gratis laadpas voor de elektrische auto betaalt u geen maandelijks bedrag. Wel betaalt u een klein bedrag voor iedere laadsessie bovenop de laadkosten. Met een abonnementlaadpas betaalt u maandelijks een bedrag voor de pas, maar er komen geen extra kosten bovenop. Welke pas de beste optie is, hangt vooral af van hoe vaak u een publieke laadpaal gebruikt. Als u deze met regelmaat gebruikt, is een abonnementlaadpas meestal een goedkopere optie.

Hoe werkt een laadpas?

U gebruikt een elektrische laadpas om de laadsessie te starten en te stoppen. Hij dient dus niet om er direct mee te betalen. De aanbieder van de pas stuurt aan het eind van de maand een factuur. Deze kan vaak via automatische incasso betaald worden, zodat de administratieve lasten verder verminderen.

Laadpas voor hybride auto

Een plug-in hybride auto is op te laden aan een laadpaal. Ook voor deze auto kunt u een pas bestellen. Het laden zelf werkt hetzelfde als het laden van een elektrische auto. Stop de stekker van de auto in de laadpaal en gebruik de elektrische laadpas om de laadsessie te starten en te beëindigen.

Laadpaal thuis met laadpas

In principe heeft u thuis geen elektrische laadpas nodig. Hetzelfde geldt voor de parkeerplaats van een wagenpark. Toch heeft het gebruiken van een pas ook op deze locaties een aantal voordelen. Zo is het een extra beveiliging. Als de laadpalen zo zijn ingesteld dat ze enkel te gebruiken zijn met een elektrische laadpas, dan kunnen deze niet zomaar door onbevoegden gebruikt worden.

Een ander voordeel is dat u door middel van een elektrische laadpas de gebruikte stroom registreert. Zo ontstaat hier ook een overzichtelijke administratie van. Dit is handig voor de laadpaal thuis, maar ook fleet managers hebben hier veel baat bij. Ze houden zo eenvoudig het overzicht van het verbruik van hun wagenpark.

Zo is de prijs van elektrisch laden opgebouwd

Laadt u uw auto op aan een publieke laadpaal? Dan betaalt u meer dan wanneer u thuis of op werk oplaadt. Hoeveel precies bepaalt de laadpuntexploitant. De prijs is dus niet voor iedere laadpaal hetzelfde. Vaak bestaat de uiteindelijke prijs uit het starttarief en het kWh-tarief. Sommige exploitanten rekenen een tijdstarief. Als u een gratis pas heeft, betaalt u ook aan de pasaanbieder per laadbeurt (in plaats van een vast bedrag).

Is een elektrische laadpas veilig te gebruiken?

Het gebruiken van een elektrische laadpas is veilig. Het is wel belangrijk om de pas op een veilige plek te bewaren en deze niet kwijt te raken. Vermoed u fraude? Doordat de laaddienstverlener maandelijks een factuur stuurt, achterhaalt u eenvoudig of er misbruik is gemaakt van een elektrische laadpas. Doordat er vaak camera’s hangen bij snellaadstations kan er eenvoudig aanvullend onderzoek worden gedaan indien er sprake is van fraude.

Wel of geen pas?

Als u een wagenpark heeft waarvan de elektrische voertuigen lange afstanden afleggen, is het gebruiken van passen een goede optie. Zo kunnen chauffeurs overal en altijd hun voertuig opladen. Overweeg hoe vaak per maand het laden aan een publieke laadpaal ongeveer nodig zal zijn. Zo bepaalt u eenvoudig welke laadpas het aantrekkelijkst is.