Milieusticker

In grote steden in landen als Duitsland, Frankrijk en Italië bent u wellicht milieuzones tegengekomen. In deze milieuzones laat het land enkel auto’s toe die voor minimale vervuiling zorgen. Als auto-eigenaren met hun bedrijfsauto of personenauto deze zone in willen, moet de auto aan bepaalde milieueisen voldoen en een milieusticker hebben die zijn lage emissie bewijst. Ook in Nederland stellen steeds meer gemeenten milieuzones in. Voor fleet managers wordt het daarom steeds belangrijker om hun vloot van milieustickers te voorzien.

Milieusticker

<<< Terug naar glossary

Waarom milieusticker voor de auto?

De stickers zijn ingevoerd om de luchtkwaliteit in grote steden te verbeteren. In milieuzones worden enkel de auto’s toegelaten die een bepaalde milieusticker hebben. Dit zorgt ervoor dat er minder auto’s in deze zone rondrijden en dat enkel de minder vervuilende auto’s in de stad worden toegelaten.

Boete geen milieusticker

Geen milieusticker en toch in een milieuzone rondrijden met de auto? Dit kan hoge boetes opleveren. Afhankelijk van het land, kan dit zomaar 2180 euro kosten. De boete is geldig voor zowel personenvoertuigen als bedrijfsauto’s en vrachtwagens.

Milieustickers in Nederland

Zoals gezegd, worden langzaam maar zeker ook in Nederland milieuzones ingevoerd. Er zijn echter geen normen die landelijk zijn vastgelegd. De regels worden momenteel nog door de gemeentes zelf bepaald.

Milieusticker kopen in Nederland

De kosten van de milieusticker kunnen verschillen per land. Gelukkig hoeft een sticker niet duur te zijn. In de meeste Nederlandse GWK wisselkantoren kunt u een sticker kopen voor 18,50 euro.

Hoe weet ik of ik een milieusticker nodig heb?

Als u een milieuzone in wil rijden, dan heeft u een sticker nodig. Ga naar een site die milieustickers verkoopt en voer het kenteken in. Aan de hand van het kenteken wordt bepaald welke sticker de auto nodig heeft.

Welke milieustickers zijn er?

Voor dieselauto’s zijn er groene, gele en rode milieustickers. Heeft u een voertuig met bouwjaar 2006 of later? Voldoet uw voertuig aan de gestelde uitlaatgasnormen? Dan krijgt u een groene milieusticker en kunt u met uw voertuig in de milieuzones rondrijden. Auto’s met gele en rode milieustickers worden in Duitse milieuzones niet meer toegelaten. Benzineauto’s krijgen een groene milieusticker wanneer ze bouwjaar 1993 of later hebben en als ze aan de gestelde uitlaatgasnormen voldoen. Voertuigen met hybride motoren krijgen ook een groene sticker.

Is een milieusticker verplicht voor elektrische auto’s?

Heeft u een milieusticker voor uw elektrische auto nodig? Als u een milieuzone bezoekt met uw EV, dan heeft u, net als met iedere andere auto het geval is, een milieusticker nodig. Doordat EV’s nauwelijks uitstoot veroorzaken, krijgen ze natuurlijk een groene sticker.

Waar de milieusticker plakken?

U plakt de milieusticker zichtbaar op de voorruit van uw voertuig. Vervolgens bent u klaar om iedere milieuzone te verkennen. De geldigheid van de milieusticker is onbeperkt, zolang het kenteken niet verandert.

Milieusticker verwijderen – hoe werkt dat?

Heeft u uw vignet niet meer nodig of is het ongeldig? Dan kunt u de sticker gewoon verwijderen. Dit is niet al te moeilijk, maar om het vignet volledig te verwijderen zonder de ruit te beschadigen, is enige handigheid nodig. Het beste gebruikt u een föhn om vanaf de binnenkant van de voorruit de achterkant van de sticker te verhitten. Wanneer de sticker warm is, trekt u deze eenvoudig van de ruit af.