Vrachtwagenchauffeur

Het beroep van vrachtwagenchauffeur wordt vaak beschouwd als een aantrekkelijke carrièrekeuze, waarbij professionals de gelegenheid krijgen om niet alleen Nederland, maar ook andere delen van Europa te verkennen. Echter, het werk van een vrachtwagenchauffeur omvat meer dan alleen rijden. Wat zijn de taken die bij de functie horen? Welk salaris mag een bestuurder verwachten en hoe wordt men een vrachtwagenchauffeur?

Vrachtwagenchauffeur

<<< Terug naar glossary

Wat doet een vrachtwagenchauffeur?

Een vrachtwagenchauffeur brengt producten van A naar B. Dit kan binnen een land zijn, maar vaak reist hij ook internationaal. De vracht betreft meestal goederen, maar het kan ook om vloeistoffen gaan, zoals benzine. Daarnaast zijn er vrachtwagens die auto’s, vee of zwaar materieel vervoeren. Een van de taken van de vrachtwagenchauffeur is het bepalen van zijn route. Deze route moet het meest efficiënt zijn. Dit kan de kortste route zijn, maar door file of slechte wegen is dit niet altijd het geval. De vrachtwagenchauffeur is verantwoordelijk voor zijn lading. Hij dekt het veilig af om te voorkomen dat goederen beschadigen.

Tijdens het laden en lossen is de vrachtwagenchauffeur onmisbaar. Hij bedient de kiepinstallatie of de lift volgens de voorschriften om de kans op ongelukken of beschadiging van goederen te minimaliseren. Een vrachtwagenchauffeur houdt zich bezig met klein onderhoud aan zijn vrachtwagen om ervoor te zorgen dat het voertuig zonder problemen van A naar B komt. Ook regelt hij grote beurten en plant hij reparaties in. De limiet van het maximale laadgewicht mag niet overschreden worden. Het is daarom aan de vrachtwagenchauffeur om het gewicht van zijn lading goed in te schatten. Ook verdeelt hij de goederen evenwichtig, zodat het voertuig stabiel is op de weg.

Hoe een vrachtwagen chauffeur worden?

Een vrachtwagenchauffeur heeft een groot rijbewijs C en Code 95 nodig om zijn beroep uit te voeren. Voor het groot rijbewijs C wordt de vrachtwagenchauffeur medisch gekeurd. Ook moet hij twee theorie-examens en een praktijkexamen afleggen. Vaak heeft een vrachtwagenchauffeur 20 tot 25 lessen nodig om zijn groot rijbewijs C te halen. Dit verschilt echter per individu. Tijdens de rijlessen leert de vrachtwagenchauffeur hoe hij het voertuig moet besturen en het onder controle houdt. Hij leert rijden op verschillende soorten wegen en oefent speciale manoeuvres, zoals achteruitrijden.

Voor het behalen van Code 95 legt de vrachtwagenchauffeur theorie-examens en twee praktische toetsen af. De theorie-examens bestaan uit drie vakbekwaamheden: Techniek en Verkeer, Administratie Goederenvervoer en Cases. De praktische toets bestaat onder andere uit het laden en lossen. Tot slot voert men een toets uit op besloten terrein. Tijdens deze toets wordt gekeken hoe de voertuigcontrole is en of de vrachtwagenchauffeur zijn voertuig op een veilige manier kan manoeuvreren.

Wat verdient een vrachtwagen chauffeur?

Het minimumsalaris van een vrachtwagenchauffeur is in 2024 1.597 euro. In de regel krijgt een vrachtwagenchauffeur de eerste vijf jaar dat hij of zij bij een bedrijf werkt een bruto salaris dat tussen de 1.597 en 2.216 euro in ligt. Hierop volgt vaak een salarisverhoging, waardoor het salaris na vijf jaar meestal tussen de 1.964 en de 2.612 euro ligt per maand. Een vrachtwagenchauffeur die ZZP is, bepaalt zijn eigen salaris. Vaak vraagt hij een bedrag van 25 tot 35 euro per uur. Dit lijkt zeer hoog, maar een ZZP’er heeft extra verantwoordelijkheden en onkosten.

Bronnen: