Kilometer Vergoeding Berekenen

Reist u met de auto of met het openbaar vervoer naar uw werk? Dan mag uw werkgever uw woon en werkverkeer vergoeden met een kilometervergoeding. De hoogte van deze kilometervergoeding wordt grotendeels bepaald door uw eigen werkgever. Op dit moment is de vergoeding tot 19 cent per gereden kilometer onbelast. Zit uw vergoeding hierboven? Dan moet u hier zelf belasting over betalen. Hieronder leest u de volgende onderwerpen over het berekenen van uw kilometer vergoeding:

Wanneer recht op kilometervergoeding

Om uw kilometer vergoeding te berekenen is het eerst van belang om erachter te komen of u recht heeft op een kilometervergoeding. Wanneer u zakelijk reist mag uw werkgever u een zakelijke kilometervergoeding aanbieden en heeft u dus recht op een kilometervergoeding. Dit geldt zowel voor het reizen met de auto als met het openbaar vervoer. De berekening van uw kilometervergoeding is doorgaans vastgelegd in de CAO, bedrijfsreglement of handboek voor werknemers. Hierin staat vermeld wat de kilometer vergoeding is per gereden kilometer die u kunt berekenen. Staat dit nergens vastgelegd? Dan zou u ervoor kunnen kiezen om dit op te eisen bij uw werkgever.

Let op: Vanaf 1 januari 2023 kan de onbelaste vergoeding gaan stijgen naar 23 cent per kilometer

Lees hier meer over de stijging >>>

Rittenregistratie

Het berekenen van de kilometer vergoeding volgens belastingdienst

De vergoeding per gereden kilometer is bepaald door uw werkgever. Tot 19 cent per gereden kilometer is belastingvrij, op alles hierboven betaalt u uw normale inkomstenbelasting. De totale kilometer vergoeding kunt u berekenen door het vastgestelde bedrag per kilometer te vermenigvuldigen met het aantal kilometers dat u reist voor werk. 

Voorbeeld:

– Vergoeding per kilometer: 0,24 (0,19 is hiervan belastingvrij)

– Aantal kilometers van uw woning naar werk: 20 km 

– Aantal dagen per week werkzaam: 4

0,19 x 20 = €3,80 x 2 (heen en terugreis) =€7,60 x 214 (dagen per jaar)
= €1.626,- kilometervergoeding (per jaar onbelast)

0,05 x 20 = €1,- x 2 (heen en terugreis) =€2,- x 214 (dagen per jaar)
= €428,- kilometervergoeding (per jaar belast) 

Kilometer vergoeding berekenen voor zzp

Ook wanneer u zzp’er bent kunt u kilometervergoeding berekenen aan de klant. Dit kunt u op twee manieren doen. 

  1. Kilometervergoeding berekenen aan klant door het mee te nemen in uw factuur.
  2. Kilometervergoeding berekenen aan klant door het mee te nemen in uw uurtarief.

In de meeste gevallen geven bedrijven (uw klant) de voorkeur aan een aparte vermelding van de gemaakte kilometers. Ook in dit geval geldt dat u boven de 19 cent per gereden kilometer belasting moet betalen. Het berekenen van de kilometer vergoeding voor zzp is dezelfde berekening als het voorbeeld dat we hierboven hebben gegeven. Mocht u hier echter nog vragen over hebben, dan staan wij graag voor u klaar met meer informatie!

Minimale reisafstand voor uw kilometervergoeding

De minimale reisafstand die u moet afleggen voor uw kilometervergoeding is afhankelijk van het bedrijf en de afspraken die met uw werkgever gemaakt zijn. Bij diverse bedrijven komt het voor dat er een minimale reisafstand geldt van een straal van 10 kilometer. In dit geval moet u de kilometer vergoeding pas berekenen vanaf de 10 gemaakt kilometers.

Registreer uw ritten

Bij het berekenen van uw kilometer vergoeding is het van belang dat uw werkgever inzicht heeft in de gemaakte zakelijke kilometers. Maakt u of uw werknemer veel zakelijke kilometers? Dan is rittenregistratie een oplossing! Hiermee hoeft u zelf niet uw gemaakte kilometers bij te houden, maar wordt dit automatisch voor u geregistreerd. 

FAQ