Kilometervergoeding Berekenen

Reist u met de auto of met het openbaar vervoer naar uw werk? Dan mag uw werkgever uw woon en werkverkeer vergoeden met een kilometervergoeding. De hoogte van deze kilometervergoeding wordt grotendeels bepaald door uw eigen werkgever. Op dit moment is de vergoeding tot 23 cent per gereden kilometer onbelast. Zit uw vergoeding hierboven? Dan moet u hier zelf belasting over betalen. Hieronder leest u de volgende onderwerpen over het berekenen van uw kilometer vergoeding:

Kilometervergoeding Berekenen

Wanneer recht op kilometervergoeding

Om uw kilometer vergoeding te berekenen is het eerst van belang om erachter te komen of u recht heeft op een kilometervergoeding. Wanneer u zakelijk reist mag uw werkgever u een zakelijke kilometervergoeding aanbieden en heeft u dus recht op een kilometervergoeding. Dit geldt zowel voor het reizen met de auto als met het openbaar vervoer. De berekening van uw kilometervergoeding is doorgaans vastgelegd in de CAO, bedrijfsreglement of handboek voor werknemers. Hierin staat vermeld wat de kilometer vergoeding is per gereden kilometer die u kunt berekenen. Staat dit nergens vastgelegd? Dan zou u ervoor kunnen kiezen om dit op te eisen bij uw werkgever.

Let op: Vanaf 1 januari 2023 is de onbelaste vergoeding gestegen naar 23 cent per kilometer

Lees hier meer over de stijging >>>

Het berekenen van de kilometer vergoeding volgens belastingdienst

De vergoeding per gereden kilometer is bepaald door uw werkgever. Tot 23 cent per gereden kilometer is belastingvrij, op alles hierboven betaalt u uw normale inkomstenbelasting. De totale kilometer vergoeding kunt u berekenen door het vastgestelde bedrag per kilometer te vermenigvuldigen met het aantal kilometers dat u reist voor werk. 

Voorbeeld:

– Vergoeding per kilometer: 0,24 (0,23 is hiervan belastingvrij)

– Aantal kilometers van uw woning naar werk: 20 km 

– Aantal dagen per week werkzaam: 4

0,23 x 20 = €4,60 x 2 (heen en terugreis) =€ 9,20 x 214 (dagen per jaar)
= €1969,80 kilometervergoeding (per jaar onbelast)

0,01 x 20 = €0,20- x 2 (heen en terugreis) =€0,40- x 214 (dagen per jaar)
= €85,60- kilometervergoeding (per jaar belast) 

Kilometer vergoeding berekenen voor zzp

Ook wanneer u zzp’er bent kunt u kilometervergoeding berekenen aan de klant. Dit kunt u op twee manieren doen. 

 1. Kilometervergoeding berekenen aan klant door het mee te nemen in uw factuur.
 2. Kilometervergoeding berekenen aan klant door het mee te nemen in uw uurtarief.

In de meeste gevallen geven bedrijven (uw klant) de voorkeur aan een aparte vermelding van de gemaakte kilometers. Ook in dit geval geldt dat u boven de 23 cent per gereden kilometer belasting moet betalen. Het berekenen van de kilometer vergoeding voor zzp is dezelfde berekening als het voorbeeld dat we hierboven hebben gegeven. Mocht u hier echter nog vragen over hebben, dan staan wij graag voor u klaar met meer informatie!

Minimale reisafstand voor uw kilometervergoeding

De minimale reisafstand die u moet afleggen voor uw kilometervergoeding is afhankelijk van het bedrijf en de afspraken die met uw werkgever gemaakt zijn. Bij diverse bedrijven komt het voor dat er een minimale reisafstand geldt van een straal van 10 kilometer. In dit geval moet u de kilometer vergoeding pas berekenen vanaf de 10 gemaakt kilometers.

Registreer uw ritten

Bij het berekenen van uw kilometer vergoeding is het van belang dat uw werkgever inzicht heeft in de gemaakte zakelijke kilometers. Maakt u of uw werknemer veel zakelijke kilometers? Dan is rittenregistratie een oplossing! Hiermee hoeft u zelf niet uw gemaakte kilometers bij te houden, maar wordt dit automatisch voor u geregistreerd. 


Automatisch Rittenregistratie Bijhouden?

Met rittenregistratie van FleetGO heeft u altijd een geldig bewijsmiddel richten de fiscus. Zo voorkomt u hoge boetes en naheffingen.

Voorkom boetes en naheffingen!

 • 100% Belastingproof!
 • Ruim 8.000 tevreden klanten gingen u voor
 • Maandelijks opzegbaar, u zit nergens aan vast
 • Nieuwste generatie hardware
 • Professionele installatie op locatie
 • Keurmerk Ritregistratiesystemen
 • 3 jaar garantie op locatie
 • Inclusief gratis App (IOS & Android)
 • Vanaf € 7,00 per maand!

FAQ

Wat is een redelijke kilometervergoeding 2022?

Een redelijke kilometervergoeding ligt in 2022 gemiddeld op 30 cent per zakelijke kilometer. Houd er echter rekening mee dat boven de 23 cent per kilometer belasting moet worden betaald.

Moet ik btw berekenen over kilometervergoeding?

Tot 23 cent per kilometer hoeft u geen btw te berekenen over de kilometer vergoeding. Boven een bedrag van 23 cent per kilometer moet er btw worden berekend.

Wat is de maximale kilometervergoeding?

Tenzij uw werkgever anders op papier heeft staan is er geen maximale kilometervergoeding voor gemaakte kilometers. De maximale onbelaste kilometervergoeding is 23 cent per kilometer.

Wat is de belastingvrije kilometervergoeding?

De belastingvrije kilometervergoeding is tot 23 cent per kilometer. Krijgt u van uw werkgever meer dan 23 cent per kilometer? Dan betaalt u hier inkomstenbelasting over.

Hoeveel cent per kilometer?

Hoeveel cent u krijgt per gereden kilometer is afhankelijk van wat uw werkgever u wilt bieden. De berekening van uw kilometervergoeding is doorgaans vastgelegd in de CAO, bedrijfsreglement of handboek voor werknemers. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u dit in overeenstemming met uw werkgever alsnog vastzetten.

Hoe is kilometervergoeding opgebouwd?

Sinds 2006 is de kilometervergoeding tot 23 cent per kilometer belastingvrij. Boven 23 cent per gereden kilometer betaalt u zelf inkomstenbelasting.