GPRS

GPRS (General Packet Radio Service) is een mobiele datadienst die wordt gebruikt voor het verzenden en ontvangen van gegevens via mobiele netwerken. GPRS maakt gebruik van pakketgeschakelde communicatie om gegevens van het ene apparaat naar het andere te verzenden. Hierbij worden de gegevens opgedeeld in kleine pakketjes, die vervolgens via het netwerk worden verzonden en opnieuw worden samengevoegd op het doelapparaat.

GPRS

GPRS is ontwikkeld als een uitbreiding op de bestaande GSM (Global System for Mobile Communications) standaard, en wordt door veel mobiele netwerkoperators over de hele wereld ondersteund. Met GPRS kunnen gebruikers via hun mobiele apparaat toegang krijgen tot internet en andere online diensten, zoals e-mail en sociale media. GPRS kan ook worden gebruikt voor het verzenden en ontvangen van MMS-berichten en het streamen van media.

Inhoudsopgave
show

<<< Terug naar glossary

Kenmerken van GPRS

Als een tussenstap tussen de tweede (2G) en derde (3G) generatie mobiele netwerken, heeft GPRS verschillende belangrijke kenmerken die het onderscheiden van andere mobiele technologieën.

  1. Packet-switching: GPRS maakt gebruik van packet-switching, wat betekent dat gegevens in kleine pakketjes worden opgedeeld en verzonden over het netwerk. Dit maakt een efficiënter gebruik van netwerkbronnen mogelijk, aangezien pakketten alleen bandbreedte gebruiken wanneer er gegevens worden verzonden.
  2. Snelheid: GPRS biedt een theoretische maximale snelheid van 171,2 kilobits per seconde (kbps), maar de werkelijke snelheden liggen doorgaans tussen 30 en 40 kbps. Hoewel dit langzaam is in vergelijking met moderne 4G- en 5G-netwerken, was het een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de circuit-geschakelde gegevensoverdracht van 2G-netwerken.
  3. Always-on-connectiviteit: GPRS maakt het mogelijk voor gebruikers om altijd verbonden te blijven met het internet, zonder de noodzaak om steeds opnieuw in te bellen. Dit maakt het ideaal voor toepassingen zoals e-mail, webbrowsing en instant messaging.
  4. Kostenstructuur: GPRS maakt het mogelijk om de kosten voor datagebruik te baseren op de hoeveelheid verzonden en ontvangen gegevens, in plaats van op de connectietijd. Dit maakt het een kostenefficiënte oplossing voor gebruikers die af en toe toegang nodig hebben tot het internet.
  5. Compatibiliteit: GPRS is compatibel met de bestaande 2G-netwerken (GSM en CDMA) en kan naast spraakoproepen worden gebruikt. Dit betekent dat het niet nodig is om een volledig nieuw netwerk op te zetten om GPRS-diensten aan te bieden.
  6. Wereldwijde dekking: Door de integratie met bestaande 2G-netwerken, heeft GPRS (nog) een uitgebreide wereldwijde dekking. Hoewel het geleidelijk wordt vervangen door nieuwere technologieën, blijft GPRS een betrouwbare optie voor basisconnectiviteit in afgelegen en landelijke gebieden.

Hoewel GPRS nu wordt overschaduwd door nieuwere en snellere mobiele datacommunicatietechnologieën zoals 4G en 5G, heeft het een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van mobiel internet. Het diende als een belangrijke basis voor latere generaties van mobiele netwerken en de bijbehorende toepassingen en diensten.

Bronnen: