Winterbanden

Veel eigenaren van een auto kiezen ervoor om tijdens de wintermaanden met winterbanden te rijden. Winterbanden zorgen er in de winter voor, dat de bestuurder meer grip op de weg heeft tijdens vrieskou en sneeuw en een verkorte remweg tijdens een onverwachte stop. Nederland kent relatief milde winters. Europese wintersportlanden hebben vaak strenge winters met veel sneeuw. Hier zijn winterbanden verplicht.

Winterbanden

<<< Terug naar glossary

Zijn winterbanden verplicht?

Omdat winterbanden pas echt goed tot hun rechtkomen bij temperaturen van onder de 7° Celsius en bij sneeuw en ijs, geldt er in Nederland geen verplichting. Natuurlijk hebben we hier te maken met lage temperaturen, maar niet maandenlang. In wintersportlanden is dit wel het geval en hier wordt vaak een periode vastgesteld waarin winterbanden verplicht zijn. Europese landen waar winterbanden verplicht zijn tijdens de wintermaanden: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Finland en Luxemburg. In Frankrijk, Italië en Spanje geldt er enkel een verplichting voor bepaalde regio’s.

Hoe herkent u winterbanden?

Winterbanden zijn te herkennen aan het logo. Dit logo bestaat uit een berg met hierin een sneeuwvlokje. Winterbanden waren voor 2018 herkenbaar aan het M+S (Mud + Snow) logo. Dit staat er soms nog steeds op, maar dan tezamen met het sneeuwvlokje. In sommige landen, zoals Duitsland, voldoen de banden met enkel een M+S logo niet meer en worden alleen banden met een sneeuwvlokjeslogo geaccepteerd.

Wat zijn winterbanden of all season?

Winterbanden of all season zijn autobanden die de eigenschappen van zowel winter- als zomerbanden combineren. In principe is het zo dat winterbanden of all season geschikt zijn voor zowel de zomer als de winter. Echter, in wintersportlanden met strenge winters blijft het advies om winterbanden te gebruiken, vanwege de betere eigenschappen. In Nederland en België zijn winterbanden of all season beter geschikt om het hele jaar mee te rijden.

Wanneer winterbanden wisselen?

Er is wel eens onduidelijkheid over de periode wanneer winterbanden gewisseld moeten worden. Stelregel is dat de banden goed functioneel zijn bij temperaturen van onder de 7° Celsius. Doorgaans is het zo rond de maand oktober tot november dat veel mensen kiezen om de winterbanden te laten plaatsen en rond maart/april weer de zomerbanden.

Wat is de verplichte profieldiepte voor winterbanden?

Het profiel van winterbanden is erg belangrijk. Hoe meer profiel, des te meer grip de banden hebben tijdens extreme omstandigheden op de weg. De profieldiepte voor winterbanden die nieuw zijn, zijn zo rond de 9 millimeter. Natuurlijk slijt door gebruik het profiel van winterbanden. Een minimaal geadviseerde profieldiepte voor winterbanden, maar ook voor zomerbanden, is 1,6 millimeter. Een lager profiel is verboden en daar kan zelfs een boete op staan. In bepaalde landen is een minimale profieldiepte voor winterbanden van 4 millimeter verplicht. Voor vertrek op wintersport is het raadzaam om de regelgeving rondom het profiel van winterbanden in het wintersportland, maar ook in de landen waar doorheen gereden wordt door te nemen.

Wat is de geadviseerde bandenspanning voor winterbanden?

De bandenspanning voor autobanden is doorgaans afhankelijk van het merk en type auto. Bij de meeste autofabrikanten wordt een bandenspanning aangeraden tussen de 2,0 en 4,0 bar. De bandenspanning voor winterbanden kan tijdens extreme kou soms snel afnemen. Het advies is dan ook om de bandenspanning voor winterbanden met 0,2 bar te verhogen.

Winterbanden in de zomer?

Er is in Nederland geen wetgeving dat rijden met winterbanden in de zomer verbiedt. Toch is het niet aan te raden om de volgende redenen:
 • Voor de veiligheid
 • Voor een beter comfort
 • Om zuinig te rijden

Wat kosten winterbanden?

De kosten voor winterbanden kunnen heel verschillend zijn per merk. Houd er daarnaast rekening mee, dat er eventueel kosten bijkomen voor opslag van de banden tijdens de zomerperiode. Gemiddeld zijn de kosten voor winterbanden tussen de €300,- en €600,- maar afhankelijk van het merk kan dit ook meer of minder zijn.