Telematica

Telematica is een samensmelting van informatica en telecommunicatie. De telematica branche richt zich op informatieoverdracht tussen locaties met behulp van communicatiesystemen. Telematica is een bekend begrip in de wereld van fleetmanagement, omdat deze technologie onmisbaar is voor het verhogen van de productiviteit van wagenparken.

Telematica

<<< Terug naar glossary

Wat is telematica?

Het draadloos verzamelen en verzenden van gegevens via een netwerk tussen apparaten. Telematica wordt gebruikt om informatie te verzamelen over de prestaties van voertuigen, het gedrag van bestuurders en het gebruik van brandstof. De informatie die door telematica wordt verzameld, kan worden gebruikt om het wagenparkbeheer te verbeteren en de efficiëntie te verhogen. Het wordt ook gebruikt in de gezondheidszorg om patiëntgegevens te verzamelen en te verzenden tussen verschillende zorgverleners.

De ontwikkeling van telematics

Nadat computers waren ingeburgerd en een stuk kleiner van formaat werden, werd het tijd voor technici om zich te richten op oplossingen die het makkelijker zouden maken gegevens uit te wisselen. Met behulp van telecommunicatietechnologie werden computers door telematica bedrijven met elkaar verbonden. Computers konden ook al snel met andere apparaten communiceren, zoals printers. Dit waren de begindagen van telematics. Door de jaren heen werden computerprocessors kleiner. Hierdoor kwamen telematica bedrijven met steeds meer telematica-oplossingen. Netwerken werden uitgebreider en steeds meer gegevens konden worden uitgewisseld. Door deze ontwikkelingen is het momenteel mogelijk dat een kleine tracker in een vrachtwagen gegevens kan doorgeven aan de smartphone van een fleetmanager, waardoor de fleetmanager precies weet waar de wagen zich bevindt. Daarnaast kan de tracker veel andere informatie doorgeven.

Telematica in de auto

Telematica in de auto wordt ook wel voertuigtelematica genoemd. Het wordt gebruikt om informatie te verzamelen over de prestaties van de auto, zoals snelheid, acceleratie en remmen. Het kan ook worden gebruikt om informatie te verzamelen over het rijgedrag van de bestuurder, zoals het aantal kilometers dat wordt afgelegd en de tijd die wordt besteed aan het rijden. Deze informatie kan worden gebruikt om de veiligheid op de weg te verbeteren, het brandstofverbruik te verminderen en het onderhoud van de auto te optimaliseren.

Telematica in het kort

Telematica is de techniek die het mogelijk maakt om met software middels hardware gegevens uit te wisselen. Het wordt veel gebruikt in fleetmanagement en het wordt steeds populairder. Het heeft veel toepassingen en helpt fleetmanagers een wagenpark op een efficiënte manier te runnen.

Bronnen: