Boordcomputer

Om een wagenpark goed te beheren, maken fleet managers tegenwoordig gebruik van boordcomputers, ook wel on-board computers genoemd. Dit maakt het behouden van het overzicht van de vloot en het uitlezen van de vrachtwagens eenvoudiger. Wat is een boordcomputer en hoe helpt een boordcomputer in een vrachtwagen de fleet manager en de chauffeur?

Boordcomputer

<<< Terug naar glossary

Wat is een boordcomputer?

De boordcomputer installeert men in een voertuig om verschillende zaken te registreren en te beheren. Zo registreert een boordcomputer in een vrachtwagen onder andere de gemiddelde snelheid, hoelang een vrachtwagen stationair draait, welke afstand is afgelegd, het gemiddelde brandstofverbruik, etc. De on-board computer kan de vrachtwagen uitlezen en de fleet manager houdt middels de computer contact met de vrachtwagenchauffeur. Middels de on-board computer is het tevens mogelijk om de laatste verkeersinformatie aan de chauffeur door te geven, zodat hij files kan omzeilen en de snelste route neemt.

Hoe werkt een boordcomputer voor de vrachtwagen?

De boordcomputer voor de vrachtwagen werkt op GPS. Afhankelijk van de hardware en software kan de computer tevens gebruikt worden voor communicatie tussen manager en chauffeur en voor het uitlezen van de vrachtwagen. We verdelen de on-board computers voor het gemak in twee categorieën: on-board computers met audiovisuele mogelijkheden en on-board computers zonder audiovisuele mogelijkheden. De eerste categorie heeft een touchscreen. Het is mogelijk voor de chauffeur om te communiceren met medewerkers op kantoor. Boordcomputers zonder touchscreen verzamelen data die nuttig is voor fleet management, maar ze zijn niet interactief.

Waarom een boordcomputer voor een vrachtwagen?

Hoe meer gegevens een fleet manager verkrijgt over het wagenpark, hoe beter het wagenpark beheerd kan worden. Het biedt hen de mogelijkheid om snel inzicht te krijgen in verschillende aspecten van de operaties, zoals het identificeren van chauffeurs met een bovengemiddeld brandstofverbruik, het monitoren van langdurig stationair draaiende vrachtwagens, het opsporen van onnodige omwegen en het controleren van de naleving van pauzetijden door chauffeurs. Fleet management brengt met deze data makkelijk aanpassingen aan. Dit draagt bij aan het helpen van chauffeurs bij het plannen van efficiëntere routes en het verstrekken van rijstijltips om het brandstofverbruik te minimaliseren.

Bovendien heeft de fleet manager een goed overzicht over het gehele wagenpark. Hierdoor ziet hij welke vrachtwagens onderweg zijn en welke geparkeerd zijn. Ook kan met behulp van de boordcomputer inzichtelijk gemaakt worden welk voertuig toe is aan onderhoud. Zo plant de fleet manager eenvoudig een onderhoudsbeurt in voor zijn voertuigen.

De rol van boordcomputers in efficiënt vrachtwagenonderhoud

Met het juiste onderhoud gaan vrachtwagens langer mee. Een on-board computer die de vrachtwagen uitlezen kan, is daarom zeer nuttig voor fleet managers. Zo laat de boordcomputer het bijvoorbeeld weten wanneer de olie ververst of bijgevuld moet worden. Als de bandenspanning te laag is, wordt dit door de boordcomputer gemeld. Op deze manier is het eenvoudig om de vrachtwagen op tijd een onderhoudsbeurt te geven. De vrachtwagen hoeft minder vaak gerepareerd te worden en wanneer de banden altijd op spanning zijn, bespaart u brandstof.

De boordcomputer registreert naast bovenstaande functionaliteiten nog meer waardevolle informatie. Zo informeert het systeem u over de staat van de motor, het roetfilter en de remmen. Hierdoor is een fleet manager beter in staat om op tijd preventief onderhoud in te plannen, zodat onverwachte uitval wordt voorkomen.

De voordelen van een boordcomputer voor vrachtwagens

De on-board computer voor vrachtwagens heeft voordelen voor zowel de fleet manager als chauffeurs.

  • De fleet manager behoudt het overzicht over zijn vloot en zendingen.
  • Met de verkregen data wordt het management geoptimaliseerd, waardoor kosten worden bespaard.
  • De bedrijfsvoering verloopt efficiënter.
  • Klanten genieten van de beste service.
  • Het is eenvoudiger voor fleet managers om regelgevingen na te volgen.
  • Chauffeurs nemen de efficiëntste routes en besparen tijd.

Bronnen: