Voertuigvolgsystemen

Een voertuigvolgsysteem doet precies dat: het volgt voertuigen. Het geeft realtime overzicht in waar de voertuigen van een vloot zich bevinden. Dat heeft voor bedrijven diverse voordelen. Bijvoorbeeld om snel te kunnen schakelen bij spoedklussen of ritjes die u er last minute tussenin wilt plannen. Gestolen voertuigen worden vanzelfsprekend sneller opgespoord wanneer ze voorzien zijn van volgsystemen.

Voertuigvolgsystemen

<<< Terug naar glossary

Werking van voertuigvolgsystemen

De meest gangbare voertuigvolgsystemen werken door middel van Global Positioning System oftewel GPS. Een netwerk van satellieten maakt het mogelijk om de locatie van elk voertuig te bekijken. Via een centrale server waarop u inlogt, ziet u waar het voertuig zich bevindt. Tegenwoordig gebruiken de meeste ondernemers voertuigvolgsystemen om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Taxibedrijven, koeriersdiensten, transportbedrijven, ze zijn er allemaal bij gebaat om het wagenpark aan te sturen. De voertuigvolgsystemen werken vaak in combinatie met een app, dus ook als u zelf onderweg bent, heeft u via de smartphone overzicht.

Automatisch uw voertuigen volgen?

Met het voertuigvolgsysteem van FleetGO heeft u altijd een geldig bewijsmiddel richten de fiscus. Blijf 24/7 op de hoogte van de live locatie van uw voertuigen

Voorkom boetes en naheffingen!

Ritten plannen en aanpassen

Een simpel voorbeeld: u stuurt een chauffeur van A naar B en plots komt er een berichtje dat op adres C dringend emballage opgehaald moet worden. Als commercieel denker wilt u de klant op adres C geen nee verkopen, dus kijkt u razendsnel waar het voertuig zich bevindt. Het is dan een kwestie van één telefoontje om de route aan te passen. Wanneer er een andere chauffeur dichterbij is en/of meer ruimte aan boord heeft, schakelt u die in. Eigenlijk ziet u de omgeving in het klein op uw scherm, met daarop de verschillende voertuigen duidelijk aangeduid.

Minder CO2-uitstoot door voertuigvolgsystemen

Uw planner stelt de ritten per dag vanzelfsprekend zo zuinig mogelijk samen. Daarmee wordt brandstof bespaard en ook CO2-uitstoot. Een voordeel dat voor elke organisatie evident is. Minder kosten en minder vervuiling zijn voordelen van een voertuigvolgsysteem. Waar mogelijk optimaliseert u routes.

Sturen op rijgedrag

U ziet niet alleen waar, maar ook hóe de voertuigen gebruikt worden. Een chauffeur die de snelheidslimiet regelmatig (fors) overschrijdt, kan op deze manier gecorrigeerd worden. Chauffeurs die duidelijk al te veel haast hebben, zijn geen goede reclame. Het systeem houdt alle routes bij en laat precies zien waar nog kilometerwinst gemaakt kan worden. Maakt een chauffeur het al te bont met omritten, en dus brandstofverbruik, dan is een korte blik op de routehistorie afdoende om maatregelen te nemen.

Inclusief dashcam

Bij sommige voertuigvolgsystemen zit een dashcam, die u meer vertelt over het rijgedrag van uw chauffeurs. Ook is een dashcam handig bij verkeersongevallen. Het vereenvoudigt de schadeafhandeling en dat is natuurlijk ook prettig.

Bronnen: