Tachograaf tijd verzetten

De tachograaf tijd verzetten vanwege de zomer- of wintertijd? Rijtijden, afstanden en snelheden zorgvuldig registreren is essentieel. Met een tachograaf wordt namelijk duidelijk of chauffeurs zich aan de regels houden met betrekking tot rij- en rusttijden. De tachograaf moet twee keer per jaar worden aangepast: bij het ingaan van de zomer- en winterperiode. Op welke manier is de tijd te verzetten bij een tachograaf?

Tachograaf Tijd Verzetten

Digitale tachograaf tijd verzetten

Een digitale tachograaf tijd verzetten? Bij sommige modellen gebeurt dit automatisch, maar er zijn ook uitvoeringen waarbij u dit als chauffeur zelf moet doen. Dit werkt als volgt: ga naar het hoofdmenu van de tachograaf en blader met de pijltjes naar INVOER VOERTUIG. Blader vervolgens naar LOKALE TIJD en druk tweemaal op de pijltjes omhoog of omlaag (één keer drukken is dertig minuten). Uw tachograaf geeft de melding TIJD AANGEPAST. Bevestig dit en keer terug naar het hoofdmenu.

Riskeer nooit meer een tachograaf boete

Start nu met het analyseren van uw tachograaf bestanden met de all-in-one tachograaf analyse tool van FleetGO. Mis nooit meer een overtreding.

Kansen om boetes te krijgen zijn groter dan ooit!

Wettelijke eisen voor tachograaf tijd verzetten

Het is wettelijk verplicht om de tachograaf aan te passen aan de zomer- of wintertijd. Chauffeurs zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van een correcte tachograafregistratie. Overtredingen van rij- en rusttijden kunnen leiden tot boetes en sancties voor zowel chauffeurs als bedrijven. Zorg er dus voor dat u op de hoogte bent van de correcte procedure voor het verzetten van de tijd in uw tachograaf, ongeacht of u een digitale of analoge versie gebruikt.

Analoge tachograaf tijd verzetten

Beschikt uw vrachtwagen over een analoge tachograaf en wilt u de analoge tachograaf tijd verzetten naar de winter- of zomertijd? Wijzig de tijd in uw tachograaf door te draaien aan het tandwieltje aan de binnenzijde van de klep. Open de klep van de klok en draai aan het tandwieltje tot de tijd goed staat. Op die manier is de analoge tachograaf tijd te verzetten naar de gewenste zomer- of wintertijd.

Controle van tachograaftijd na verzetten

Na het verzetten van de tachograaftijd, is het belangrijk om te controleren of de tijd juist is aangepast. Vergelijk de tijd op uw tachograaf met de tijd op uw smartphone, GPS of andere betrouwbare bronnen. Een kleine afwijking kan leiden tot onnauwkeurigheden in de registratie van rij- en rusttijden, wat kan resulteren in boetes en sancties. Het is raadzaam om ook de datum te controleren om er zeker van te zijn dat deze correct is ingesteld.

Bronnen: