Tachograaf download via WiFi

In dit artikel willen we u kennis laten maken met het draadloos downloaden van .DDD-bestanden op korte afstand en geven we een korte presentatie van gerelateerde producten.

Tachograaf download via wifi

Tachograafplicht

Wanneer uw bedrijf verplicht is om over een tachograaf te beschikken, moet u ook voldoen aan de voorschriften met betrekking tot de deadlines voor het downloaden van gegevens uit het massageheugen en de bestuurderskaarten. Het downloaden van .DDD-bestanden (tachograaf- en bestuurderskaartgegevens) kan op verschillende manieren gebeuren, maar moet binnen de volgende tijdsbestekken worden uitgevoerd:

  • Massagegeheugengegevens van de tachograaf: elke 90 dagen
  • Bestuurderskaartgegevens: elke 28 dagen

Tachograafdata downloaden op korte afstand

Met korte afstand wordt het downloaden van gegevens uit het massageheugen en de bestuurderskaart via WLAN bedoelt. De tegenhanger is het downloaden van gegevens op langere afstand via GPRS. Het downloaden van .DDD-bestanden wordt gedaan vanuit het centrale locatie van het bedrijf. Met de korteafstandsoplossing hoeft de bedrijfskaart niet in de digitale tachograaf te worden geplaatst, doordat authenticatie plaatsvindt via wifi. Zo kan de bedrijfskaart op een centrale plek worden bewaard. De data wordt lokaal of in de cloud opgeslagen.

Loop geen risico!
Als u de gegevens niet op tijd downloadt, riskeert u niet alleen boetes, maar loopt u ook het risico dat oude data worden overschreven door nieuwe gegevens als de opslaglimiet van het interne geheugen is bereikt. Daarnaast is WIFI relatief onveilig!

Soorten apparaten voor short range download

De meestgebruikte oplossing voor het downloaden van gegevens van digitale tachografen en bestuurderskaarten via Wifi is de DLD Short Range van VDO, die eventueel kan worden gecombineerd met de Remote TCO Manager. Daarnaast is er ook de wifioplossing van Digifobpro, waarbij de gedownloade gegevens via een wifi-cloudfunctionaliteit naar het beheersysteem worden verzonden. Het is bovendien mogelijk om bestanden via bluetooth te verzenden. Het daarvoor geschikte apparaat is de DTCO SmartLink Pro; hiermee kunnen echter alleen de gegevens van de bestuurderskaart worden gedownload en niet die van de tachograaf.

1: DLD Short Range

Met deze versie van VDO’s draadloze download vindt de gegevensoverdracht van het massageheugen van de digitale tachograaf en de bestuurderskaart plaats via het lokale WLAN-netwerk als het voertuig op de bedrijfslocatie is of aankomt. De DLD verzamelt en codeert de gegevens, waarna er een verbinding tot stand wordt gebracht tussen de digitale chronotachograaf en de gegevensbeheeroplossing (bijv. Remote TCO Manager) op de hoofdcomputer. De authenticatie vindt plaats tussen de bedrijfskaart en de digitale tachograaf.

2: Digifobpro WiFi

De Digifobpro draagt gegevens van de bestuurderskaart en het massageheugen van de tachograaf over via een wifinetwerk, waardoor bluetooth, onhandige kabels of een permanente computerverbinding overbodig zijn. Het apparaat moet zich echter wel binnen het bereik van een wifinetwerk begeven.

Vervolgens wordt het downloaden van de tachograaf- en bestuurderskaartbestanden gestart, waarna de wifi-cloudoptie moet worden geselecteerd voor de gegevensoverdracht. De gegevens worden overgedragen zodra de Digifob verbinding maakt met een wifinetwerk (via een router of mobiele hotspot), zodat de .DDD-bestanden naar het gewenste platform kunnen worden geüpload.

De SmartLink Pro van VDO werkt met bluetooth. Het apparaat moet in de tachograaf worden geplaatst, waarna u met uw smartphone verbinding kan maken met de tachograaf en de gegevens kunt bekijken via een app. Hoewel de installatie eenvoudig is en de app verschillende functies biedt, is het downloaden van gegevens alleen mogelijk voor bestuurderskaarten en niet voor het massageheugen van de tachograaf. Op deze manier is een volledige naleving van de regelgeving dus niet mogelijk.

4: FleetGO Tacho Download Long- Range (GPRS)

Met bovenstaande oplossingen loopt u het risico dat de .DDD-bestanden niet op tijd worden uitgelezen. Voor het uitlezen van de tachograafdata via short range is het afhankelijk of de tachograaf verbinding kan maken met wifinetwerk. Hiervoor moet de vrachtwagen altijd terugkeren naar een centrale plek.

FleetGO heeft een oplossing om op lange afstand tachograafdata van digitale tachografen en bestuurderskaarten automatisch te downloaden. Omdat de download via GPRS gaat is het niet locatie afhankelijk. De data wordt direct naar de FleetGO-cloud gestuurd. Hierin is het mogelijk om de tachograafdata te analyseren en te controleren op de vereisten van de EU-regelgeving.

Nooit meer handmatig uw bestanden downloaden

Start nu met het op afstand downloaden van uw tachograaf bestanden met de tachograaf uitleestool van FleetGO. Zo hoeft u niet meer fysiek uw bestanden te downloaden.

Wacht niet langer, besteed uw tijd nuttig!

BELANGRIJK: Dit is slechts een korte handleiding en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke chauffeur of onderneming moet altijd vertrouwen op het volledige wettelijke document dat hier te vinden is: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2006/561/oj?locale=nl

Dit artikel is op 06-12-2019 voor het laatst bijgewerkt.