Bijtelling youngtimer (auto van 15 jaar of ouder)

Voor ondernemingen is de aanschaf van een youngtimer (auto ouder dan 15 jaar) het overwegen waard. Hoewel het hogere bijtellingspercentage zijn de maandlasten een stuk lager. Onderwerpen in dit artikel:

Bijtelling youngtimer auto 15 jaar of ouder

Wat is een youngtimer

Youngtimers zijn auto’s die ouder zijn dan 15 jaar, met een maximum van 25 jaar. Dit geldt niet alleen voor auto’s uit Nederland, maar ook voor geïmporteerde auto’s. De RDW begint met tellen bij de eerste tenaamstelling. De zogenaamde youngtimers hebben een relatief lage dagwaarde. Het rijcomfort of de luxe zijn sterk afhankelijk van het merk en model.

Wat is de youngtimer regeling

Voor ondernemingen zit het verschil tussen het rijden van een nieuwe auto of een youngtimer vooral in het fiscale voordeel, voor youngtimers geldt namelijk 35 procent bijtelling op de dagwaarde, ook wel de youngtimer regeling genoemd.

Fiscale voordelen van een youngtimer

Voor een nieuwe auto wordt voor de bijtelling standaard uitgegaan van de cataloguswaarde van de auto, terwijl bij een youngtimer de dagwaarde (Waarde in het Economisch Verkeer, ook bekend als WEV) gehanteerd wordt. Alhoewel het bijtellingspercentage van youngtimers redelijk hoog ligt met 35% valt het in absolute getale mee vanwege de relatief lage dagwaarde van de youngtimer. Bijkomstig fiscaal voordeel is dat voor een youngtimer andere kosten zoals onderhoud, parkeerkosten en bijvoorbeeld brandstofkosten ook aftrekbaar zijn.

Hoogte bijtelling van youngtimer

De bijtelling voor een youngtimer is 35% over de dagwaarde (WEV) van de auto. Hiervan wordt afgeweken indien de youngtimer milieuvriendelijk is. Bij een uitstoot van 0 gram CO2 is het bijtellingspercentage 17%. De hoogte van de bijtelling van een youngtimer ligt gemiddeld 75% lager dan bij auto’s jonger dan 15 jaar.

Voorbeeld om bijtelling youngtimer te berekenen

Bereken de bijtelling voor je Youngtimer met onze handige bijtelling berekenen tool

Ter verduidelijking is onderstaande rekenvoorbeeld uitgewerkt:

Bijtelling nieuwe auto

Een Mercedes C-klasse in de nieuwste uitvoering kost (afgerond) € 115.000. Voor de bijtelling wordt de som dan: € 115.000 x 22% = € 25.300 x 49,50% (IB-tarief) = afgerond € 12.524 netto bijtelling per jaar (€ 1.044 per maand).

Bijtelling youngtimer

Een 15 jaar oude Mercedes C-klasse heeft als cataloguswaarde €115.000 en als dagwaarde € 10.000. Hier wordt de som voor de bijtelling dan: € 10.000 x 35% = €3500 x 49,50% (IB-tarief) = €1732,50 per jaar (€144,38 per maand).

Let op: elke situatie is weer anders. Overleg altijd met de administratie om te achterhalen welke richtlijnen op uw situatie van toepassing zijn.

Geen bijtelling betalen

In sommige gevallen hoeft geen bijtelling betaald te worden. Dit is van toepassing als bewezen kan worden dat met de youngtimer op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé gereden is. Het bewijzen van het aantal gereden privékilometers kan op verschillende manieren:

 

    • Sluitende rittenregistratie / bijhouden kilometerregistratie, die ingeleverd wordt bij de werkgever

    • Een speciale overeenkomst met hikers

    • Verklaring geen privégebruik auto (uitsluitend in combinatie met een sluitende kilometer/rittenregistratie)

Update: februari 2024. Aan de teksten kunnen geen rechten worden ontleend, laat u daarom altijd adviseren door een financieel specialist.