Bijtelling fiets van de zaak

U leest het goed; naast de leaseauto, bestaat er ook een leasefiets. Oftewel; een fiets van de zaak. En net als aan een leaseauto, zit ook aan een leasefiets een fiscaal staartje. Want u betaalt namelijk bijtelling over de kilometerkostprijs van de fiets. 7 procent om precies te zijn.

Bijtelling fiets van de zaak

Wat is een leasefiets van de zaak?

De gemiddelde woon-werkafstand is 22,7 kilometer, zo blijkt uit gegevens van het CBS. Een afstand dus die prima met een fiets afgelegd kan worden. Zeker als u gebruikmaakt van een e-bike. Een bijkomend voordeel; u heeft geen last meer van die ellenlange files, waar u met de auto waarschijnlijk regelmatig door werd opgehouden. Een groeiend aantal werkgevers biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van een leasefiets, soms zelfs in combinatie met een leaseauto.

7 procent bijtelling leasefiets

Vanaf 2020 zit op het gebruik van een leasefiets 7 procent bijtelling. Dit houdt in dat u 7 procent van de waarde van de fiets bij uw inkomen moet optellen. Tot die tijd moet u de meer omslachtige bijtellingsregels volgen, waarbij u het aantal gefietste kilometers moet bijhouden en het voordeel dat u daarvan heeft. Kosten voor onderhoud, reparatie en stroomverbruik trekt u ‘aan het eind van de rit’ af van het bedrag dat u aan de Belastingdienst moet betalen. De nieuwe bijtellingsregel is dus een flinke vereenvoudiging ten opzichte van de huidige.

Bijtelling leasefiets berekenen

Kost een fiets bijvoorbeeld 600,00 euro? Dan betaalt u per jaar 20,79 euro bijtelling; per maand is dat 1,74 euro (belastingschijf 2). Voor een e-bike betaalt u gemiddeld 4,33 euro per maand en voor een speed-pedelec 7,50 euro, uitgaande van de adviesprijzen voor deze fietsen. Sommige werkgevers bieden werknemers die ervoor kiezen met de fiets naar het werk te gaan, een beloning per gefietste kilometer. Zo geeft u uw conditie een boost, maar het milieu ook. Want veel groener gaat uw ritje naar uw werk niet worden. En: vergeet ook geen degelijk fiets ophangsysteem voor op de zaak!

Overzicht bijtelling lease fiets

GewoonElektrischSpeed-pedelec
Aanschaf fiets€ 600,00€ 1.800,00€ 3.150,00
Bijtelling 7%€ 42,00€ 126,00€ 220,00
Belastingpercentage 40,85%€ 20,79€ 62,37€ 108,90
Kosten per maand in euro€ 1,74€ 5,20€ 9,10

Kosten per maand in euro’s voor het gebruik van een leasefiets.

Update: februari 2024. Aan de teksten kunnen geen rechten worden ontleend, laat u daarom altijd adviseren door een financieel specialist.