Bedrijfsauto

Heeft u een of meerdere bedrijfsauto’s nodig? Dan kunt u ervoor kiezen de voertuigen te kopen of te leasen. Hoe de auto bekostigd wordt, kan een grote invloed hebben op het bedrijf. FleetGO zet de opties op een rij, zodat het eenvoudiger is een keuze te maken.

Bedrijfsauto

<<< Terug naar glossary

Bedrijfsauto leasen of kopen?

Wanneer een manager een auto koopt, behoort deze direct toe aan het bedrijf. De auto wordt in een keer afbetaald, al dan niet met een lening. Het is ook mogelijk een auto te leasen. Bij een zakelijke lease blijft het leasebedrijf eigenaar van de auto. Bij bedrijfsauto’s spreekt men echter meestal van een financial lease. Wat houdt dit in?

Bij een financial lease wordt de leaser direct de eigenaar van het voertuig. De auto staat dan ook op zijn balans. De betaling wordt in een tot drie jaar afbetaald. De koper bepaalt zelf waar hij de bedrijfsauto verzekeren en onderhouden wil. Tot slot geniet hij van verschillende fiscale voordelen

De samenstelling van de leaseovereenkomst

Hoeveel het kost om een bedrijfswagen te kopen middels financial lease hangt onder andere af van het gekozen voertuig. Het voordeel van leasen is dat de leaser in de meeste gevallen zelf de samenstelling van de overeenkomst mag bepalen. Zo is het aan de leaser om te bepalen hoe hij de totale kosten verdeelt over de aanbetaling, het slottermijn en de maandelijkse betaling.

De afschrijving van de bedrijfsauto

Als een fleet manager een bedrijfswagen koopt of gebruikmaakt van financial lease, moet het voertuig afgeschreven worden. De afschrijving is te berekenen door de restwaarde van de kostprijs af te trekken. Vervolgens wordt de uitkomst gedeeld door het afschrijvingstermijn. In de regel wordt voor vijf jaar gekozen, maar het kan ook korter zijn.

Bedrijfsauto en de belastingdienst

Met een bedrijfsauto privé rijden, kan dat? In principe mag u uw auto gebruiken voor privéritten, maar er wordt een maximum gesteld van 500 km per jaar. Wilt u meer dan 500 km privé rijden met de bedrijfswagen? Dan moet er bijtelling betaald worden. De bijtelling van de bedrijfsauto is een percentage van de cataloguswaarde van het voertuig. Vaak wordt er een bijtellingspercentage van 22% aangehouden waarover inkomstenbelasting moet worden betaald.

Bijtelling voor de youngtimer bedrijfsauto

Youngtimer bedrijfswagens zijn voertuigen die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn. Voor deze wagens bestaat een gunstige bijtellingsregeling. De youngtimers hebben geen bijtellingspercentage van 22%, maar van 35%. Dit klinkt duurder, maar doordat de bijtelling wordt berekend over de dagwaarde en niet de cataloguswaarde, is het een stuk goedkoper. Bovendien blijft de dagwaarde van de auto dalen, waardoor de bijtelling ieder jaar lager uitvalt.

Subsidie voor een elektrische bedrijfsauto

In Nederland is er een subsidieregeling voor bedrijfsauto’s die emissieloos zijn. Deze subsidie wordt SEBA genoemd. Het is tot het eind van 2025 te verkrijgen. Een koper van een elektrische bedrijfsauto kan tot wel 5.000 euro korting krijgen op zijn lease of aankoop van een nieuw voertuig.