Tachograaf en bestuurderskaart uitlezen

Home » Tachograaf uitlezen

Tachograaf uitleesapparatuur Voldoen aan de tachograafplicht

Een overzicht van de soorten uitleesapparatuur voor tachografen en bestuurderskaarten.

 • Remote Tacho Download
 • Tachograaf Downloadkey Kit
 • Bestuurderskaart Download Kit
 • Download Kiosk
 • Tachograaf analysetool

Lees over de wetgeving en veel gestelde vragen of het uitlezen van tachograaf data.

Offerte aanvragen
Kom in contact met een tachograaf adviseur.

Vertrouwd door:
Westfalen logo zwart
Remondis logo grijs
ArcelorMittal logo grijs
Worx logo zwart
DHL express logo grijs
Renewi logo grijs
Kaba logo zwart
Fritom logo grijs
Pirtek logo grijs
Fastned logo grijs

Tachograafplicht
De data die wordt opgeslagen op de tachograaf (het massageheugen) dient minimaal eens in de 90 dagen te worden uitgelezen. De data die wordt opgeslagen op de chauffeurskaart, dient in Europa minimaal eens per 28 dagen te worden uitgelezen. In Ierland geldt hiervoor een termijn van 21 dagen. De boete die staat voor het niet op tijd uitlezen en overbrengen van geregistreerde gegevens naar de vestiging van de werkgever is €1100,-. Wanneer er data ontbreekt in het archief kan de boete zelfs oplopen tot €4400,- per overtreding.

1: Remote Tacho Download (Black Box)

Beste keuze voor op afstand en automatische uitlezen.

De black box is een een soort communicatiemodem dat in het voertuig wordt ingebouwd en gekoppeld aan de tachograaf. De toepassing heet Remote Tacho Download. Via een simkaart wordt een dataverbinding gerealiseerd waarmee wagenparkbeheer binnen de FleetGO Cloud de tachograaf- en bestuurderskaartdata tot zijn beschikking heeft. Handmatig uitlezen is hierdoor verleden tijd.

 • Remote Tacho Download met toegang tot FleetGO Cloud
 • Prijs op basis van offerte
 • Automatische uitlezen van tachograaf- en bestuurderskaartdata
 • Analyse en dataopslag

2: Downloadkey kit

Een tachograaf downloadkey is een apparaat waarmee je handmatig de data van het intern geheugen van de tachograaf kunt downloaden en archiveren. Vanaf de key kan de data via USB rechtstreeks op een computer worden opgeslagen. De data kunt u vervolgens handmatig uploaden naar de FleetGO Cloud waar het geanalyseerd wordt op compleetheid en overtredingen.

 • Downloadkey met toegang tot FleetGO Cloud
 • Prijs op basis van offerte
 • Handmatig uitlezen van tachograaf data
 • Analyse en dataopslag
DigiVU-Downloadkey

3: Kaartlezer bestuurderskaart download kit

De complete kit om uw bestuurderskaart uit te lezen met toegang tot de FleetGO Cloud. Binnen de FleetGO cloud wordt de tachograaf data opgeslagen en geanalyseerd op compleetheid en overtredingen.

 • Kaartlezer met toegang tot FleetGO Cloud
 • Vanaf €89,-
 • Handmatig uitlezen van bestuurderskaart data
 • Analyse en dataopslag

Zeer geschikt voor een zelfstandige bestuurder zonder eigen voertuig.

4: Download terminal

Een download terminal is een apparaat om handmatig bestuurderskaart uit te lezen. De download terminal kan bijvoorbeeld geplaatst worden in een chauffeurskantine of mobiel gebruikt worden op het terrein van een transportbedrijf. Vanaf deze terminal wordt de data direct naar de FleetGO cloud geüpload.

Tachograafdata analyse en archivering De makkelijkste manier om tachograaf- en bestuurderskaartbestanden te analyseren

U kunt de tachograaf analyse software van FleetGO  inzetten geïntegreerde add-on op onze downloadproducten voor tachografen, maar ook als stand-alone tool. Het maakt niet uit hoe u uw tachograafbestanden downloadt, iedereen kan FleetGO gebruiken voor analyse. De dataopslag is inclusief.

FleetGO Remote Tacho Download Tachograaf-compliance

Offerte aanvragen – praat met een tachograaf adviseur

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en welke uitleesproducten passend zijn voor uw situatie en wagenpark? Vraag dan een offerte aan. Dan maken wij een passende offerte.

Tachograaf uitleesapparatuur (overzicht)

Een overzicht van de soorten uitleesapparatuur voor tachografen en bestuurderskaarten. Let op: vanaf 15 juni 2019 is de slimme tachograaf verplicht. Controleer of de uitleesapparatuur ook geschikt is voor het uitlezen van deze nieuwe slimme tachograaf.

Soort uitleesapparatuur
DownloadkeyTachograafHandmatig
ChipkaartlezerBestuurderskaartHandmatig
Download terminalBestuurderskaartHandmatig
Remote Tacho Download (Black Box)Tachograaf en bestuurderskaartAutomatisch

De 3 in 1 oplossing; de FleetGO Remote Tacho Download. Dit maakt de downloadkey en chipkaartlezer overbodig en is goedkoper in aanschaf. Vraag een prijsopgave aan!

Twee manieren op de tachograaf draadloos uit te lezen

Om automatisch alle data tijdig van tachografen uit te lezen is het op afstand uitlezen een effectieve methode; het handmatige wordt namelijk vermeden en op afwijkingen kan direct worden geacteerd. Op afstand downloaden kan op twee manieren. Een geavanceerde board computer kan de data uitlezen en verzenden, of via een ingebouwde black box wordt de data via GPRS en de cloud real time beschikbaar gemaakt

1: Remote Tacho Download

Met Remote Tacho Download hoeft een transporteigenaar nooit meer handmatig de .ddd-bestanden van voertuigen of bestuurderskaarten te downloaden: alle bestanden worden automatisch gedownload, ongeacht waar de voertuigen of bestuurders zich bevinden. Alle versleutelde bestanden worden draadloos verzonden naar een beveiligde bestandsopslag binnen de cloud, inclusief archivering.

2: Download via wifi

Een mogelijkheid om de op afstand tachograaf uit te lezen is via de wifi. Het nadeel van uitlezen gebaseerd op een wifiverbindingen is dat deze locatieafhankelijk en maximaal de zekerheid biedt van de het wifinetwerk zelf.

Bestuurderskaart uitlezen

Bij de bestaande tachograafplicht hoort ook het uitlezen van de bestuurderskaart. De data die de tachograaf registreert, wordt behalve op de tachograaf ook op bestuurdersniveau opgeslagen. Dit gebeurt op de persoonsgebonden bestuurderskaart waarmee een bestuurder zich moet verplicht dient te identificeren in de tachograaf.

Tachograaf uitlezen

Bij de bestaande tachograafplicht hoort ook naast bovengenoemd uitlezen van de bestuurderskaart ook het uitlezen van de tachograaf zelf, het zogenaamde massageheugen. De data die de tachograaf registreert worden automatisch bewaard op dit massageheugen van de tachograaf zelf.

Digitale tachograafbestanden

Digitale tachograafbestanden, ook wel bekend als .ddd-bestanden, zijn bestanden die in het interne geheugen van een digitale tachograaf worden opgeslagen en alle gegevens en informatie met betrekking tot een voertuig en zijn bestuurder(s) bevatten. In Spanje en Frankrijk hebben de .ddd-bestanden verschillende formaten. In Spanje is het formaat van de digitale tachograafbestanden .tgd en in Frankrijk zijn er 2 soorten digitale tachograafbestanden: de voertuiginformatie wordt opgeslagen in het V1B-formaat en de gegevens van de bestuurder worden opgeslagen in het C1B-formaat.
Volgens de Europese wetgeving (2006) zijn bedrijven wettelijk verplicht om regelmatig de digitale tachograafbestanden te downloaden en te analyseren en zijn zij verplicht om de informatie op verzoek tijdens inspecties aan de gerechtelijke autoriteiten te kunnen verstrekken.

Tachograafkaart in tachograaf

Hoe zijn tachograafgegevens te downloaden?

Tachograafgegevens zijn handmatig uit te lezen door deze ter plaatse van het voertuig digitaal uit te lezen en op te slaan met een zogenaamde ´downloadkey´. Men moet hiervoor dus naar het voertuig toe gaan om de data uit te lezen. Het uitlezen van de chauffeurskaart is vaak ook mogelijk met diezelfde downloadkey, maar in sommige gevallen gebruikt men hiervoor een aparte kaartlezer.

Efficiënter is het op afstand uitlezen van de tachograaf waarbij een black box wordt gekoppeld aan de tachograaf welke alle bestanden automatisch download naar een centrale plek (van zowel het massageheugen als de chauffeurskaart).

Software om tachograaf uit te lezen

Wanneer de data eenmaal is gedownload en verzameld op een centrale plek, dient men met behulp van speciale software te worden gecontroleerd op compleetheid en gemaakte overtredingen. Er zijn verschillende leveranciers van dergelijke software.

Hoe tachograafdata gratis uitlezen?

Er is altijd hardware en software voor nodig om data uit te lezen. Gratis modules maken in zo’n geval (tijdelijk) deel uit van een breder product.

Verantwoordelijkheid downloaden tachograaf- en bestuurders data

De plicht van het uitlezen ligt standaard bij de vervoerder. Ook in het geval van gehuurde voertuigen ligt deze bij de hurende vervoerder. Het vooraf aanmelden van de digitale tachograaf met de bedrijfskaart als ook het afsluiten door de bestuurder is in dit geval cruciaal omdat achteraf herstellen niet altijd (goed) mogelijk is. Ook staan er boetes op het niet correct aan- en afmelden.

Verschillen bij type tachograaf uitlezen: VDO Siemens, Stoneridge, Intellic

Voor het uitlezen van digitale tachografen van de grootste twee fabrikanten, VDO en Stoneridge, bieden de fabrikanten zelf meerdere oplossingen. Verreweg de meest efficiënte (en merkonafhankelijke) uitleesoplossing is Remote Tacho Download van FleetGO. Hiervoor wordt een telematicabox ingebouwd in het voertuig, en deze is voorzien van alle mogelijke aansluitingen en bijbehorende firmware zodat alle tachograafdata op afstand en volledig automatisch gedownload kan worden. De oplossing is inclusief hosting van de (2e) bedrijfskaart en het abonnement voor de dataverbinding kent geen opzegtermijn.

Tacho Download Software

Tegenwoordig kunt u verschillende soorten software vinden met betrekking tot digitale tachograafbestanden. Van software die is ontwikkeld om de opslag van de bestanden te automatiseren tot software die de digitale tachograafgegevens kan analyseren en uw bedrijf helpt om aan de eisen te voldoen. Deze oplossingen zullen u en uw bedrijf helpen efficiënter om te gaan met tachograafgegevens en compliance.

Digitale tachograaf-downloadapparatuur

Voor het downloaden van digitale tachograafbestanden zijn er verschillende oplossingen. Eén daarvan bestaat uit een speciale USB-stick die aangesloten kan worden op de tachograaf en die wordt gebruikt om de bestanden handmatig van de tachograaf af te halen. Dit betekent dat de bestuurder moet wachten totdat het downloaden van de bestanden is voltooid. Dit is een veel gebruikte methode. Het nadeel van deze methode is dat het tijdrovend en tamelijk inefficiënt is.

De Remote Tacho Download-oplossing is een relatief nieuwe methode voor het downloaden van digitale tachograafbestanden. Deze oplossing bestaat uit een telematica-unit die permanent verbonden is met de tachograaf in het voertuig. Dit apparaat brengt gegevens rechtstreeks van de tachograaf naar een online platform, waar alle gegevens worden verzameld en opgeslagen. Deze oplossing is zeer efficiënt, betrouwbaar en kost weinig tijd. De gegevens kunnen altijd en overal worden gedownload. Het is ook mogelijk om specifieke downloadintervallen in te stellen waarmee u het downloadproces volledig kunt automatiseren.

Offerte aanvragen – praat met een tachograaf adviseur

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en welke uitleesproducten passend zijn voor uw situatie en wagenpark? Vraag dan een offerte aan. Dan maken wij een passende offerte.

We groeien snel!

Fast50-2015-300x150-300x150
Fast50-2016-300x150-300x150
Main50-2016-150x150
Main50-2017-150x150
Main50-2018-150x150
FD-Gazellen logo zwart-wit