Fleet Manager

Een fleetmanager beheert het wagenpark van een bedrijf. In het Nederlands wordt de functie ook wel vertaald met wagenparkbeheerder. Hij is verantwoordelijk voor het selecteren, volgen en onderhouden van voertuigen. Ook houdt hij zich bezig met het beheer van de bestuurders en het onder controle houden van de kosten. De fleetmanager is kort gezegd verantwoordelijk voor alles dat met het wagenpark te maken heeft.

Fleet manager

<<< Terug naar glossary

Wat doet een fleetmanager?

De taken van een fleetmanager omvatten het plannen en beheren van het wagenpark van een organisatie. Dit omvat het selecteren en aankopen van voertuigen, het onderhouden van het wagenpark, het verzekeren van de voertuigen en het verkopen van oude voertuigen. De fleetmanager moet ervoor zorgen dat de voertuigen veilig en efficiënt worden gebruikt en dat de kosten binnen budget blijven. Dit betekent dat de fleetmanager de kosten moet analyseren en beheren, onderhoudsplannen moet opstellen en ervoor moet zorgen dat de voertuigen voldoen aan de wet- en regelgeving.

Fleet manager salaris en opleiding

Studenten die fleetmanager willen worden, volgen vaak de opleiding HBO Commerciële Economie of HBO management. Bovengenoemde opleidingen duren in de regel vier jaar. Hoeveel een opgeleide fleet manager aan salaris mag verwachten, verschilt. De gemiddelde fleetmanager heeft een maandelijks salaris van 4.135 euro. Meestal liggen de verdiensten tussen de 3.515 en 4.760 euro.

Hoe beheert een fleetmanager een wagenpark?

Om alles soepel te laten verlopen, maakt hij gebruik van fleetmanagementsoftware en –hardware. Denk bij hardware onder andere aan voertuigvolgsystemen. Bedrijfswagens worden voorzien van een GPS-tracker. Dankzij deze trackers krijgt de fleetmanager een goed overzicht van welke auto’s zich waar bevinden. Hij kan ook zien welke routes chauffeurs hebben genomen en hoe snel ze reden.

Met de juiste fleetmanagementsoftware genieten wagenparkbeheerders van overzichtelijke rapporten van alle belangrijke gegevens van hun wagenpark. Dit helpt ze om in te zien waar het wagenpark nog efficiënter kan worden. Misschien kunnen routes worden aangepast of mag de rijstijl van chauffeurs wel iets zuiniger. Ook helpt de software met de planning, waardoor voertuigen tijdig onderhoud krijgen.

Een belangrijk aspect van fleetmanagement is het nauwkeurig bijhouden van een rittenregistratie voor elk voertuig in het wagenpark. Dankzij moderne technologie, zoals GPS-trackers en fleetmanagementsoftware, kan de fleetmanager eenvoudig een rittenregistratie bijhouden en automatisch analyseren.

Fleetmanager in het kort

Een fleetmanager beheert een wagenpark voor een bedrijf. Hij is verantwoordelijk voor alle zaken die bij het wagenpark komen kijken. Hij gebruikt fleetmanagementsoftware en –hardware om alles goed te plannen en de productiviteit van een wagenpark te verhogen.

Bronnen: