Leasecontract

Het is mogelijk bedrijfswagens te kopen voor een wagenpark, maar zakelijk leasen is ook een goede optie. Hiervoor sluit men een leasecontract af. Benieuwd of zakelijk leasen iets voor u is? FleetGO vertelt u alles wat u wilt weten over leasecontracten afsluiten, overnemen, verkopen en beëindigen.

Leasecontract

<<< Terug naar glossary

Wat is een leasecontract?

In dit contract legt men de schriftelijke overeenkomst vast tussen de leaser en de leasemaatschappij. In het contract staan de voorwaarden, zoals het maandelijkse bedrag dat moet worden betaald en de looptermijn van het contract.

De auto behoort aan het eind van het contract nog steeds toe aan de leasemaatschappij. Het contract moet verlengd worden of er moet een nieuw contract afgesloten worden, zodat men niet zonder auto komt te zitten.

Wat zit er in een leasecontract?

Er bestaan verschillende zakelijke leasevormen. Zo is er full operational lease. Men betaalt een maandelijks leasebedrag. Hierin zit de verzekering, het onderhoud, reparaties en de belasting inbegrepen. Naast het leasebedrag betaalt de leasenemer dus enkel nog voor de brandstof. De leasemaatschappij blijft de eigenaar van het voertuig.

Met een flex lease is het mogelijk de auto al na twaalf maanden in te leveren. Net als bij de full operational lease zit alles behalve de brandstof in het maandelijkse leasebedrag inbegrepen.

Met een occasion lease leaset men een tweedehands auto die kort gebruikt is. Hierdoor heeft het een lagere fiscale waarde en betaalt men een lager maandtarief.

Hoe lang duurt een leasecontract?

U kunt een contract uitkiezen voor een bepaald aantal jaren. De minimale contractduur is eigenlijk altijd twee jaar en de maximale zes jaar. Hoe langer de duur van het contract, hoe minder u per maand betaalt. U zit echter wel langer vast aan een contract dat u niet zomaar kunt afbreken. Met flex lease is het mogelijk om na een jaar het contract te stoppen. Ook occasions zijn voor een jaar te leasen voor een mooie prijs.

Vergeet de bijtelling niet

Werknemers de mogelijkheid geven privé te rijden met hun zakelijke lease? Hou dan rekening met een bijtelling. Hoeveel de bijtelling is, is onder andere afhankelijk van het model, de leeftijd van de auto en de waarde van de auto.

Leasecontract overnemen

Wilt u niet voor een al te lange tijd aan een contract vastzitten? Dan is het een goede optie om een bestaand contract van iemand anders over te nemen. Men kan voor een overname van een leasecontract van een bedrijfswagen gaan of een leasecontract overnemen van een particulier. De overname van een leasecontract is ideaal wanneer u voor een kortere periode een leaseauto nodig heeft. U zit voor een minder lange tijd aan de auto vast, terwijl u wel van de relatief lage leasekosten geniet die bij een lang contract horen.

Is een zakelijk leasecontract nuttig?

Als u een kortlopend contract wenst tegen een voordelige prijs, is een zakelijk leasecontract overnemen wellicht iets voor u. Als men voor deze optie kiest, moeten er vaak wel compromissen worden gesloten. De kans dat men zijn droomauto aangeboden krijgt, is wellicht klein. Als het u niet veel uitmaakt welke leaseauto u toevoegt aan uw wagenpark, dan is dit een geweldige optie.

Een leasecontract ontbinden

Een leasecontract afkopen, is mogelijk, maar niet altijd de beste optie. Als men een leasecontract vroegtijdig stopzet, moet er een afkoopsom betaald worden. Sommige maatschappijen geven daarnaast een boete. Bij de meeste leasemaatschappijen kan men een zakelijk leasecontract afkopen door de maatschappij een brief of e-mail te sturen.

Een leasecontract verkopen

Wilt u van uw leasecontract af? In plaats van het contract stop te zetten, kunt u het ook verkopen. Op deze manier betaalt u geen opzeggingsvergoeding of boete. Bovendien maakt u iemand anders gelukkig met een relatief voordelig leasecontract.

Wettelijke bedenktijd voor een leasecontract zakelijk

Wanneer u een leasecontract afsluit, heeft u altijd een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Deze 14 dagen gaan in nadat het ondertekende contract ontvangen is door de leasemaatschappij. Het zakelijk leasecontract opzeggen binnen deze 14 dagen is kosteloos.

In de algemene voorwaarden van het contract wordt aangegeven hoe het contract stopgezet kan worden binnen de wettelijke bedenktijd. Dit doet men met behulp van het herroepingsformulier. Deze wordt normaal gesproken, samen met de leaseovereenkomst, ontvangen van de leasemaatschappij.

De voordelen van zakelijk leasen op een rij

Zakelijk leasen heeft een aantal streepjes voor op een auto kopen. Welke voordelen biedt zakelijk leasen ten opzichte van het bezitten van een wagen?

  • Men heeft vaste maandelijkse kosten, wat zekerheid biedt
  • Als de auto plotseling onderhoud of reparaties nodig heeft, zijn er geen extra kosten
  • Met zakelijk leasen rijdt u altijd in een nieuwe auto
  • Het is eenvoudig om de auto in te ruilen voor een ander voertuig

Zakelijk leasen heeft ook een nadeel. Men moet namelijk fiscale bijtelling betalen als er privé mee gereden wordt.

Wel of geen leasecontract tekenen?

Een auto leasen, biedt veel voordelen. Bedenk wel dat u voor een bepaalde tijd aan het contract vastzit. Wilt u zich niet te lang binden? Kies dan voor een korter contract of koop een contract van iemand anders over. In dat laatste geval bent u goedkoper uit.