Geofencing

Moderne technieken maken het beheren van een wagenpark steeds eenvoudiger. Geofencing is daar een uitstekend voorbeeld van. Deze technologie stelt beheerders in staat om voertuigen op de voet te volgen. Door het gps-signaal van een voertuig aan speciale geofencing software te koppelen, blijven alle partijen op de hoogte van de locatie van de bestuurder. Dat maakt plannen eenvoudiger, maar helpt ook bij onverwachte situaties. Ontdek hier hoe geofencing werkt en wat de vele toepassingen van deze techniek zijn.

Geofencing

<<< Terug naar glossary

Wat is geofencing?

Geofencing is een term die steeds vaker voorbijkomt, maar wat is de geofencing betekenis? Geofencing is een techniek die gebruikmaakt van gps. Met behulp van deze techniek is het mogelijk om bepaalde zones aan te geven in de software. Door de locatie van een voertuig te volgen en deze aan de zones te koppelen, kunnen er tijdig bepaalde waarschuwingen worden gegeven. De geofence betekenis is dan ook een combinatie van geo (aarde) en fence (schutting of afbakening). Het is dus mogelijk om overal ter wereld virtuele grenzen te trekken met dit systeem.

GPS Tracker van FleetGO

Start met het live volgen van uw voertuigen met de GPS Tracker van FleetGO. Krijg 24/7 inzicht in informatie zoals de locatie, bestuurder en status van uw voertuigen.

Verlies uw vloot nooit meer uit het oog!

Hoe werken geofence waarschuwingen?

Met een speciale geofencing app is het mogelijk om zones te definiëren. Dankzij de handige software bepaalt een wagenparkbeheerder helemaal zelf welke gebieden hij wil afbakenen. Zo is het mogelijk om een afbakening rondom een bepaald industriegebied te creëren, maar ook om landgrenzen af te bakenen. Deze zones of afbakeningen worden geofences genoemd.

Aan iedere gebiedsafbakening is een unieke waarschuwing of melding te koppelen. Bereikt een bestuurder een bepaalde zone? Dan kan de klant een melding krijgen. Verlaat een bestuurder juist een bepaalde zone, terwijl hij dat normaal gesproken niet zou moeten doen? Dan kan er automatisch een waarschuwing naar de wagenparkbeheerder verstuurd worden. Deze meldingen zijn allemaal te beheren in een geofencing app en maken het eenvoudiger om zicht te houden op een compleet wagenpark dat constant in beweging is.

Waarvoor wordt geofencing gebruikt?

Er is dus ontzettend veel mogelijk met geofencing, maar waar wordt deze techniek nu daadwerkelijk voor gebruikt? Deze techniek is een oplossing voor beheerders van wagenparken. Dankzij de technologie zien wagenparkbeheerders precies waar ieder voertuig zich bevindt. Zo is een voertuig effectief beschermd tegen diefstal.

Ook efficiëntie is een belangrijke reden om voor geofencing te kiezen. Het is mogelijk om een zeer nauwkeurige planning voor bestuurders te maken. Rijdt een bestuurder een bepaalde geofencing zone binnen? Dan krijgt de ontvanger een melding dat de bestuurder in de buurt is. De ontvanger staat klaar om het losproces te ondersteunen. Hierdoor zijn chauffeurs ook weer sneller op weg naar de volgende bestemming.

Ook het bijhouden van uren is eenvoudiger met geofencing software. Het systeem houdt automatisch bij wanneer een bepaald voertuig is vertrokken en hoelang een bestuurder onderweg is. Zo heeft geofencing nog een extra functionaliteit die extra software overbodig maakt.

Wat zijn de voordelen van geofencing?

Wie een groot wagenpark heeft, heeft lang niet altijd zicht op ieder voertuig. Geofencing maakt het eenvoudig om voertuigen en bestuurders te volgen. De techniek maakt gebruik van gps om te bepalen of een bestuurder een zone binnenrijdt of juist verlaat. Dat maakt laden en lossen aanzienlijk efficiënter. Ook onverwachte omleidingen zijn eenvoudig te volgen. Is een voertuig gestolen? Ook dan maakt geofencing het eenvoudiger om het voertuig te traceren. Zo zorgt deze techniek op de lange termijn voor aanzienlijke kostenbesparingen, zowel op het gebied van efficiëntie als beveiliging.

FAQ

Wat is een geofence?

Een geofence is een scheidingslijn tussen verschillende zones. Door een geofence aan te leggen, is het mogelijk om waarschuwingen te krijgen wanneer een bestuurder een bepaalde zone binnenrijdt of verlaat. Dit wordt bepaald met behulp van gps.

Wat is een geofencing zone?

Geofencing zones zijn grote of kleine gebieden die binnen een geofence vallen. Het is mogelijk om zelf deze zones te bepalen, van kleine industriegebieden tot complete steden. Ze maken het makkelijker om wagenparken te beheren.

Wat is een geofence waarschuwing?

Een geofence waarschuwing is een melding die binnenkomt wanneer een bestuurder een bepaalde zone binnenrijdt of verlaat. Deze waarschuwingen zijn per zone in te stellen. Hierdoor is het mogelijk om het wagenparkbeheer deels te automatiseren.