Home » Tachograaf » Rijden zonder een tachograafkaart

Rijden zonder een tachograafkaart

Rijden zonder een tachograafkaart wordt beschouwd als een ernstige overtreding van de tachograafregels. Het is ook één van de meest voorkomende overtredingen. Jaarlijks worden in europa miljoenen euro’s aan boetes uitgedeeld. En in sommige gevallen leidde deze overtreding tot de opsluiting van een bestuurder. Het is vanzelfsprekend, dat zowel bestuurders als vrachtwagenchauffeurs deze overtreding zeer serieus moeten nemen.

Hoewel alle tachograaf-gerelateerde overtredingen zeer serieus moeten worden genomen, beschouwen wegcontroleurs het rijden zonder tachograafkaart als de meest verwerpelijke. Het doel van dit artikel is om u te helpen aan de goede kant van de wet te blijven. In dit artikel:

De belangrijkste regels m.b.t. uw tachograafkaart

De eerste en belangrijkste is dat het gebruik van uw persoonlijke tachograafkaart (of bestuurderskaart) verplicht is, wanneer u een voertuig bestuurt dat is uitgerust met een tachograaf. Wanneer een voertuig zonder de tachograafkaart wordt gebruikt, blijft de massaopslag van de tachograaf informatie vastleggen en wordt een gebeurtenis gecreëerd, waarin de afwezigheid van een bestuurderskaart wordt vermeld. Alle activiteiten, die worden uitgevoerd tijdens het gebruik van een voertuig zonder tachograafkaart, worden beschouwd als ‘niet-afgehandelde diensten’.

Hieronder hebben we enkele andere belangrijke regels opgesomd met betrekking tot het gebruik van de bestuurderskaart:

 • Het rijden zonder een tachograafkaart is strafbaar;
 • U kunt uw bestuurderskaart niet delen met andere bestuurders.
 • Uw persoonlijke gegevens (zoals adres, contactgegevens), die geregistreerd staan bij Kiwa, moeten actueel zijn;
 • Tachograafkaarten moeten in de juiste gleuf worden geplaatst, wanneer u het voertuig instapt. Het is niet nodig om de kaart tijdens de dienst te verwijderen, tenzij er een wisseling is van bestuurder of voertuig;
 • U heeft niet het recht om meer dan één kaart tegelijk te hebben.

Is het toegestaan om zonder tachograafkaart te rijden?

Het is technisch mogelijk om voertuigen met een tachograaf te besturen zonder een tachograafkaart. Hoewel dit illegaal is, zijn er enkele zeer uitzonderlijke gevallen. De belangrijkste reden waarom het rijden zonder een tachograafkaart wordt toegestaan, is wanneer de kaart onherstelbaar is (verloren, beschadigd, defect of gestolen). Een ‘vergeten’ kaart wordt niet als een geldige reden beschouwd, evenmin een verlopen kaart. Men moet altijd zorgen dat de tachograafkaart geldig en actueel is.

Verlopen bestuurderskaart

Rijden met een verlopen bestuurderskaart is nooit toegestaan. Doorgaans informeert KIWA u over het aanstaande vervaldatum van uw tachograafkaart. Zorg er altijd voor dat u op tijd een nieuwe kaart aanvraagt. Het kan enkele weken duren voordat u een nieuwe kaart ontvangt. Hetzelfde geldt voor het aanvragen van een nieuwe kaart. U moet ervoor zorgen dat u ten minste 15 werkdagen vóór de vervaldatum een verlenging aanvraagt. U moet uw verlopen bestuurderskaart tot 28 dagen na het vervaldatum bewaren, omdat u deze mogelijk moet laten zien bij een controlepost langs de weg. De gegevens van verlopen kaarten moeten eerst worden uitgelezen, voordat ze worden weggegooid.

Verloren, gestolen, beschadigde of defecte tachokaart

In het geval van een verloren, gestolen, beschadigde of defecte tachograafkaart is het rijden zonder een bestuurderskaart tot maximaal 15 kalenderdagen toegestaan. KIWA moet een verloren, gestolen, beschadigde of defecte kaart binnen 5 werkdagen na ontvangst van een geldige aanvraag vervangen.

Vanaf het moment dat een kaart verloren, gestolen, beschadigd of defect is, zijn er een paar stappen die u moet ondernemen om uzelf te beschermen voor het geval u wordt aangehouden door de politie of ILT -handhavingsambtenaren:

 • Vraag binnen zeven werkdagen een nieuwe kaart aan;
 • Informeer uw werkgever/leidinggevende zo snel mogelijk;
 • Houd een verslag bij van de afdrukken vanaf het begin tot het einde van uw dienst met vermelding van uw naam, kenteken en handtekening op de achterkant van elke afdruk;
 • Bewaar deze gegevens gedurende 28 dagen voor inspectie. Na 28 dagen kunt u deze geven aan uw werkgever/leidinggevende;
 • In het geval van een beschadigde of defecte kaart, dan moet u deze terugsturen naar Kiwa.

Remote Tacho Download
Het uitlezen van alle data van zowel het massageheugen als de bestuurderskaarten is een tijdrovende klus. FleetGO biedt een volledig geautomatiseerd systeem aan om alle data centraal te downloaden en te archiveren. Lees meer over Remote Tacho Download.

Enkele nuttige tips

Hoe beter u voorbereid bent, hoe steviger uw zaak is. Hier zijn enkele nuttige tips met betrekking tot uw tachograafkaart:

 • Zorg ervoor dat u een registratie maakt in het land waar u uw dienst begint en het land waar uw dienst eindigt. Als u uw kaart plaatst, dan wordt dit gevraagd. Maar zonder een tachograafkaart moet u dit handmatig op uw afdrukken vermelden;
 • Zorg ervoor dat u de juiste status/modus van uw tachograaf gebruikt;
 • Zorg ervoor dat u voldoende afdrukpapier heeft. U heeft het nodig als u geen kaart heeft en een analoog verslag van uw activiteiten moet bijhouden;
 • Zorg ervoor dat u een verslag voor in totaal 28 dagen kunt tonen in het geval u langs de weg wordt gestopt voor een inspectie.

Databescherming

Naast een solide beheer en archief van de tachograafdata, is het ook belangrijk om de data goed te beschermen. Dit kan eigenlijk heel eenvoudig door lokaal of op de bedrijfsserver kopieën te bewaren en regelmatig back-ups te maken van zowel deze data als de data in het feitelijke archief (zoals het archief binnen de FleetGO webapplicatie). Wanneer het archief niet compleet is, om wat voor reden dan ook, kunnen de boetes behoorlijk oplopen.

BELANGRIJK: Dit is slechts een korte handleiding en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke chauffeur of onderneming moet altijd vertrouwen op het volledige wettelijke document dat hier te vinden is: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2006/561/oj?locale=nl

Dit artikel is op 06-12-2019 voor het laatst bijgewerkt.

Rijden zonder Tachograafkaart

Afbeelding: Digitale Tachograafkaart

Tacho Download

Tachograafgegevens op afstand uitleesbaar en volledig automatisch.

Tacho Download

Tachograafgegevens op afstand uitleesbaar en volledig automatisch.

We groeien snel!

Fast50-2015-300x150-300x150
Fast50-2016-300x150-300x150
Main50-2016-150x150
Main50-2017-150x150
Main50-2018-150x150
FD-Gazellen logo zwart-wit