Waarom de Smart Tacho 2 een must is

Smart Tacho 2 Regelgeving

De Smart Tacho 1 is krap twee jaar geleden verplicht gesteld en recentelijk werd zijn opvolger alweer aangekondigd, de Smart Tacho 2. Wéér werk aan de winkel, denkt u misschien. En dat is eenmalig ook zo. Maar deze opvolger levert u na installatie vooral veel voordeel op. Wij vertellen u wat er voor u verandert. 

Regelgeving Smart Tacho 2

Toegegeven, de invoering van de Smart Tacho 2 vanaf 21 augustus 2023 is geen vrijwillige keuze, maar een verplichting. Nieuwe trucks worden vanaf deze datum standaard uitgerust met de Smart Tacho 2, op de voet gevolgd door bestaande vrachtwagens, die vanaf 31 augustus 2024 van dit instrument voorzien moeten zijn. 21 augustus 2025 is de grensdatum voor trucks die al zijn uitgerust met de Smart Tacho 1. Voertuigen met een gewicht van tweeënhalf tot drieënhalve ton sluiten de rij op 1 juli 2026; ook deze wagens bevatten dan de opvolger, de Smart Tacho 2. Tot zover over de regelgeving. Nu over de winst. 

Meer tijd, minder gedoe 

Dat het handhaven van de rij- en rusttijden het belangrijkste doel is van de tachograaf, is geen nieuws. Dat handhaving op Europees niveau leidt tot eerlijker concurrentie en betere verkeersveiligheid ook niet. Waar de Smart Tacho 1 dit mogelijk maakt, doet de Smart Tacho 2 dit ook. Maar opvolger 2 heeft óók smart functionaliteiten die voor u praktisch en dus tijdbesparend zijn. Dankzij de mogelijkheid uw smartphone en dashboard aan de tachograaf te koppelen, is de kans nihil dat u vanaf nu bedieningsfouten maakt. Daarnaast bespaart de automatische registratie van de positie van de truck bij grenspassages en bij laden en lossen, u een hoop handelingen. Ook beschermen de toegevoegde beveiligingstools u tegen manipulatie, zoals spoofing (beïnvloeding van het GNSS-signaal). Tenslotte is dankzij de uitbreiding van DSRC-gegevens meer controle op afstand mogelijk, wat u een hoop tijd bespaart.  

Toegevoegde waarde van Remote Tacho Download (RTD) 

Groter gebruikersgemak, meer veiligheid en een betere zichtbaarheid zijn duidelijke pre’s van de Smart Tacho 2. Maar wist u dat u ook áchter de schermen tijd en geld kunt besparen? Remote Tacho Download (RTD) is een efficiënte methode voor het tijdig en automatisch uitlezen, downloaden, archiveren en analyseren van de tachograafgegevens. Hieronder vallen ook de gegevens van de nieuwe functionaliteiten van de Smart Tacho 2, zoals ‘laden en lossen’. Alle bestanden worden versleuteld (draadloos) verzonden naar een bestandsopslag. Een veilige methode dus om altijd zicht te hebben op de tachograafgegevens en verzekerd te zijn tijdige registratie. Naast tijd, bespaart deze automatische registratie u ook (onnodige) torenhoge boetes

Offerte aanvraag