Voordelen van digitale inspectie door ILT

Voordelen Digitale Inspectie

Het zat al tijden in de pijpleiding en sinds 16 augustus 2021 is het zover: de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert de tachograafbestanden van vrachtwagens en bussen digitaal. Reden? Het is efficiënt, bespaart dus tijd en voorkomt onnodige boetes. Weten hoe? Wij leggen het u uit.

Voor de helderheid: de digitale controle van de naleving van de rij- en rusttijden is iets ánders dan de controle op afstand langs de snelweg, waarbij de ILT boetes zal opleggen bij foutieve of gebrekkige registratie van tachograafgegevens. Digitale inspectie zorgt er juist voor dat eventuele gebreken tijdig aan het licht komen. Blijken er hiaten zitten in de vastlegging van de tachograafgegevens? Geen zorgen; u krijgt de mogelijkheid geconstateerde gebreken op te lossen. En dus om torenhoge boetes te voorkomen. Minstens zo prettig; zo’n digitale inspectie bespaart de ILT misschien tijd, maar u ook. Want als blijkt dat u richtlijnen goed naleeft, zal de ILT weinig reden zien ook nog tijdrovende reguliere inspecties uit te voeren.

Hoe verloopt een digitale inspectie?

Digitaal staat in de regel synoniem aan efficiënt. En dat is bij de digitale inspectie niet anders. U krijgt van de ILT een oproep voor een digitale nalevingscontrole. Vanaf de website van de ILT, downloadt u het webformulier. U noteert daarop specifieke informatie en levert daarnaast tachograafbestanden aan. Op basis van deze zogenaamde ‘M-bestanden’, analyseert de ILT alle gegevens. Zo gaat de de ILT na of u de rij- en rusttijden naleeft. Vervolgens ontvangt u van de ILT een eindbrief met de resultaten van de analyse. Van A tot Z. Op basis van deze resultaten kunt u verbeterslagen maken. Óf u krijgt bevestigd wat u al dacht, namelijk dat u alle richtlijnen netjes naleeft.

Het gemak van de RTD

Het liefst weet u natuurlijk al vóór de inspectie zeker dat uw tachograafgegevens op orde zijn. Dat kan. Namelijk door gebruik te maken van Remote Tacho Download (RTD). RTD is een efficiënte methode om onder meer tachograafdata op afstand te downloaden, uit te lezen en eventueel te archiveren en te analyseren. Alle bestanden worden automatisch op afstand gedownload en versleuteld (draadloos) verzonden naar uw bestandsopslag. Het resultaat? U hebt altijd zicht op de tachograafgegevens en u weet zéker dat alle data tijdig wordt gedownload en gearchiveerd. Best een fijn idee. Zeker omdat u de vrijgekomen tijd kunt gebruiken voor groei en ontwikkeling van uw onderneming.

Offerte aanvraag