Welke benzine moet ik tanken? Euro 95 of euro 98?

Benzine 95 of 98

U staat aan de pomp en kijkt naar de prijzen. Zoals altijd is euro 98 iets duurder dan euro 95. Betaalt u nu meer voor 98 omdat deze eigenlijk beter is voor uw auto? Zou u 98 moeten tanken om de prestaties van uw voertuig te verbeteren? Of is het ook prima om voor de iets goedkopere euro 95 te gaan? FleetGO vertelt u meer.

Euro 95 en 98 – wat is het verschil?

Zowel Euro 95 als 98 bestaat uit een mengsel van octaan en heptaan. Het verschil is de verhouding. Euro 95 bestaat voor 95% uit octaan en voor 5% uit heptaan. 98 heeft een iets hoger octaangehalte. Het bestaat namelijk voor 98% uit octaan.

Waarom is euro 98 duurder dan euro 95?

Is euro 98 duurder dan euro 95 omdat het beter is? Zeker niet. Welke benzine u het beste tankt, is afhankelijk van uw auto. 98 is enkel duurder vanwege het hogere octaangehalte. Dit vraagt om meer bewerking van de benzine en dit zien we terug in de prijs.

Welke benzine tankt u nu het beste?

Is euro 98 beter dan euro 95? Niet per se. Auto’s die op euro 95 kunnen rijden, kunnen in principe ook op euro 98 rijden. Andersom geldt dat niet. Auto’s die op euro 98 horen te rijden, kunnen beter geen euro 95 in de tank krijgen.

Welke benzine u het beste in de tank stopt, verschilt dus per auto. Dit heeft te maken met het zelfontbrandingsmechanisme van de motor van uw auto. Hoort deze vrij snel in actie te treden? Dan is euro 95 het best voor uw auto. Euro 98 ontvlamt pas bij een hogere druk en temperatuur. Het is belangrijk dat de benzine op het juiste moment met de lucht reageert. Gebeurt dit te vroeg of te laat? Dan kan dit de motor beschadigen.

Hoe weet ik welke benzine mijn auto nodig heeft?

Normaal gesproken vindt u deze informatie terug in de tankdop. Is dit niet het geval? Doe dan navraag bij de fabrikant of verkoper. In de regel zijn het de sportwagens die euro 98 nodig hebben, omdat deze wagens hoger in toeren gaan. Ook vintage wagens verdragen 98 vaak goed, omdat ze beter functioneren op loodhoudende benzine.

Wat als ik euro 95 in een euro 98-auto tank?

De meeste moderne benzineauto’s hebben tegenwoordig een motormanagementsysteem en een pingelsensor. De pingelsensor pikt verschijnselen op die aanduiden dat de brandstof voor de ontstekingsvonk, en dus te vroeg, wil verbranden. Deze sensor geeft dit door aan het motormanagementsysteem, zodat het ontstekingstijdstip later wordt ingezet. Dit mechanisme voorkomt schade aan de auto. Wel vermindert het op dat moment de motorprestaties. Als u een auto heeft die op euro 98 hoort te rijden en u tankt euro 95, dan zal dit de prestaties op het moment dus verslechteren, maar de motor beschadigt niet als de wagen over een pingelsensor beschikt.

Presteert een euro 95-auto beter op 98?

Er wordt nog vaak gezegd dat een auto waarmee men normaal gesproken euro 95 tankt beter presteert met euro 98. Dit is in de meeste situaties echter niet waar. Heeft u een auto waar euro 95 in hoort? Dan tankt u euro 95 voor de beste prestaties.

Wat als ik de motorprestaties wil verbeteren?

Wilt u de motorprestaties van uw auto verbeteren? 98 tanken heeft weinig zin als uw auto voor euro 95 gemaakt is. U maakt het beste optimaal gebruik van het toerental van uw motor. Bent u bijvoorbeeld van plan om in de Alpen te rijden? Benut dan de kracht van uw motor optimaal door tijdig terug te schakelen en in een lage versnelling te rijden. Uw auto is wellicht krachtiger dan u denkt – en dat zonder euro 98!

Bronnen:

Offerte aanvraag