Auto stationair laten draaien – wel of niet doen?

Auto stationair laten draaien

Als u uw auto stationair laat draaien, laat u de motor draaien zonder dat de auto in beweging is. Stationair draaien is een onderdeel van autorijden. Als u bijvoorbeeld voor een rood stoplicht staat, staat u stil, maar draait de motor. Soms laten mensen echter hun auto voor een langere tijd stationair draaien, bijvoorbeeld om de motor op te warmen of om snel even een pakketje af te geven. Is dit raadzaam of juist niet? FleetGO vertelt u meer.

Het verbruik van de auto

Laat u uw auto stationair draaien? Dan verbruikt u extra benzine. De mate waarin u extra brandstof verbruikt, hangt af van de cilinderinhoud van de motor. Een zwaardere motor verbruikt ook stationair meer brandstof. Wel is het zo dat elk voertuig stationair veel minder brandstof verbruikt dan rijdend. Toch is het brandstof die u niet in gereden kilometers terugkrijgt.

Als ruwe schatting kan het verbruik bij stationair lopen voor benzinemotoren variëren van ongeveer 0,5 tot 1 liter brandstof per uur, terwijl het verbruik bij stationair lopen voor dieselmotoren lager kan zijn, met een bereik van ongeveer 0,2 tot 0,6 liter brandstof per uur.

Stationair draaien en het milieu

Niet alleen uw portemonnee vaart slecht bij een stationair draaiende motor. Al dat extra verbruik is niet goed voor het milieu. Vooral in grote steden kan het bijdragen aan een slechte luchtkwaliteit. Nadeel van stationair draaien is dat alle uitstoot lokaal plaatsvindt. Stilstaand verkeer voor een verkeerslicht draagt dan ook sterk bij aan vervuiling. Niet voor niets zijn steeds meer voertuigen uitgerust met een start-stopsysteem.

Is stationair laten draaien slecht voor de auto?

Een auto stationair laten draaien, is niet goed voor de motor van de auto. Een draaiende motor van een stilstaande auto slijt sneller dan een draaiende motor van een auto die in beweging is. De efficiëntie van de motorolie vermindert, u zult deze vaker moeten verversen. Wanneer de auto stationair draait, werkt de motor niet op zijn optimale temperatuur, waardoor brandstof niet volledig verbrandt. Dit kan bougies en uitlaatsystemen beschadigen. De motor zal minder lang meegaan.

Wat kunnen fleetmanagers doen?

Iedere auto-eigenaar heeft er baat bij om zijn of haar auto zo min mogelijk stationair te laten draaien. Voor fleetmanagers is het echter extra belangrijk om ervoor te zorgen dat de motoren van hun wagens niet vaak draaiende worden gehouden wanneer de voertuigen stilstaan. Het kan ze namelijk ontzettend veel geld besparen.

Bestaat het wagenpark uit kleine voertuigen? De motor wordt het beste uitgezet als de bestuurder denkt meer dan tien seconden stil te staan. Dit is kennis die met de bestuurders kan worden gedeeld. Laat bestuurders de auto’s niet eerst opwarmen. De motoren worden namelijk sneller warm wanneer men met de auto’s rijdt.

Gebruik een GPS-autotracker om rijgegevens van chauffeurs te verzamelen. Zo krijgt u als fleetmanager een beter inzicht in waar er nog ruimte is voor verbetering. Leid uw bestuurders op. Vertel ze over de nadelen van het stationair laten draaien van auto’s en vertel nieuwe werknemers direct over de richtlijnen aangaande het stationair laten draaien van een wagen.

Auto stationair laten draaien? Beter niet

Een auto stationair laten draaien verhoogt het brandstofverbruik. Het is bovendien slecht voor het milieu en voor de auto. Een auto die veel stationair draait, heeft sneller een onderhoudsbeurt nodig. Autobezitters en fleetmanagers kunnen dus veel geld op benzine en onderhoud besparen door hun wagens niet onnodig stationair te laten draaien.

Offerte aanvraag