Kilometerregistratie in orde? | Sluitende kilometerregistratie

kilometerregistratie op orde

Voor ondernemers is het zaak om een sluitende kilometerregistratie bij te houden. De Belastingdienst controleert streng op de kilometerregistratie, dus ontkom je als ondernemer niet aan een correcte kilometerregistratie. In het verleden zijn er meerdere boetes uitgeschreven voor ondernemers die geen correcte rittenregistratie bijhielden. Wat zijn de regels omtrent bijtelling en kilometerregistratie? En wat kun jij als ondernemer doen voor een sluitende kilometerregistratie?

Geen bijtelling: wat zijn de regels?

Heb je een auto van de zaak en rijd je met deze auto minder dan 500 kilometer per jaar privé? Dan krijg je niet te maken met bijtelling. Hiervoor heb je een ‘Verklaring geen privé gebruik’ nodig die je digitaal kunt downloaden, invullen en ondertekenen. Daarnaast ben je verplicht om een sluitende kilometerregistratie bij te houden.

Bijtelling 12 of 22 procent
Als je met een zakelijke auto meer dan 500 kilometers per jaar voor privédoeleinden rijdt, dan krijg je wel te maken met bijtelling. De bijtelling voor privégebruik van een zakelijke auto is een percentage van de cataloguswaarde van je auto. In 2021 is dit 12 of 22 procent én afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.

Regels kilometerregistratie

Voor jou als ondernemer is het belangrijk om gegevens te verzamelen voor je rittenregistratie. Dit is nodig voor de Belastingdienst, maar biedt ook voor jezelf overzicht.

Wat vermeld je zoal in de kilometerregistratie?

  • Datum
  • Ritnummer
  • Begin- en eindstand kilometerteller
  • Adres vertrek locatie en aankomst locatie
  • Vermelding of het om een zakelijke of privérit gaat
  • Gegevens van het voertuig en de periode waarin het is gebruikt.

Zorg dus dat je alles netjes bijhoudt en voorkom een fikse boete vanuit de overheid.

Tips voor een sluitende kilometerregistratie

Voor jou als ondernemer zijn er allerlei mogelijkheden om je kilometerregistratie netjes bij te houden. Je kilometers noteren op papier is een optie, maar wel een tikkeltje ouderwets. Veel ZZP’ers en ondernemers houden daarom een kilometerregistratie bij in Excel. Hiermee blijft het echter handwerk en kost het je flink wat tijd. Gebruik daarom de handige FleetGO app om je kilometerregistratie bij te houde, die automatisch je ritregistratie bijhoud via ingebouwde blackbox in je zakelijke auto.

Andere tips
Naast een digitale rittenregistratie geven we je graag nog een aantal andere tips:

– Houd je rittenregistratie regelmatig bij.
– Zorg voor een duidelijk onderscheid tussen privégebruik en zakelijke kilometers.
– Bewaar tankbonnen, garagenota’s en agenda’s als onderbouwing.
– Ook bij vervangend vervoer is een kilometerregistratie verplicht.

Ga voor een sluitende kilometerregistratie en haal meer plezier uit het ondernemen, zowel op de zaak als onderweg.

Offerte aanvraag