Weggooien bestuurderskaart: Gooi niet zomaar uw oude bestuurderskaart weg

Weggooien bestuurderskaart

Wanneer je ervoor kiest om niet dagelijks handmatig te downloaden maar te vertrouwen op automatische download, bijvoorbeeld via FleetGO Remote Tacho Download, dien je rekening te houden met de volgende zaken voordat u uw oude bestuurderskaart weggooit.

De oude tachograafkaart vervalt of wordt gewisseld op de 9e dag. Op de laatste dag van gebruik, de 8e dag, worden de gegevens tot die dag op de kaart opgeslagen. De nieuwe tachograafkaart bevat gegevens vanaf de 9e dag.

Indien je het downloadproces in je bedrijf hebt geautomatiseerd, zal de voorlaatste download alle gegevens van de bestuurder tot en met de 5e dag bevatten. Bij de volgende download worden de gegevens vanaf de 9e dag van de nieuwe tachograafkaart opgehaald. Het automatische proces heeft als consequentie dat er dagen ontbreken na de laatste automatische download van de vorige kaart.

Gevolgen van weggooien bestuurderskaart

Het begrijpen van deze consequenties is van groot belang bij het weggooien van uw bestuurderskaart. Bij een controle kan het ontbreken van data leiden tot een boete van maar liefst 4.400 euro per dag. Bij grotere intervallen van automatische downloads kunnen er dus gegevens van vele dagen ontbreken.

Gelukkig is er een oplossing om de gegevens alsnog in het systeem te krijgen. Zorg er altijd voor dat op de laatste werkdag van de oude tachograafkaart de gegevens worden ingelezen. Dit kan worden gedaan door middel van een downloadkey (waarna je nog moet aansluiten bij de kaartterminal of computer in het bedrijf) of door gebruik te maken van een kaartterminal bij het bedrijf. Deze handeling kan te allen tijde worden uitgevoerd, zelfs als je al geruime tijd de nieuwe kaart gebruikt. Uiteraard op voorwaarde dat de oude kaart nog aanwezig is, u moet de bestuurderskaart dus niet zomaar weggooien. Door deze maatregel voorkom je ontbrekende gegevens en eventuele boetes bij een controle.

Rapportages over tachograafdata zijn van cruciaal belang voor het monitoren en verminderen van CO2-uitstoot. Als organisatie is het essentieel om nauwkeurige en tijdige gegevens te verstrekken om te voldoen aan wettelijke verplichtingen en bij te dragen aan een duurzame toekomst. Het naleven van de juiste procedures is daarom van groot belang om boetes te voorkomen en bij te dragen aan een efficiënter en milieuvriendelijker transportbeheer. Dit omvat dus het handelen bij het weggooien van de bestuurderskaart en het op tijd indienen van de tachograafgegevens.

Offerte aanvraag