Wanneer mag je ‘out of scope’ gebruiken in de tachograaf?

Out of Scope

Er is veel onduidelijkheid over het gebruik van de functie ‘out of scope’ in de digitale tachograaf. Wanneer mag u deze functie gebruiken? En wanneer niet? U leest het hieronder.

‘Out of scope’; het rijden met een digitale tachograaf zonder chauffeurskaart. Deze functie is alleen bedoeld voor voertuigen of situaties die niet onder de tachograafplicht vallen. Denk aan brandweerauto’s, vrachtauto’s van het leger of voertuigen die zijn ingericht voor reparaties en wegslepen. Hoewel iedere tachograaf is uitgerust met een out of scope-functie, mag deze dus slechts in een beperkt aantal gevallen worden gebruikt. In de vrijstellingen voor het gebruik van de tachograaf leest u de basisregels voor het gebruik van de out of scope-functie. Let op: er bestaan veel misverstanden over het gebruik van out of scope!

Tachograafplicht

De tachograafplicht, ook wel bekend als de ‘Verordening 561/2006EU’, is van toepassing op wegvervoer dat geheel of gedeeltelijk plaatsvindt op de openbare weg. Onterecht wordt vaak geconcludeerd dat voor voertuigbewegingen op eigen terrein dus geen tachograafplicht geldt. De hoofdregel is echter dat alle voertuigbewegingen en activiteiten van de bestuurder (eigenaar of andere persoon) geregistreerd moeten worden, ook als ze op eigen terrein plaatsvinden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, mag de out of scope-functie dus niet worden gebruikt voor activiteiten als tanken of het door de wasstraat rijden van het voertuig! Wel mag een monteur een testrit op eigen terrein maken, mits hij of zij de bestuurderskaart vervangt door een monteurskaart en de gereden afstand uit maximaal 50 kilometer bestaat. Maar ook voor deze testrit mag de out of scope-functie niet worden gebruikt. Let op: behalve de activiteiten en rijtijden, moeten ook de rusttijden worden geregistreerd!

Voorkom boetes!

Overtreding van de tachograafregels en de rij- en rusttijdenregelgeving kan tot torenhoge boetes leiden. Voorkom deze boetes door de richtlijnen te volgen en uw werk-, rij- en rusttijden nauwkeurig bij te houden. Met de Remote Tacho Download van FleetGO hebt u geen omkijken naar uw administratie. Deze tool downloadt, analyseert en archiveert namelijk al uw .ddd-bestanden en brengt ze samen in een beveiligde cloud. Bij overtreding van tachograafregels, krijgt u hiervan automatisch een waarschuwend bericht binnen de FleetGO-cloud. Out of scope of niet, altijd in control.

Truckrun: out of the scope box
Het zal u niet zijn ontgaan; er zijn strikte regels voor het gebruik van de out of scope-functie. Maar naast zakelijke richtlijnen, zijn er óók maatschappelijke mogelijkheden. En daarvoor mag de out of scope-functie – onder voorwaarden – wél worden gebruikt. Stichting Truckrun organiseert namelijk jaarlijks door heel het land tochten voor mensen met een beperking. Ruim drie uur toeren zij, hun familie, vrienden en belangstellenden mee op de vrachtwagen. Patrick de Jong, medeorganisator van Truckrun Spijkenisse: “We doen er alles aan om mensen met een beperking en hun familie en vrienden een onvergetelijke dag te bezorgen. Het is machtig mooi om te zien hoeveel plezier zij én de chauffeurs tijdens z’n toertocht hebben. Daar doen we het voor! Chauffeurs die als vrijwilliger meerijden en aan de voorwaarden voldoen, krijgen van ons een door Rijkswaterstaat goedgekeurde Truckrunverklaring. Hiermee mogen ze deze dag out of scope rijden.”

Let op: de regels voor het gebruik van de out of scope-functie verschillen per land. Als u op de hoogte bent van deze regels, bespaart u dat discussies of zelfs boetes.

Offerte aanvraag