Home » Tachograaf » Tachograaf uitlezen

Tachograaf en bestuurderskaart uitlezen + soorten uitleesapparatuur

Wanneer u verplicht bent om een tachograaf te gebruiken, zit daar een tweede belangrijke verplichting aan vast. U dient namelijk alle tachograafdata periodiek uit te lezen, te archiveren en te controleren op overtredingen. Het doel van de registratie is de rij- en rustgegevens onweerlegbaar leesbaar te maken, voor zowel de transporteigenaar als voor een controlerende instantie. Het uitlezen wil zeggen dat de data wordt gekopieerd of gedownload en opgeslagen op een server of op een computer die zich bevindt op de vestiging van de werk- of opdrachtgever die tachograafplichtig is.

Tachograaf uitleesapparatuur (overzicht)

Een overzicht van de soorten uitleesapparatuur voor tachografen en bestuurderskaarten. Let op: vanaf 15 juni 2019 is de slimme tachograaf verplicht. Controleer of de uitleesapparatuur ook geschikt is voor het uitlezen van deze nieuwe slimme tachograaf.

Soort uitleesapparatuur
DownloadkeyTachograafHandmatig
ChipkaartlezerBestuurderskaartHandmatig
Download terminalBestuurderskaartHandmatig
Remote Tacho Download (Black Box)Tachograaf en bestuurderskaartAutomatisch

De 3 in 1 oplossing; de FleetGO Remote Tacho Download. Dit maakt de downloadkey en chipkaartlezer overbodig en is goedkoper in aanschaf. Vraag een prijsopgave aan!

Vier soorten tachograaf uitleesapparatuur

Elke tachograaffabrikant heeft zijn eigen uitleesapparatuur, zoals bijvoorbeeld een downloadkey of downloadterminal om de tachograaf en bestuurderskaarten handmatig uit te lezen. Kijk bij de betreffende fabrikant welke mogelijkheden voor u van toepassing zijn.

1: Remote Tacho Download (Black Box)

De black box is een een soort communicatiemodem dat in het voertuig wordt ingebouwd en gekoppeld aan de tachograaf. De toepassing heet Remote Tacho Download. Afhankelijk van de technische uitvoering, kan de black box alle voertuiglocatie- en bewegingsinformatie als ook motormanagementinformatie uitlezen en opslaan. Een volwaardige black box heeft GPS en GPRS-technologie en kan worden aangesloten op een tachograaf en FMS. Via een simkaart wordt een real time dataverbinding gerealiseerd waarmee wagenparkbeheer op een online telematica platform toegang heeft tot alle informatie.

Cubiq2-1-1024x576

De Remote Tacho Download maar andere uitleesapparatuur zoals de downloadkey en chipkaartlezer overbodig en is goedkoper in aanschaf. Nooit meer handmatig uitlezen!

2: Downloadkey

Een tachograaf downloadkey is een apparaat waarmee je handmatig de data van het intern geheugen van de tachograaf als ook de data van de bestuurderskaarten van een digitale tachograaf kunt downloaden en archiveren. Vanaf de key kunnen de data via USB rechtstreeks op een computer worden opgeslagen, of op een daarvoor geïntegreerde SD-kaart.

downloadkey_vdo_2

3: Chipkaartlezer

De chipkaartlezer is het veelal geïntegreerd deel van een downloadkey of andersoortig apparaat waarmee de data van een kaart kan worden uitgelezen.

Buro-cardreader-VDO

4: Download terminal

Een download terminal is een mobiel apparaat om handmatig een tachograaf en bestuurderskaart uit te lezen. Een terminal werkt met een geïntegreerde kaartlezer voor de bestuurderskaart en een losse uitleeskey voor de tachograaf. Vanaf deze terminal kan de data via LAN of USB naar een PC of de cloud worden getransporteerd.

De download terminal kan bijvoorbeeld geplaatst worden in een chauffeurskantine of mobiel gebruikt worden op het terrein van een transportbedrijf.

Downloadterminal-Pro-VDO

Twee manieren op de tachograaf draadloos uit te lezen

Om automatisch alle data tijdig van tachografen uit te lezen is het op afstand uitlezen een effectieve methode; het handmatige wordt namelijk vermeden en op afwijkingen kan direct worden geacteerd. Op afstand downloaden kan op twee manieren. Een geavanceerde board computer kan de data uitlezen en verzenden, of via een ingebouwde black box wordt de data via GPRS en de cloud real time beschikbaar gemaakt

1: Remote Tacho Download

Met Remote Tacho Download hoeft een transporteigenaar nooit meer handmatig de .ddd-bestanden van voertuigen of bestuurderskaarten te downloaden: alle bestanden worden automatisch gedownload, ongeacht waar de voertuigen of bestuurders zich bevinden. Alle versleutelde bestanden worden draadloos verzonden naar een beveiligde bestandsopslag binnen de cloud, inclusief archivering.

Tachograafsymbolen in analyse software

2: Download via wifi

Een mogelijkheid om de op afstand tachograaf uit te lezen is via de wifi. Het nadeel van uitlezen gebaseerd op een wifiverbindingen is dat deze locatieafhankelijk en maximaal de zekerheid biedt van de het wifinetwerk zelf.

Bestuurderskaart uitlezen

Bij de bestaande tachograafplicht hoort ook het uitlezen van de bestuurderskaart. De data die de tachograaf registreert, wordt behalve op de tachograaf ook op bestuurdersniveau opgeslagen. Dit gebeurt op de persoonsgebonden bestuurderskaart waarmee een bestuurder zich moet verplicht dient te identificeren in de tachograaf.

Tachograaf uitlezen

Bij de bestaande tachograafplicht hoort ook naast bovengenoemd uitlezen van de bestuurderskaart ook het uitlezen van de tachograaf zelf, het zogenaamde massageheugen. De data die de tachograaf registreert worden automatisch bewaard op dit massageheugen van de tachograaf zelf.

Tachograafplicht
De data die wordt opgeslagen op de tachograaf (het massageheugen) dient minimaal eens in de 90 dagen te worden uitgelezen. De data die wordt opgeslagen op de chauffeurskaart, dient in Europa minimaal eens per 28 dagen te worden uitgelezen. In Ierland geldt hiervoor een termijn van 21 dagen. De boete die staat voor het niet op tijd uitlezen en overbrengen van geregistreerde gegevens naar de vestiging van de werkgever is €1100,-. Wanneer er data ontbreekt in het archief kan de boete zelfs oplopen tot €4400,- per overtreding.

Hoe zijn tachograafgegevens te downloaden?

Tachograafgegevens zijn handmatig uit te lezen door deze ter plaatse van het voertuig digitaal uit te lezen en op te slaan met een zogenaamde ´downloadkey´. Men moet hiervoor dus naar het voertuig toe gaan om de data uit te lezen. Het uitlezen van de chauffeurskaart is vaak ook mogelijk met diezelfde downloadkey, maar in sommige gevallen gebruikt men hiervoor een aparte kaartlezer.

Efficiënter is het op afstand uitlezen van de tachograaf waarbij een black box wordt gekoppeld aan de tachograaf welke alle bestanden automatisch download naar een centrale plek (van zowel het massageheugen als de chauffeurskaart).

Remote Tacho Download
Met Remote Tacho Download van FleetGO hoeft een transporteigenaar nooit meer handmatig de .ddd-bestanden van voertuigen of bestuurderskaarten te downloaden: alle bestanden worden automatisch gedownload, ongeacht waar de voertuigen of bestuurders zich bevinden. Alle versleutelde bestanden worden draadloos verzonden naar een beveiligde bestandsopslag binnen de cloud, inclusief archivering.

Software om tachograaf uit te lezen

Wanneer de data eenmaal is gedownload en verzameld op een centrale plek, dient men met behulp van speciale software te worden gecontroleerd op compleetheid en gemaakte overtredingen. Er zijn verschillende leveranciers van dergelijke software.

Hoe tachograafdata gratis uitlezen?

Er is altijd hardware en software voor nodig om data uit te lezen. Gratis modules maken in zo’n geval (tijdelijk) deel uit van een breder product.

Verantwoordelijkheid downloaden tachograaf- en bestuurders data

De plicht van het uitlezen ligt standaard bij de vervoerder. Ook in het geval van gehuurde voertuigen ligt deze bij de hurende vervoerder. Het vooraf aanmelden van de digitale tachograaf met de bedrijfskaart als ook het afsluiten door de bestuurder is in dit geval cruciaal omdat achteraf herstellen niet altijd (goed) mogelijk is. Ook staan er boetes op het niet correct aan- en afmelden.

Verschillen bij type tachograaf uitlezen: VDO Siemens, Stoneridge, Intellic

Voor het uitlezen van digitale tachografen van de grootste twee fabrikanten, VDO en Stoneridge, bieden de fabrikanten zelf meerdere oplossingen. Verreweg de meest efficiënte (en merkonafhankelijke) uitleesoplossing is Remote Tacho Download van FleetGO. Hiervoor wordt een telematicabox ingebouwd in het voertuig, en deze is voorzien van alle mogelijke aansluitingen en bijbehorende firmware zodat alle tachograafdata op afstand en volledig automatisch gedownload kan worden. De oplossing is inclusief hosting van de (2e) bedrijfskaart en het abonnement voor de dataverbinding kent geen opzegtermijn.

BELANGRIJK: Dit is slechts een korte handleiding. Elke chauffeur of onderneming moet altijd vertrouwen op het volledige wettelijke document dat hier te vinden is: http://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2006/561/oj

Cubiq2-1-1024x576

Afbeelding: Tachograaf uitlezen via black box

Tacho Download

Tachograafgegevens op afstand uitleesbaar en volledig automatisch.

Tacho Download

Tachograafgegevens op afstand uitleesbaar en volledig automatisch.

We groeien snel!

Fast50-2015-300x150-300x150
Fast50-2016-300x150-300x150
Main50-2016-150x150
Main50-2017-150x150
Main50-2018-150x150
FD-Gazellen logo zwart-wit