Home » Tachograaf » Bestuurderskaart vernieuwen (tachograaf)

Bestuurderskaart vernieuwen (tachograaf)

Een bestuurderskaart is standaard 5 jaar geldig, dit betekent dat u iedere 5 jaar een nieuwe bestuurderskaart in gebruik dient te nemen. In dit artikel leggen we kort uit hoe dat in z’n werk gaat. 

Geldigheid bestuurderskaart

De geldigheidsdata staan duidelijk vermeld op de bestuurderskaart en op de verloopdatum, verloopt de kaart op precies 0:00u ’s nachts. Na dit moment is de kaart niet meer bruikbaar en zal de tachograaf de kaart niet meer accepteren. Als de kaart tijdens het rijden verloopt, zal de tachograaf een waarschuwing geven en de kaart uitwerpen. Vanaf dit moment dient u uw nieuwe kaart in gebruik te nemen.

 

Let op: op de verloopdatum van uw oude kaart kunt u ook uw nieuwe chauffeurskaart al in gebruik nemen!

Handmatige invoer bestuurderskaart

Doordat uw oude kaart vanaf de verloopdatum niet meer bruikbaar is (immers, de tachograaf zal deze na deze datum niet accepteren), dient u eventueel ontbrekende rij- en rusttijden handmatig in te voeren op de nieuwe bestuurderskaart. Dit kan tot maximaal 28 dagen terug.

Voorbeeld:

Uw bestuurderskaart verloopt op zondag 31 januari (om 00:00u). Echter, uw dienst zit er op vrijdag 29 januari om 15:00u op en u begint vanaf dat moment met uw wekelijkse rust. U gaat maandag 1 februari om 07:00u weer rijden en gebruikt hiervoor uw nieuwe chauffeurskaart. Dit betekent dat de rustperiode vanaf vrijdag 15:00u tot en met maandag 07:00u niet op uw oude kaart noch uw nieuwe kaart geregistreerd staan. Deze periode dient u dan via de functie ‘handmatige invoer’ op de tachograaf, achteraf handmatig in te voeren voor een sluitende administratie.

Bestuurderskaart kwijt of gestolen

In de situatie dat uw bestuurderskaart kwijt of gestolen is, dient u dezelfde procedure te handhaven: tot maximaal 28 dagen terug, dient u uw tijden handmatig in te voeren op uw kaart via de functie ‘handmatige invoer’ op de tachograaf.

Remote Tacho Download
Het uitlezen van alle data van zowel het massageheugen als de bestuurderskaarten is een tijdrovende klus. FleetGO biedt een volledig geautomatiseerd systeem aan om alle data centraal te downloaden en te archiveren. Lees meer over Remote Tacho Download.

Uitlezen oude bestuurderskaart

Nadat u uw nieuwe bestuurderskaart in gebruik heeft genomen en u eventuele ontbrekende data handmatig heeft ingevoerd, is het belangrijk om uw oude kaart nog een laatste keer uit te lezen. Aangezien dit niet meer via de tachograaf kan, dient u hiervoor gebruik te maken van een downloadterminal of chipkaartlezer.

Deze stap wordt vaak vergeten en kan voor grote problemen zorgen. Immers, wanneer de tachograafdata van een bestuurder niet compleet is, loopt u onnodig risico op hoge tachograaf boetes.

Databescherming

Naast een solide beheer en archief van de tachograafdata, is het ook belangrijk om de data goed te beschermen. Dit kan eigenlijk heel eenvoudig door lokaal of op de bedrijfsserver kopieën te bewaren en regelmatig back-ups te maken van zowel deze data als de data in het feitelijke archief (zoals het archief binnen de FleetGO webapplicatie). Wanneer het archief niet compleet is, om wat voor reden dan ook, kunnen de boetes behoorlijk oplopen.

BELANGRIJK: Dit is slechts een korte handleiding en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke chauffeur of onderneming moet altijd vertrouwen op het volledige wettelijke document dat hier te vinden is: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2006/561/oj?locale=nl

Dit artikel is op 06-12-2019 voor het laatst bijgewerkt.

bestuurderskaart 300 x 200

Afbeelding: Nieuwe Bestuurderskaart

Tacho Download

Tachograafgegevens op afstand uitleesbaar en volledig automatisch.

Tacho Download

Tachograafgegevens op afstand uitleesbaar en volledig automatisch.

We groeien snel!

Fast50-2015-300x150-300x150
Fast50-2016-300x150-300x150
Main50-2016-150x150
Main50-2017-150x150
Main50-2018-150x150
FD-Gazellen logo zwart-wit