Home » Tachograaf » Bestuurderskaart; aanvragen, verlengen en kosten

Bestuurderskaart; aanvragen, verlengen en kosten

Iedere autobus of vrachtwagen met een digitale tachograaf, moet ook voorzien zijn van een (persoonsgebonden) bestuurderskaart. Lees hieronder hoe u deze kaart kunt aanvragen, verlengen en wat de kosten ervan zijn. 

Bestuurderskaart aanvragen

Om aan de tachograafplicht te voldoen, heeft u een bestuurderskaart nodig waarop specifieke (persoonsgebonden) data is opgeslagen. Aan de hand van deze data en die op het massageheugen, kan worden gecontroleerd of u of uw chauffeurs zich houden aan de rij- en rusttijdenwetgeving. Ieder land heeft een instantie waar de bestuurderskaart kan worden aangevraagd. In Nederland vraagt u de kaart bijvoorbeeld aan bij Kiwa, via het online Kiwa Register. Als particulier logt u in nadat u zich online heeft geregistreerd, of via uw Kiwa ID. Als bedrijf kunt u ook inloggen via eHerkenning. Daarna volgt u de stappen zoals omschreven op de aanvraagpagina van de desbetreffende website. Hieronder een overzicht van een aantal landen en waar de bestuurderskaarten aangevraagd kunnen worden.

LandKosten
bestuurderskaart
vrachtauto
KostenAanvragen
Nederland€ 121,00Kiwa RegisterAanvraag
Duitsland€ 46,30TÜV SÜDAanvraag
United Kingdom£ 32,00GOV.UKAanvraag
België€65,00DigitachAanvraag

Tabel 1: Kosten bestuurderskaart per land (Europa).

Bestuurderskaart verlengen

In de regel kunt u uw bestuurderskaart verlengen. Wel moet u dan opnieuw voldoen aan de vereisten voor afgifte van het desbetreffende land. Meestal moet u ook opnieuw een pasfoto inleveren.

LandKostenLink
Nederland€121,00Kiwa Register
Duitsland€40,00Bussgeldkatalog
United KingdomNidirect
België€65,00Digitach
DenemarkenTachografservice

Tabel 2: Kosten verlengen bestuurderskaart per land (Europa). 

Hoe snel heeft u de bestuurderskaart in huis?

De levertijd van een bestuurderskaart loopt uiteen. In Nederland en in de meeste EU-landen ontvangt u de kaart binnen tien werkdagen.

Remote Tacho Download
Tachograafdata downloaden; het kan volledig geautomatiseerd! Met de Remote Tacho Download hebt u altijd inzicht in uw tachograafdata. Hiermee is het handmatig downloaden van .ddd-bestanden verleden tijd. Waar uw voertuigen zich ook bevinden en wie ze ook bestuurt, alle bestanden worden binnen de wettelijke termijn automatisch op afstand gedownload en versleuteld (draadloos) verzonden naar een bestandsopslag, zoals een online platform. Vraag gerust een offerte aan!

BELANGRIJK: Dit is slechts een korte handleiding en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke chauffeur of onderneming moet altijd vertrouwen op het volledige wettelijke document dat hier te vinden is: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2006/561/oj?locale=nl

Dit artikel is op 06-12-2019 voor het laatst bijgewerkt.

Afbeelding: Bestuurderskaart

Tacho Download

Tachograafgegevens op afstand uitleesbaar en volledig automatisch.

Tacho Download

Tachograafgegevens op afstand uitleesbaar en volledig automatisch.

We groeien snel!

Fast50-2015-300x150-300x150
Fast50-2016-300x150-300x150
Main50-2016-150x150
Main50-2017-150x150
Main50-2018-150x150
FD-Gazellen logo zwart-wit