Uitfasering 2G en 3G: wat gaat er gebeuren?

De uitfasering van 2G en 3G houdt bedrijven door heel de EU bezig. Wat voor invloed heeft het stoppen van deze netwerken en hoe bereid u zich als ondernemer voor op deze veranderingen? Waarom stoppen deze netwerken eigenlijk en wat zijn de alternatieven? Bij FleetGO zijn we helemaal klaar voor de toekomst en helpen we ondernemers om de overstap naar 4G te maken. Ontdek hier wat de uitfasering van 2G en 3G voor u betekent en hoe u zich voorbereidt op de toekomst.

Uitfasering 2g 3g

Verschillende netwerken uitgelegd

Om de uitfasering van 2G en 3G te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat deze termen nu precies inhouden. Wat is 2G precies en wat is nu het verschil tussen 4G en 5G?

2G, 3G, 4G en 5G zijn allemaal aanduidingen voor mobiele netwerken. Binnen deze netwerken communiceren apparaten met elkaar. Dat kunnen mobiele telefoons zijn, bijvoorbeeld voor het versturen van foto’s of om met een andere mobiele telefoon te bellen. In dat geval wordt het netwerk gebruikt om contact tussen mensen te ondersteunen. Machines gebruiken deze netwerken ook, namelijk voor Machine-to-Machine communicatie (ook wel bekend als M2M). Via het netwerk wisselen verschillende machines allerlei data met elkaar uit, zoals snelheidsmetingen en GPS-gegevens.

Het gebruik van mobiele telefonie en data-uitwisseling is door de jaren heen enorm veranderd. Waar alles tientallen jaren geleden nog volledig analoog gebeurde, verloopt tegenwoordig bijna alles digitaal. De eerste mobiele netwerken ondersteunden de opkomende mobiele telefonie, maar konden de explosie aan digitaal verkeer niet bijbenen. Daarom zijn de netwerken door de jaren heen verbeterd en geëvolueerd van 2G tot 5G.

Wat is 2G?

2G was lange tijd de gouden standaard als het om digitale communicatie ging. Dit netwerk stelde mensen in staat om SMS’jes te versturen, maar ook MMS was een uitvinding die door de komst van 2G ontstond. Het is de tweede generatie mobiele netwerken, wat betekent dat er ook 1G was. Dit 1G-netwerk is inmiddels al sterk verouderd en niet meer actief. Nu is het ook tijd voor het 2G-netwerk om te stoppen.

Wat is 3G?

2G was dus lang de gouden standaard, maar wat is 3G dan? Dit netwerk werd in 2001 ontwikkeld en is sneller en betrouwbaarder dan het 2G-netwerk. Zo was het plotseling mogelijk om meer data te verzenden in een kortere tijd. 3G introduceerde ook de mogelijkheid om te videobellen en om online video’s te streamen. Bovendien was het 3G-netwerk veel groter dan het 2G-netwerk, waardoor u overal toegang had tot internet.

Wat is 4G?

Tegenwoordig zijn alle mobiele telefoons geschikt voor 4G. Wat is 4G? Een tot tien keer sneller netwerk dat razendsnel data verwerkt. Waar de mogelijkheden met 3G al aanzienlijk groter waren, zorgde de komst van 4G voor meer betrouwbaarheid. Video’s haperen niet meer, videobellen kan zonder storingen en het netwerk is beter beveiligd. Bovendien biedt dit nieuwe netwerk ook betere verbinding binnenshuis.

Wat is 5G?

Inmiddels is 4G de standaard, maar er is alweer een nieuwe techniek ontwikkeld: 5G. Wat is 5G? Een nog sneller en groter netwerk. Dat is belangrijk, want het mobiele dataverbruik stijgt jaar na jaar. De vertraging op het 5G-netwerk is net wat kleiner, waardoor gegevens nog sneller binnenkomen. Het verschil tussen 4G en 5G is wel minimaal. De nieuwe techniek is vooral interessant voor wie video’s wil streamen of veel online gamet. Voor de meeste apparaten is het verschil tussen 4G en 5G verwaarloosbaar, vooral aangezien deze twee technieken naast elkaar zullen blijven bestaan.

Waarom verdwijnen 2G en 3G?

Het is dus duidelijk dat de evolutie van mobiele netwerken bijna een natuurlijk proces is. De techniek verbetert, waardoor we ook van deze techniek gebruik willen maken. Daarom zijn steeds meer nieuwe apparaten in staat om van nieuwe netwerken gebruik te maken. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de 2G- en 3G-netwerken inmiddels overbodig zijn. Mobiele telefoons gebruiken deze netwerken helemaal niet meer en steeds meer andere apparaten zijn ook ingesteld op het 4G-netwerk.

Het in de lucht houden van mobiele netwerken is niet kosteloos. Sterker nog, het kost erg veel geld. Internetproviders kiezen er daarom steeds vaker voor om zich te beperken tot twee of drie netwerken. Aangezien 2G en 3G inmiddels steeds minder in gebruik zijn, ligt het voor de hand om deze twee netwerken uit de lucht te halen.

Wat voor impact heeft de uitfasering van 2G en 3G?

Wanneer het 2G netwerk stopt, heeft dit invloed op alle apparaten die enkel gebruikmaken van 2G-technologie. Deze apparaten zijn niet in staat om andere netwerken te gebruiken, waardoor data uitwisselen onmogelijk is. Het is niet mogelijk om te bellen of SMS’en, maar ook het doorsturen van gegevens lukt niet meer.

Voor apparaten met 3G-techniek geldt dat zij wel op het 2G-netwerk kunnen functioneren. Wanneer het 3G netwerk stopt, is het dus nog wel mogelijk om gegevens via 2G te verzenden. Stopt 2G ook? Dan is het einde verhaal, want communiceren lukt dan helemaal niet meer. Dit maakt ritregistraties onmogelijk en zorgt ervoor dat veel waardevolle data verloren gaat. Daarom is het belangrijk om oude apparaten op tijd te verwisselen voor nieuwere exemplaren, zodat de uitfasering van 2G en 3G geen invloed heeft op uw onderneming.

Wanneer verdwijnt 2G?

Het 2G netwerkt stopt bij iedere provider op een ander moment. In Nederland zijn er drie grote netwerken die allemaal een iets andere tijdlijn aanhouden:

  • T-Mobile: stopt op 1 juni 2023
  • KPN: ondersteuning tot minstens april 2025, daarna stopt 2G of volgt er een nieuwe datum
  • Vodafone: stopt waarschijnlijk in 2025

Wanneer verdwijnt 3G?

U zou zeggen dat 2G als oudste techniek eerst uit de lucht wordt gehaald, maar het 3G netwerk stopt over het algemeen eerder. Dat komt omdat 3G-apparaten nog wel kunnen terugvallen op het 2G-netwerk, maar andersom niet. Sommige Nederlandse providers ondersteunen al geen 3G meer en andere stoppen daar zeer binnenkort mee.

  • T-Mobile: ondersteunt nog voor onbepaalde tijd 3G
  • KPN: gestopt op 31 maart 2022
  • Vodafone: Gestopt in februari 2020

Stap over op 4G voor een zekere toekomst

Het is duidelijk dat 2G en 3G geen zekerheid meer bieden voor de toekomst. Zodra het 2G netwerk stopt, zullen talloze apparaten niet meer in staat zijn om met elkaar te communiceren. Daarom is het belangrijk om vooruit te denken en met een plan te komen voordat het 2G of 3G netwerk stopt. In dat geval is overstappen op 4G-techniek de beste keuze. 4G is betrouwbaar, toekomstbestendig en toegankelijk.

Bij FleetGO bieden wij een 4G overstapservice aan. Met deze service maakt u de transitie van 2G- of 3G-techniek aanzienlijk makkelijker. Zeg huidige contracten op, bouw verouderde blackboxen om en voorzie uw complete wagenpark van toekomstbestendige techniek. Zo komt u nooit voor vervelende verrassingen te staan wanneer het 2G netwerk stopt. FleetGO is klaar voor 4G. Bent u dat ook?