Binnen de transportsector zijn er constant veranderingen gaande. 2025 is een groot jaar, met verschillende nieuwe wetten en invoeringen van nieuwe technologie. Een van de wijzigingen waar transportbedrijven rekening mee moeten houden, is de bewaarplicht van rij- en rusttijden. De controleperiode wordt per 1 januari 2025 namelijk verlengd van 28 naar 56 dagen. Wat houdt deze verandering precies in? En waar moet u als vervoerder rekening mee houden? Dat leest u hier.
Waarom wordt de controleperiode voor rijtijden verlengd?
De Europese Unie vindt het belangrijk om de veiligheid op de weg te waarborgen. Een van de manieren om dat te doen, is door te garanderen dat chauffeurs zich aan hun wettelijke rij- en rusttijden houden. Dat zorgt voor meer alertheid op de weg en verkleint de kans op ongelukken. Daardoor is het tot nu toe altijd verplicht gewist om 28 dagen aan rij- en rusttijden te kunnen overhandigen bij een controle. Door dat aantal dagen nu te verdubbelen, verwacht de Europese Unie dat de regelgeving beter zal worden nageleefd. Strengere controles maken het mogelijk om makkelijker sancties uit te delen wanneer de regelgeving niet opgevolgd wordt. Dat moet transportbedrijven en chauffeurs stimuleren om zich netjes aan de rij- en rusttijden te houden.
Hoe moeten de rijtijden gecontroleerd worden?
Er zijn verschillende manieren om de rijtijden van chauffeurs te controleren. De meest eenvoudige manier is natuurlijk het uitlezen van de tachograaf of de bestuurderskaart. De chauffeur moet deze informatie dus kunnen overhandigen in het geval van een controle. Daarnaast is er het advies om de afgelopen 56 dagen aan rijtijden ook op papier bij de hand te hebben. Dit is belangrijk voor het geval dat er een storing is met de tachograaf. Zorg ervoor dat deze papieren goed zijn opgeborgen en niet in het licht liggen. Dat voorkomt verkleuringen en verbetert de leesbaarheid van het document.
Houd rekening met beperkingen
Deze controle van de rijtijden is verplicht voor alle chauffeurs die verplicht met een tachograaf rijden. Het lijkt dus heel makkelijk te zijn om de controleperiode te verlengen naar 56 dagen. Toch kleven daar wat problemen aan. Zo is niet iedere tachograaf in staat om een grote hoeveelheid data op te slaan. De rij- en rusttijden worden meestal wel voor een lange periode opgeslagen, maar niet altijd 56 dagen. Het zijn daarnaast vooral de grensovergangen die beperkt opgeslagen worden. Dat geldt zeker voor voertuigen die nog niet zijn overgestapt op de Smart Tacho 2. Deze moderne tachograaf heeft een grotere opslagcapaciteit en kan dus ook meer landcodes bewaren. Wanneer een vrachtwagen nog niet met deze moderne tachograaf is uitgerust, kan er dus belangrijke informatie verloren gaan. Daarom is het extra belangrijk om de tachograaf wekelijks uit te lezen en om de recente rij- en rusttijden ook op papier bij de hand te hebben.
Voor wie geldt deze regelgeving?
Deze regeling was natuurlijk al geldig, maar is nu dus iets aangepast en verruimd. De regel blijft invloed hebben op dezelfde chauffeurs. De volgende doelgroepen moeten er dus voor zorgen dat ze per 1 januari 2025 een administratie bijhouden waarin 56 dagen aan rijtijden te zien is:
- Vrachtwagenchauffeurs
- Touringcarchauffeurs
De verplichting is alleen bedoeld voor chauffeurs die in commerciële voertuigen rijden. Wanneer het voertuig verplicht met een tachograaf moet zijn uitgerust, is het ook verplicht om de rijtijden voor 56 dagen bij te houden. Voor privéritten in niet-commerciële voertuigen is het dus niet nodig, ook niet wanneer het om een groot voertuig gaat.
Nieuwe technologieën
Deze wijziging in de controleperiode voor rijtijden gaat gepaard met de invoering van nieuwe technologieën. Zo moet een groot deel van de vrachtwagens in 2025 voorzien zijn van de nieuwste versie van de tachograaf: de Smart Tacho 2. Het voordeel van deze moderne tachograaf is dat hij standaard 56 dagen aan rijtijden registreert. Hierdoor hoeft een chauffeur zich geen zorgen te maken dat de tachograaf niet op tijd is uitgelezen om alle belangrijke informatie bij de hand te hebben. Bovendien is het voor de controlediensten mogelijk om de tachograaf op afstand uit te lezen. Dat bespaart weer tijd voor beide partijen. De grotere opslag betekent ook dat landcodes minder snel verloren gaan. Deze invoering van de Smart Tacho 2 vraagt dus om een investering, maar maakt het voor bedrijven makkelijker om aan de nieuwe regelgeving te voldoen in 2025.
Handhaving
De controleperiode wordt dus verlengd naar 56 dagen, maar wat heeft dat voor invloed op de handhaving? Onlangs is al een wijziging ingevoerd, waardoor alle EU-staten boetes kunnen uitdelen voor het niet naleven van verplichte rij- en rusttijden. Het maakt daarbij niet uit in welk land de overtreding heeft plaatsgevonden. Heeft een chauffeur zich dus niet aan de regels gehouden in Duitsland? Dan kan daar in Nederland gewoon een boete voor worden uitgeschreven wanneer dit naar boven komt tijdens een controle. Door de controleperiode te verlengen, is het dus makkelijker om misstanden op te sporen en om deze direct aan te pakken. Zo zorgt deze nieuwe ontwikkeling voor veiligere wegen in heel Europa.