Brandstof besparen

How To Save Fuel

Brandstof besparen is één van de eenvoudigste manieren om uw autokosten structureel te verlagen. Ondanks steeds zuiniger wordende auto’s, is het brandstofverbruik nog voor een groot deel afhankelijk van de bestuurder. Hij/zij kan er dus voor zorgen dat uw brandstofkosten omlaag gaan. Hoe? Dat zullen we met een aantal praktische tips uitleggen. En weet u wat het leuke is? U bent geen seconde langzamer (in sommige gevallen bent u zelfs sneller!). In dit artikel:

Quick wins

Met deze tips kunt u snel brandstof besparen. Maak van deze tips een gewoonte voor een structurele verlaging in uw brandstofkosten:

 1. Koude motor = rustig aan. Een koude motor verbruikt veel meer brandstof dan een warme motor en slijt ook veel sneller. Doe dus rustig aan met een koude motor en probeer het toerental laag te houden totdat de motor warm is.
 2. Auto in rijrichting parkeren. Zet uw auto zo neer dat u de volgende keer bij het wegrijden ook zo weg kunt rijden. Zoals eerder aangegeven verbruikt een koude motor meer brandstof, dus wanneer u eerst nog achteruit moet rijden betekent dit onnodig extra verbruik.
 3. Sleep geen onnodig gewicht mee. Zorg dat u geen onnodige bagage met u meesleept want dit zorgt voor extra verbruik. Denk aan de dakkoffer of het fietsenrek. Verwijder deze direct na gebruik. Zorg er ook voor dat u niet zomaar tussentijds gaat tanken. Dit is nergens voor nodig. U kunt prima doorrijden totdat het lampje van de reservetank gaat branden. Spookverhalen over ‘troep onder in de tank’ kunt u vergeten.
 4. Combineer ritten. Reist u veel of heeft u veel afspraken? Probeer deze dan zoveel mogelijk te combineren. Het is niet alleen zonde van de brandstof als u voor iedere afspraak weer heen- en terug moet rijden, het is ook zonde van uw tijd.
 5. Start de motor pas wanneer u ‘klaar’ bent. Zorg er voor dat u de motor pas start als u ook klaar bent om weg te rijden. Zorg ervoor dat u zaken zoals de gordel om doen, de navigatie instellen, uw telefoon checken, een snoepje pakken enzovoorts hebt geregeld en start dan pas het voertuig. Zo kunt u direct wegrijden. Stationair draaien betekent onnodig brandstofverbruik.
 6. De juiste bandenspanning. Zorg ervoor dat uw banden altijd de juiste spanning bevatten. Een te slappe band zorgt voor extra weerstand en dus een hoger verbruik. Ook slijt de band sneller. Dit laatste geldt ook voor een te harde band. Controleer de bandenspanning minimaal 1 keer per maand.
 7. Gebruik Cruise Control. Veel auto’s beschikken tegenwoordig standaard over cruise control. Dit is niet alleen een handige tool om ontspannen te rijden, maar het heeft ook een gunstig effect op uw brandstofverbruik. Leer het gebruik van de cruise control aan. Zelfs op stukjes van een paar honderd meter is het al zinvol!
 8. Gebruik de airco met beleid. Het gebruik van de airco kan tot 10% extra brandstofverbruik leiden. Zet deze dus niet onnodig aan. Gebruik de airco wel regelmatig om ervoor te zorgen dat het niet dicht komt te zitten!
 9. Ramen dicht. Houd uw ramen zoveel mogelijk dicht en gebruik de ventilatieroosters in het voertuig. Een open raam zorgt voor een verstoring in de stroomlijning en levert extra weerstand en dus brandstofverbruik op.
 10. Gebruik elektra met beleid. Laat elektrische hulpmiddelen zoals de achterruitverwarming of stoelverwarming niet onnodig aan staan. Dit levert extra verbruik op (door de dynamo).
 11. Juiste versnelling. Vaak is dit een kwestie van aanvoelen: een te hoog toerental zorgt voor een hoger verbruik, maar een te laag toerental ook. Probeer de middenweg ‘aan te voelen’ en zorg altijd voor de juiste versnelling. Sommige voertuigen beschikken ook over een schakelindicator of een eco-meter. Gebruik deze!

Brandstof besparen anno 2017

Er komen steeds meer oplossingen om auto’s efficiënter in te zetten door ze te delen of door (ouderwets) te carpoolen. Via initiatieven als Green Wheels en BlaBlaCar wordt brandstof besparen nog eenvoudiger!

Brandstof besparen door uw rijgedrag aan te passen

De quick wins die we eerder noemden dient u uzelf alleen maar aan te wennen. Onderstaande tips betekenen een aanpassing van uw rijgedrag en verdienen dus wat extra aandacht en oefening. Deze tips hebben namelijk de grootste invloed op het rijgedrag.

 1. Anticiperen
  Dit is het allerbelangrijkste bij autorijden. Niet alleen voor uw veiligheid en dat van uw passagiers, maar ook om brandstof te besparen. Immers, afremmen betekent energieverspilling en dus onnodig extra brandstofverbruik. Kijk dus ver vooruit en pas uw rijgedrag aan op de situatie voor u. Verkeerslichten? Laat uw gas los. Een bocht of rotonde? Gas los. Remlichten of een knipperlicht voor u? Gas los. Door ver vooruit te kijken rijdt u zuiniger, veiliger en vele malen ontspannender.
 2. Uitrollen in de versnelling
  Wanneer u uw voertuig laat uitrollen, doe dit dan in de versnelling en niet in de vrij. Wordt het gas losgelaten in de versnelling, dan wordt de gasklep van het voertuig helemaal dichtgedraaid en wordt er dus geen brandstof verbruikt. In de vrij gaat de motor draaien alsof deze stationair draait, de gasklep staat nog steeds een klein beetje open en uw voertuig verbruikt dus brandstof. Uitrollen in de versnelling betekent ook dat u afremt op de motor. Dat is natuurlijk weer ten gunste van uw remblokken en -schijven.
 3. Accelereer rustig
  Voor de hand liggend, maar zeer effectief. Ga niet als een gek doortrekken in de versnelling, maar trek rustig op en schakel op tijd. Snel accelereren levert geen tijdswinst op, alleen een hoger brandstofverbruik.
 4. Laat u niet opjagen
  Laat u niet opjagen door andere weggebruikers die u van de weg proberen te drukken. Negeer ze en laat ze passeren wanneer u in de gelegenheid bent.
 5. BONUSTIP: Verkeersremmende maatregel? Nemen met toegestane maximum snelheid!
  Een bonustip voor de gevorderde bestuurder: komt er een verkeersremmende maatregel aan zoals een drempel, houdt u dan aan de maximum snelheid. De weg is gemaakt voor deze snelheid dus u kunt deze met een gerust hart ‘aanvliegen’ met deze snelheid. De maatregelen zijn bedoeld voor voertuigen die sneller rijden dan de maximum snelheid!

Technische staat van het voertuig

Last but not least: de technische staat van het voertuig is ook van invloed op het brandstofverbruik. Met deze technische handelingen kunt u eenvoudig brandstof besparen:

 1. Regelmatig onderhoud
  Zorg ervoor dat uw voertuig regelmatig wordt onderhouden. Periodiek uw olie verversen en uw luchtfilter, brandstoffilter en bougies vervangen zorgt ervoor dat uw auto in goede conditie blijft én dat de verbranding optimaal is.
 2. De juiste olie
  De juiste olie is van groot belang voor de juiste smering van uw motor. Gebruik bij voorkeur de olie die staat aangegeven in het onderhoudsboekje van uw voertuig. Goedkoop is hier zeker duurkoop!
 3. De juiste banden en bandenspanning
  Er zijn heel wat verschillende banden te koop. Kies niet de eerste de beste banden, maar verdiep u goed. Afhankelijk van uw gebruik dient u uw banden uit te zoeken.
 4. Uitlijning van de banden
  Een goede uitlijning betekent minder rolweerstand dus een lager verbruik.

Brandstof besparen? Zo rijdt u 0 op 1!

De makkelijkste besparing op brandstof is door helemaal geen brandstof te gebruiken: pak de fiets op korte afstanden (ritjes minder dan 5km)! Een koude motor verbruikt meer brandstof en slijt veel sneller dan een warme motor. Veel korte ritjes rijden is dus zwaar af te raden. Daarnaast is fietsen natuurlijk veel gezonder en ook nog eens beter voor het milieu!

Hulpmiddelen om brandstof te besparen

Er zijn ook verschillende hulpmiddelen om brandstof te besparen. Zo kunt u met een geavanceerd track en trace systeem van FleetGO het rijgedrag van bestuurders monitoren en het brandstofverbruik analyseren. Lees hier meer.

Offerte aanvraag