Bijtelling of private lease?

Bijtelling Private Lease

Wie meer dan 500 privékilometer per kalenderjaar in een auto van de zaak rijdt, betaalt bijtelling aan de Belastingdienst. Wie in een privéauto rijdt, betaalt géén bijtelling. Deze auto rekent de Belastingdienst namelijk niet tot het inkomen. Wie geen zakelijke leaseauto krijgt of geen bijtelling wil betalen, kan kiezen voor private lease.

Wat is private lease?

Private lease betekent dat u voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto rijdt. Dit maandbedrag is inclusief de kosten die het gebruik van een auto met zich meebrengt: afschrijving, reparaties, onderhoud, motorrijtuigbelasting, verzekering, banden, vervangend vervoer en pechhulp. Private lease heeft voor- en nadelen; lees ze hieronder.

Private lease en bijtelling

Bijtelling is een percentage van de prijs van een zakelijke auto die voor privédoeleinden wordt gebruikt. Wie meer dan 500 privékilometer per jaar in een zakelijke auto rijdt, betaalt bijtelling aan de Belastingdienst. De hoogte is afhankelijk van een aantal factoren. Wie in een privé leaseauto rijdt, betaalt deze kosten niet, omdat de Belastingdienst deze auto niet tot het inkomen rekent. Bij private lease is bijtelling daarom niet van toepassing.

Zakelijke kilometers declareren

Een privé leaseauto kan ook worden gebruikt voor zakelijke ritten. Krijgt u van uw werkgever een kilometervergoeding voor ritten die u voor uw werk maakt? Dan vraagt uw werkgever u waarschijnlijk deze kilometers bij te houden, zodat u ze kunt declareren. Automatische rittenregistratie is een efficiënte en betrouwbare methode om uw ritgegevens nauwkeurig vast te leggen.

Automatisch zakelijke kilometers declareren
Zakelijke kilometers bijhouden die u met uw privéauto maakt, is een secuur klusje. Van iedere zakelijke rit moeten de gemaakte kilometers, locaties en data namelijk nauwkeurig worden genoteerd. Met automatische rittenregistratie bespaart u uzelf dit vervelende klusje. En u bent verzekerd van een volledige en kloppend overzicht, dat zó naar de fiscus kan worden gestuurd!

Voor- en nadelen van private lease

Private lease heeft zowel voor- als nadelen. We zetten ze voor u op een rij.

Voordelen:

 • U kunt een auto leasen, ook als u er geen recht op heeft via uw werkgever.
 • Private lease is overzichtelijk. U weet precies wat u maandelijks voor het gebruik van uw auto betaalt en u krijgt geen onverwachte rekeningen op de mat.
 • U hebt geen spaargeld nodig (wel een vast inkomen).
 • U rijdt in een nieuwe auto.
 • Senioren die vanwege hun leeftijd geen geld kunnen lenen voor de aanschaf van een nieuwe auto, kunnen meestal wel een auto privé leasen. Bedenk wel dat sommige leasemaatschappijen een leeftijdsgrens tot 75 jaar aanhouden voor leasegebruik.
 • Gebruikmaken van een private leaseauto is (meestal) goedkoper dan het kopen van een nieuwe auto met geleend geld. Let op; dit voordeel is beperkt als u al veel schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Nadelen:

 • De maandelijkse lease kosten kunnen hoger zijn dan bij het betalen van bijtelling.
 • Het leasecontract wordt met u afgesloten niet uw bedrijf of het bedrijf waar u voor werkt.
 • Wil je je leasecontract beëindigen of aanpassen? Bijvoorbeeld door een verhuizing, scheiding of door ontslag? Meestal hangt daar een prijskaartje aan.
 • Private lease kan tot gevolg hebben dat u een lagere hypotheek krijgt; de bank brengt maar liefst 65 procent van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten.
 • Voor wie weinig (minder dan 10.000 of 12.000 kilometer per jaar) gebruikmaakt van een auto, is private lease relatief duur. Let op: sommige leasemaatschappijen hanteren een minimumgrens van 5.000 kilometer per jaar; het loont dus de moeite om aanbieders met elkaar te vergelijken.
 • De meeste leasemaatschappijen handelen een minimum- of maximumleeftijd voor het leasen van een auto. De minimumleeftijd is gemiddeld 24 jaar, de maximumleeftijd tussen de 70 en 75 jaar. Wie jonger is dan 24 jaar kan bij sommige maatschappijen wel leasen, maar moet dan een maandelijkse toeslag betalen. Deze varieert van gemiddeld 10,00 tot 25,00 euro per maand.
 • Heb je maximale no-claimkorting op je autoverzekering? Dan ben je met private lease mogelijk duurder uit dan wanneer je een auto koopt, zeker wanneer je maar tijdelijk zou leasen. De no-claimkorting die je hebt opgebouwd, vervalt na drie jaar namelijk.
Offerte aanvraag