Belastingdienst mag KLPD-foto’s gebruiken

Belastingdienst

In tegenstelling tot eerdere geruchten mag de Belastingdienst de camerabeelden van de KLPD gebruiken voor het controleren van een rittenregistratie. Dit werd onlangs uitgesproken door het gerechtshof in Den Bosch.

Indien de Belastingdienst een verzoek doet tot inzage in een sluitende rittenregistratie, mogen zij de camerabeelden van de KLPD gebruiken als controlemiddel om te kijken of de tijdstippen en locaties overeenkomen met de geregistreerde ritten.

In de voorliggende zaak bleken deze beelden af te wijken van de rittenregistratie waarop de Belastingdienst een naheffingsaanslag inclusief verzuimboete oplegde. De betreffende werknemer ging hier tegenin en beriep zich op een schending van de privacy.

Geen inbreuk op privacy

De rechter oordeelde dat er wel degelijk ging om een inmenging van het privéleven, maar niet om een schending of inbreuk. De controle op het privégebruik was daarmee geoorloofd volgens het gerechtshof, mede omdat het systeemzo efficiënt en doeltreffend als mogelijk was ingericht. Een andere methode zou net zo goed een inbreuk op de privacy betekenen. Daarnaast was de gebruikte methode gebonden aan strikte regels en waren de gegevens niet beschikbaar voor derden. De naheffingsaanslagen bleven dus in stand.

De Belastingdienst controleert steeds vaker en intensiever en de boetes zijn enorm: verzuimboete van €4920,- + de niet betaalde bijtelling van maximaal 5 jaar! Neem dus geen enkel risico met uw kilometerregistratie en zorg ervoor dat deze altijd 100% sluitend is en waarheidsgetrouw is. Een automatische kilometerregistratie van FleetGO garandeert u deze zekerheid.

Offerte aanvraag