AanZET 2025

AanZET 2025

De overheid is grote stappen aan het zetten op het gebied van verduurzaming binnen de logistieke sector. Zero-Emissie-zones, of ZE-zones, wijzigingen rondom de vrachtwagenheffing en subsidies voor emissievrije voertuigen moeten er allemaal voor zorgen dat bedrijven duurzamere keuzes gaan maken. Een van de maatregelen is AanZET. Deze regelgeving is al sinds 2022 in werking, maar er kan niet altijd gebruik van worden gemaakt. In 2025 is er weer de mogelijkheid om van deze subsidieregeling gebruik te maken. Hoe dat zit, leest u hier.

Wat is AanZET?

AanZET staat voor de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks. Het is een subsidieregeling die ervoor moet zorgen dat het aanschaffen van een emissievrije vrachtwagen voordeliger is voor ondernemers. Deze regelgeving werd voor het eerst ingevoerd in 2022. Omdat de vraag naar de subsidie zo groot is, is besloten om de aanvragen tijdelijk te openen. Dit houdt in de praktijk in dat ondernemers af en toe een periode van een week hebben waarin ze hun aanvraag in kunnen dienen. Tijdens iedere aanvraagperiode is er vooraf een bepaald budget opengesteld voor de regeling. Lange tijd gold: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. In de laatste openstelling van 2 tot 8 oktober 2024, is bepaald om alle aanvragen via een loting af te handelen.

AanZET in 2025

Er zijn tot nu toe meerdere subsidierondes geweest, waardoor veel bedrijven al gebruik hebben kunnen maken van deze regeling. Op dit moment is AanZET gesloten, maar er is alweer een volgende openstelling gepland. Vanaf 28 januari 2025 is het weer mogelijk om een subsidie aan te vragen via deze regeling. Het budget voor deze periode is nog niet bekend, net als eventueel gewijzigde spelregels. De verwachting is dat de aanvraag hetzelfde zal verlopen als tijdens de openstelling van 2 tot 8 oktober 2024.

Voor wie is AanZET bedoeld?

Bent u van plan om uw wagenpark te verduurzamen en benieuwd of u ook aanspraak kunt maken op deze subsidie? Er zijn een paar zaken waar u aan moet voldoen.

  • U moet een onderneming of een non-profit hebben.
  • U moet een volledig emissievrije vrachtwagen gaan kopen of leasen, die enkel op een elektromotor rijdt.
  • De vrachtwagen moet nieuw zijn. Dat betekent dat de data van de eerste inschrijving in Nederland, eerste toelating en tenaamstelling allemaal gelijk moeten zijn.
  • De vrachtwagen moet voertuigcategorie N3 hebben of N2 met een minimumgewicht van 4.250 kilo.
  • Er mag geen lood in het batterijpakket van de vrachtwagen zitten.

De subsidie is geschikt voor koop en lease. Bij het aanvragen van de subsidie moet u wel al een niet-bindend contract hebben getekend voor deze koop of lease. Hierin kunt u zelfs laten opnemen dat de koop alleen doorgaat wanneer uw subsidieaanvraag is goedgekeurd. Zo wil de overheid direct aankopen stimuleren, zonder dat u een verplichte investering moet doen zonder subsidie.

Hoe hoog is de subsidie?

Het is nog niet bekend hoe de regelingen rondom AanZET in 2025 zullen zijn. Tot nu toe is de hoogte van de subsidie afhankelijk geweest van een aantal factoren. Zo gelden er verschillende tarieven voor grote, middelgrote en kleine ondernemingen. Hierbij ontvangen kleine ondernemingen een groter subsidiebedrag dan grote bedrijven. Met de mkb-toets kunt u achterhalen binnen welke categorie uw onderneming valt.

Daarnaast is de hoogte van de subsidie afhankelijk van het soort vrachtwagen dat u gaat kopen of leasen. Voor een vrachtwagenchassis met voertuigcategorie N2 ontvangt u minder subsidie dan voor een vrachtwagenchassis met categorie N3 en een gewicht van minstens 18.000 kilo. Bovendien ontvangt u geen vast bedrag per categorie. Het gaat om een bepaald percentage. De uiteindelijke hoogte van de subsidie is dus ook afhankelijk van de kosten van uw nieuwe emissievrije vrachtwagen.

Verplichtingen voor AanZET

U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om gebruik te mogen maken van AanZET. Is de subsidie toegekend? Dan heeft u ook nog een aantal verplichtingen.

  • De nieuwe emissievrije vrachtwagen moet op uw naam komen te staan.
  • U bent verplicht om de vrachtwagen minstens vier jaar op uw naam te houden. Zo niet, dan betaalt u (een deel van) het subsidiebedrag terug.
  • De overeenkomst moet bewaard blijven en overhandigd kunnen worden wanneer ernaar gevraagd wordt.

De enige uitzondering op deze regel is wanneer u al een emissievrije vrachtwagen heeft, maar deze vervangt door een nieuwer model. In dat geval hoeft deze niet vier jaar lang op uw naam te staan. U moet wel aan alle andere voorwaarden en verplichtingen voldoen.

Bereid u voor op AanZET in 2025

AanZET is een zeer populaire regeling binnen de logistieke sector. Dat is niet gek, want de energietransitie kost veel geld. Alle hulp voor ondernemers is dus welkom. Dit is dan ook de reden waarom het budget van AanZET iedere ronde wordt overschreden. Bent u van plan om in januari 2025 een aanvraag te doen voor deze subsidie? Zorg er dan voor dat u vooraf alles goed geregeld heeft. Dat betekent dat u al een niet-bindend contract heeft voor uw nieuwe koop of lease, maar ook dat u de juiste gegevens bij de hand heeft. Zo moet de nieuwe vrachtwagen op naam van een persoon worden gezet. Bepaal wie dit wordt en zorg dat u het Burgerservicenummer klaar heeft liggen.

De nieuwe regeling gaat in op 28 januari 2025. De kans is groot dat er tijdens deze ronde ook met een loting gewerkt zal worden. Deze loting wordt door een notaris uitgevoerd. Het is mogelijk om iedere dag één aanvraag per onderneming in te dienen. Wilt u dus meerdere emissievrije vrachtwagens aanvragen? Zet dan vooraf alle informatie klaar, maar vraag maar één subsidie per dag aan.